Samsung NAND Fabrikasında Trafo Patlaması Sonucu Üretim Durdu

18/06/2016 tarihinde Samsung Semiconductor’a ait Çin’in Xi’an şehrinde yer alan NAND ( özellikle 3D-NAND ) üretimi yapan fabrikasında, elektrik besleme ünitesinde oluşan arıza soğutma problemlerine yol açtı. Bu problem de trafolarda patlamaya, patlama ile luşan elektrik kesintisi de fabrikanın durmasına neden olmuştur. Wafer fabrikalarında elektrik kesintisi olmaması için alınan yedekli beslemeler yetersiz kaldığından, fabrikadaki ekilmiş 10 bin civarında wafer kullanılamaz duruma gelmiştir. Samsung tarafından yapılan ilk açıklamaya göre zarar gören waferların toplam bedeli 17 milyon USD’nin üzerindedir.

Samsung NAND ve DRAM wafer üretiminde dünyanın en büyük oyuncusudur. Bu nedenle dünya RAM piyasası bu haberle sarsıldı ve diğer tüm üreticiler planlarını değiştirdi. Diğer büyük üreticiler olan Micron ve Hynix, bu haberden sonra müşterilerine yapacakları sevkiyat planlarını değiştirdiler. Bu da dünyada DRAM ve NAND component fiyatlarının artmasına neden oldu.

Samsung tarafından yapılan ilk açıklamada, bu fabrikadaki hasarın birkaç günde çözülebileceğini ve yeniden üretime başlanacağı bilgi paylaşıldı. Ayrıca Kore’deki wafer fabrikasından Çin’deki fabrikaya wafer aktarılarak fabrikada yeniden üretime başlanacağı bildirildi.

Bu fabrikadaki üretim aksamasının marketteki talebi ne kadar etkileyeceği konusunda şu anda net olarak bilgiler yok. Samsung Kore fabrikasındaki DRAM üretimi yapan bantlarından 2 tanesini NAND üretimine aktarıp kontrat müşterilerinin taleplerini öncelikli karşılayacağını açıkladı. Bu durum DRAM üretiminin düşmesine neden olacağı için, Samsung’dan component satın alıp üretim yapan diğer üreticilere ürün sağlamasında aksaklıkların olacağı düşünülüyor. Bu da piyasaya da ram fiyatlarının şimdiden yukarıya yönlenmesine yol açtı. Aynı fiyat yükselme eğilimi flash ürünler ve SSD’de de oluştu.

Samsung’un zarar gören fabrikasının ana ürün olarak TLC NAND ürettiği ve son dönemde birçok SSD ve hafıza kartının TLC NAND ile üretilmesinden dolayı, özellikle bu ürünlerde maliyet artışları beklenmekte.

2014 de buna benzer bir fabrika yangını yaşanmış ve RAM fiyatları %50 civarında artmıştı. Aynı dönemde, hafıza kartı fiyatları da ciddi oranda yükselmişti.

Samsung’un ilk basın açıklamasında fabrikanın tekrar normal üretime dönüşü  konusunda net bilgiler olmadığı için, bu durumun bilgisayar sektörüne etkisi konusunda net bir tarih belirlenemiyor.

Diğer bir problemde Samsung un yeni iPhone üretiminde kullanılacak componentler için yapmış olduğu kontrat ve öncelikle bu kontrata ürün sağlamak zorunda olması, bu problemin çözümünü daha da zorlaştırıyor.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.