Bilgisayarınız neden bu kadar yavaş?

ilgisayarınız neden bu kadar yavaş?

Bilgisayarınız neden bu kadar yavaş?

Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınız artık eskisi kadar hızlı çalışmıyor mu? Sistemin açılmasını beklerken sabrınız mı tükeniyor? Bir uygulama ya da oyun açmak için uzun süre bekliyor musunuz?  Yeni uygulama kurmak giderek zorlaşıyor mu?

Yukarıdaki soruların bir ya da bir kaçına yanıtınız evet mi? Eski bilgisayarınızdan kurtulmak ve yeni bir bilgisayar almaya karar vermeden önce yazımızı okumanızı öneriyoruz. Bahsedeceğimiz konular yardımıyla; bilgisayarınızı çok daha düşük bir maliyetle ilk günlerdeki performansına kavuşturmanız mümkün olabilir.

HDD sürücü yerine SSD sürücü kullanın

Sabit disk sürücüler, veri depolama ve işleme için dönen plakalar ve manyetik okuma kafaları kullanırlar. Sürücünüze daha fazla veri depoladıkça, sürücü mekanizması istediğiniz veriyi bulmakta zorlanmaya başlar. Bu da veriye erişimin yavaşlamasına sebep olur. Ayrıca hareketli mekanik parçaların zaman için arızalanması ya da performanslarının düşmesi de söz konusudur.

Katı kal sürücüler, veri depolamak için flash bellekleri kullanırlar. Hareketli parçaya gerek duymazlar. Bu sayede veriye çok daha hızlı erişebilmektedirler. SSD sürücüler gündelik görevleri HDD sürücülere göre altı kat daha hızlı gerçekleştirebilmektedirler. Ayrıca sabit disk sürücülerden daha yüksek dayanıma ve daha düşük enerji tüketimine sahiptirler.

Eğer sisteminizi uzun süredir hiç kapanmadan çalışıyorsa, kapatıp açınız

Günümüzde kullanıcılar bilgisayarlarını kapatmadan kullanmaya alışmışlardır. Üzerinde çalışmakta oldukları dosya daima erişime hazır olmasını istemektedirler. Ancak sistemi ve mevcut uygulamaları sürekli açık durumda bırakmak, sistem tepki süresinin artmasına ve daha yavaş yanıt vermesine sebep olur. Sistemi yeniden başlatmak ya da kapatıp açmak özellikle bellek üzerinde bulunan geçici verinin silinmesini sağlar. Ayrıca yeniden başlatma sayesinde arka planda bekleyerek sistem kaynaklarını tüketen güncelleme ve yama gibi işlemlerin de tamamlanır.

Kullanıcıların düzenli olarak sistemlerini kapatmaları ya da yeniden başlatmaları önerilir.

Çok sayıda uygulama ya da uygulama penceresi açıksa kapatınız

Uygulamalar ve tarayıcıların sekmeleri, o anda etkin olmasalar da yüksek miktarda bellek kaynağı tüketmektedirler. Öncelikle sistem açılışında (başlangıç) çalışan uygulamaları denetlemek ve uygulama ya da işletim sistemi ayarlarından gereksiz uygulamaların açılışta çalışmasını engellemek doğru olacaktır. Tarayıcılarda ise açık bulunan sekme ya da pencerelerin etkin olmayanlarının kapatılması yerinde olacaktır.

En yaygın şekilde kullanılan Microsoft® Windows®, işletim sistemlerinde çalışlır durumdaki uygulamaları görüntülemek için aşağıdaki adımlar takip edilebilir.

  • Ctrl + Alt + Delete tuşlarına aynı anda basınız.
  • Görev Yöneticisini Başlat/Start Task Manager seçeneğine tıklayınız.
  • İşlemler/Processes sekmesine tıklayınız.

Çalışan programların listesi içerisinden kapatmak istediklerinizi belirleyebilirsiniz.

Sabit disk sürücü / SSD alanının yetersiz kalması

Henüz SSD sürücü kullanmaya başlamadıysanız ve sürücünüz iyice dolu hale geldiyse ihtiyacınız olmayan uygulama ve diğer verileri silme zamanınız gelmiştir. Gerekli temizliği yaptıktan sonra yine de sürücünüzün %20’sinden daha azı boş ise daha yüksek kapasiteli yeni bir sürücü satın almanız ya da ikinci bir sürücü alarak sık kullanmadığınız verilerinizi orada depolamanız sorunu çözecektir. SSD sürücünüzü %80 den daha fazla doldurursanız performans kayıpları yaşarsınız .

