Bilgisayarımın daha fazla RAM ihtiyacı var mı?

Eğer masaüstü ya da notebook bilgisayarınızın yavaş çalışmasından şikayet ediyorsanız, sorun bellek-RAM kapasitesinin yetersiz olması olabilir. Basit bir bellek arttırımı işlemi ile ihtiyacınız olan hıza kolayca kavuşabilirsiniz.

Sistem belleğinizin yetersiz olduğunu gösteren işaretler

Yazılımsal bir sorun olmamasına rağmen; sisteminiz yavaş çalışmaya başladığında, donma ya da çökme ile karşılaştığınızda, belleğinizin yetersiz gelmeye başladığını düşünmeniz yerinde olacaktır. Eğer karşılaştığınız sorunlar geçici ise herhangi bir işlem yapmanıza gerek olmayabilir. Ancak sistemi yeniden başlatmanıza ya da kapatıp açmanıza rağmen sürekli olarak uzun süreli beklemeler ya da donmalar ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda bellek kapasitenizi arttırmanız sorununuzu çözecektir.

Mevcut belleğimin yeterli olup olmadığını nasıl anlarım?

Bellek miktarınızın yetersiz olduğunu söylemek bir bakışta mümkün değildir. Ancak karşılaştığınız bazı durumlar ve karşılaşma sıklığınız RAM miktarının yetersiz kalmaya başladığını gösteren işaretlerdir.

Aşağıdakiler sizin de zaman zaman karşılaştığınız durumlar ise bellek kapasitenizi arttırmanız yerinde olacaktır :

  • Günlük işlemlerinizi yaparken bile bilgisayar oldukça düşük performans ile çalışıyor.
  • Programlar yanıt vermiyor.
  • Metin yazarken bilgisayar yazdıklarınıza yetişemiyor.
  • Tıklama ya da seçme işlemleri sırasında bilgisayarınız geç yanıt veriyor.
  • İki ya da daha fazla uygulama açmak mümkün değil.
  • Hesap tablosu gibi karmaşık dosyalar ile çalışırken sistem yavaşlıyor.
  • Sisteminiz yetersiz bellek uyarısı veriyor.
  • Sistem ve yazılım güncellemeleri çok yavaş gerçekleşiyor ve sistemi meşgul ediyor.
  • Belgeler çok yavaş açılıyor, sayfaların yüklemesi uzun sürüyor,sayfaların bir kısmı yükleniyor ya da sayfalar içerikleri olmasına rağmen boş halde açılıyor.
  • Uygulama ya da bir belge açmaya çalıştığınızda sistem yanıt vermiyor ya da donuyor.

Daha fazla bellek nasıl çözüm sunar?

Sisteminiz ile yaptığınız hemen her şey çalışırken belleğe ihtiyaç duyar. İşletim sisteminiz açılıştan itibaren belleğinizi kullanmaya başlar. Fare imlecinin ekranda hareket etmesi oldukça düşük miktarda belleğe ihtiyaç duyarken, çok sayıda uygulamanın aynı anda çalıştırılması oldukça fazla bellek kullanımı gerektirir. Kullanıcıların çalıştırmadığı ancak arka planda çalışan sistem ve program güncellemeleri, güvenlik yazılımları gibi uygulamalar da sistem belleğinin büyük bir kısmını kullanmaktadırlar. Basitçe ifade etmek gerekirse sisteminiz ile ne kadar fazla şey yapıyorsanız o kadar fazla belleğe ihtiyacınız vardır. Dolayısı ile zaman içerisinde bilgisayarınız ile yaptığınız şeyler arttıkça bellek ihtiyacınız da artmaktadır.

Sisteminizde ne kadar RAM takılı olduğunu nasıl anlarsınız

Sistem üreticileri maliyetleri düşürmek için sistemi desteklediğinden daha düşük bellek kapasitesi ile satışa sunarlar. Örneğin 64GB RAM kapasitesi desteğine sahip 4 adet bellek yuvası bulunan bir masaüstü PC sistem bir adet 16GB ya da iki adet 8GB RAM ile kullanıma sunulabilmektedir. Bu nedenle de kullanıcıların sistemlerine yeni RAM takabileceği bir kaç boş bellek yuvası daima mevcuttur. En çok kullanılan iki işletim sisteminde bellek miktarını kontrol edebileceğiniz adımlar :

Windows®  işletim sistemine sahip PC :

  • Görev çubuğundaki Windows simgesine ya da Başlat / Start düğmesine basın.
  • Bilgisayar/Computer başlığına sağ tıklayın.
  • Properties/Özellikler başlığına tıklayın.
  • Açılan ekranda Bellek miktarı gösterilmektedir.

Mac OS işletim sistemine sahip Mac®

  • Dock alanında Launchpad simgesine tıklayın.
  • Açılan ekranda Other kutusuna tıklayın.
  • Sistem Bilgisi/System Information simgesine tıklayın
  • Açılan ekranda Bellek miktarı gösterilmektedir.

Bellek yükseltim işlemi nasıl yapılır

Bellek yükseltim ya da yeni bellek takma işlemi sistem performansını arttırmanın en hızlı ve kolay yoludur. Bellek yükseltme işlemi, sonucunu hemen alabileceğiniz bir işlemdir, çünkü işlem sonrası yukarıda sayılan sorunların ortadan kalktığını hemen görülebilmektedir. Üreticiler tarafından sunulan, uyumlu bellek arama motorları ya da bellek denetleme programları sayesinde sisteminizde mevcut takılı olan bellek miktarını, takılabilecek en yüksek bellek miktarını ve sisteminizle uyumlu bellek ürünlerini bulabilirsiniz. Masaüstü PC sistemlerde RAM yükseltme  ve notebook sistemlerde RAM yükseltme yazılarımız ile sisteminizde bellek yükseltim işlemini nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

Gelecekte daha fazla belleğe ihtiyacım olup olmayacağını nasıl anlayabilirim?

Günümüzde uygulamaların ihtiyacı olan bellek miktarı giderek artmaktadır. Her yeni uygulama kurulumunda sürekli olarak bellek eklemek mümkün değildir. Dolayısı ile kullanıcıların mevcut durumda ihtiyaçları olmasa bile bütçelerinin izin verdiği ölçüde sistemlerini en yüksek bellek kapasitesine çıkarmaları önerilir. Sistemi desteklediği en yüksek bellek kapasitesi ile kullanmak genel olarak sistemin kullanım ömrü boyunca kullanıcılara yeterli bellek kapasitesi sunacaktır.

Sisteminizde bellek arttırımı yapmanızı gerektirecek bazı kullanım senaryolarını aşağıda bulabilirsiniz.

İşletim sistemi güncellemesi ya da yeni bir işletim sistemi kurulumu

İşletim sistemi-OS, sistem belleğini sürekli olarak kullandığından sistem performansını önemli ölçüde etkilemektedir. Genel olarak yeni bir işletim sistemi, bir önceki sürüme göre daha yüksek miktarda bellek kullanmaktadır. Sistemde işletim sisteminin ihtiyacı ve üzeri bellek bulunması, işletim sisteminin daha akıcı çalışmasını sağlar, olası sorunları önler ve sistem performansı artışı sunar.

Yeni bir yazılım kurulması ya da donanım eklenmesi

Tıpkı işletim sistemlerinde olduğu gibi yazılımlar da bir önceki sürüme göre daha yüksek bellek gerektiren yeni sürümler ile kullanıcılara sunulurlar. Özellikle ses, video ve fotoğraf gibi çoklu ortam düzenleme yazılımları ve oyunlar yüksek miktarda bellek kullanırlar. Benzer şekilde sisteme takılan yeni işlemci, ekran kartı ya da depolama birimleri en iyi performans sunabilmek için mevcut bellekten daha fazlasına ihtiyaç duyabilirler.

Sisteminizin yeterli belleğe sahip olduğundan emin olmak için, mevcut donanım ve yazılımlarınızın gerektirdiği bellek miktarının tespit edilmesi ve bu miktardan bir kaç GB daha fazla olacak kadar bellek kapasitesi belirlenmesi sisteminizde bellek yetersizliği ile ilgili olarak yaşanabilecek sorunları önleyecektir.

Yeni bir sistem alınması

Daha önce de belirttiğimiz gibi üreticiler özellikle uygun fiyatlı modellerinde bellek miktarını düşük tutarak ürünü uygun fiyat ile sunmaktadırlar. Yeni bir sistem satın almaya hazırlanıyorsanız, aynı özelliklerde ancak daha yüksek bellek kapasitesine sahip pahalı olan model yerine, düşük bellek kapasiteli model ile birlikte alınacak yeni belleğin maliyeti kontrol edilmelidir. Çoğu durumda ikinci seçenek daha ekonomik bir çözüm olmaktadır.

Yeterli bellek miktarına sahip bir sistem, sahip olduğu performans ile kullanıcıların daha fazla sayıda uygulamayı aynı anda ve hızlı bir şekilde çalıştırmasını sağlar. Bu sayede basit bir bellek yükseltim işlemi ile üst seviye bir kullanım deneyimi elde edilmiş olur.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.