Sabit disk sürücüde oluşan hata ya da veri bozulmaları

Sabit disk sürücüler farklı sebeplerden arızalanabilirler. Örneğin sistem çalışırken aniden güç düğmesine basarak ya da güç kablosunu çekerek kapatmak, sürücü çalışır durumdayken dizüstü bilgisayarı aşırı hareket ettirmek ya da sarsmak buna sebep olabilir. Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızda işletim sisteminizin araçlarını kullanarak sürücünüzün durumunu kontrol edebilirsiniz.

  • Bilgisayarım ekranında sürücünüze sağ tıklayınız Özellikler/Properties başlığını seçiniz
  • Açılan kutuda Araçlar / Tools sekmesine tıklayıp ardından Hata Denetimi/Error-checking başlığı altındaki Denetle/Check now düğmesine basınız
  • Açılan Hata Denetimi kutusunda gerekli seçimler yapıldıktan sonra Başlat/Start düğmesini tıklayınız
  • Sürücü üzerinde eğer işletim sisteminiz de kurulu ise disk denetimi sistem yeniden başlatıldığında çalışmak üzere programlanır. Bu işlemin süresi sürücü boyutu ve hata miktarına göre değişiklik gösterir.

Denetleme sonrasında disk sürücünüzde hata tespit edildi ise yeni bir disk almayı ya da sürücünüzü SSD ile değiştirmeyi düşünmeye başlamalısınız.

Yetersiz bellek/RAM kapasitesi

Başta tarayıcılar olmak üzere günümüz uygulamaları çok daha yüksek bellek kullanımı gerektirmektedir. Sisteminizde takılı olan bellek miktarını aşağıdaki adımları kullanarak görebilirsiniz.

Ayrıca sistem belleğini kullanan uygulamaları anlık olarak görmek için aşağıdaki adımları takip ediniz.

  • Ctrl + Alt + Delete tuşlarına aynı anda basınız.
  • Start Task Manager /Görev Yöneticisini Başlat seçeneğine tıklayınız.
  • Processes/İşlemler sekmesine tıklayınız. Bu sekmede yer alan Bellek/Memory sütununda uygulamaların kullandıkları bellek miktarını ve toplam bellek kullanım oranını görebilirsiniz.

Bellek/RAM yükseltim işlemi, yetersiz bellek miktarından kaynaklanan sorunları ortadan kaldırır. Sistemin daha hızlı yanıt vermesini, uygulamaları daha hızlı çalışmasını ve çoklu işlem sırasında işlemler arasında daha hızlı ve kolay geçiş yapılmasını sağlar. Neredeyse bilgisayar işlemlerinin tamamı bellek aracılığı ile gerçekleştiğinden işletim sistemi de dahil olmak üzere tüm uygulamalar daima sistem belleğini kullanırlar. Bu nedenle sisteminizin ihtiyaç duyduğu bellek miktarı ve daha fazlası sisteme takılı olduğunda sistemö performansı bellek kısıtlamalarından kurtulmuş olur.

Güncel olmayan işletim sistemi ya da uygulama kullanımı

İşletim sistemi ve uygulamaların güncel tutulması sadece yeni özellikler eklemek için gerçekleştirilmez. Aynı zamanda performans geliştirmeleri ve hata düzeltmeleri de içerir. Böylece sistem kaynaklarının daha verimli kullanılması sağlanır. Ayrıca güncel sistem yüksek bellek/RAM kapasitesi ve SSD sürücü ile desteklendiğinde en yüksek verimlilik elde edilecektir.

Toparlamak gerekirse, sisteminiz yavaşladıysa yeni bir sistem satın almadan önce kullanım alışkanlıklarınızı ve donanımınızı gözden geçirmeniz uygun olacaktır. Ardından yapacağınız basit birkaç değişiklik ile çok daha ucuza sistem performansını artırmak mümkün olacaktır.

Sorularınızı her zaman bilendenal.com uzman teknik ekibine danışabilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.