DDR4L SODIMM Bellek Nedir?

Bazı notebook üreticileri tarafından sistem varsayılan belleği olarak DDR4L belleklerin sunulduğunu görmüş olabilirsiniz. Bu sistemlere sahip kullanıcılar, sistemlerine yeni bellek takmak istediklerinde, doğru belleği aldıklarından emin olamamaktadır.

DDR4L ifadesi teoride doğru olmasına rağmen, henüz DDR4L (Low Voltage-Düşük Voltaj) bellek modülleri üreticiler tarafından kullanıma sunulmadığı için kullanıcılarda kafa karışıklığına sebep olmaktadır. Düşük voltajlı RAM modülleri, DDR3 ve DDR4 gibi yeni nesil gelişmiş RAM çözümleri ile birlikte ortaya çıkmıştır. Daha önce DDR ve DDR2 bellek modüllerinde bu tür bir seçenek yoktu.

Örneğin DDR3 Modülleri, aşağıda bağlantılarda görüldüğü gibi 1.5V ve 1.35V voltaj değerlerinde modüllere sahiptir. 1,35V modelleri aynı zamanda “L” düşük voltaj anlamına gelen DDR3L olarak da adlandırılır.

Konuyla ilgili olarak : Düşük voltaj – Low Voltage RAMlerin farkı nedir? yazımızı da okumanızı öneririz.

DDR4L diğer adı ile DDR4 Low Voltage (Düşük Voltaj) , normal DDR4 RAM’den (1.2V – 1.4V) daha düşük voltaj (1.05V) kullanan bir DDR4 RAM modelidir. DDR4 teknolojisi planlarında da yer almaktadır, ancak şu ana kadar JEDEC tarafından böyle bir spesifikasyon yayınlanmış durumda değildir. Dolayısıyla resmi olarak şu anda mevcut bir bellek çözümü değildir.

Tıpkı dizüstü DDR3L belleklerde olduğu gibi DDR4L çözümleri de, cihazın güç tüketimini azaltmak ve pil ömrünü uzatmak için çoğunlukla taşınabilir sistemlerde (dizüstü bilgisayarlar vb.) kullanılmak üzere geliştirilmektedir.

DDR4L bellekte öne çıkan işlev, çalışması için daha az güç gerektirmesi ve güç tüketiminde tasarruf etmenizi sağlayan 1,05V voltaj değerine sahip olmasıdır. DDR4 standart belleklerin sunduğu hız değerleri ile kullanıma sunulacaklardır.

Aşağıda önde gelen bellek üreticilerinin mevcut DDR4 SODIMM bellek çözümleri için hazırlamış  olduğu sayfaların bağlantılarını bulabilirsiniz. Üretici sitelerinde de göreceğiniz gibi tüketici notebook sistemlerine yönelik DDR4 SODIMM bellek çözümlerinde sadece 1,2V voltaj değerine sahip modüller sunulmaktadır. Diğer bir deyişle günümüzde DDR4 notebook bellek çözümlerinde henüz DDR4L adlandırılması kullanılmamaktadır.

Hynix, Kingston, Micron, Samsung

DDR4 bellek teknolojisinin farklı hız ve gecikme değerlerine sahip bellekler için belirlenmiş  adlandırmaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isteyen kullanıcılarımız ilgili Wikipedia makalesini ve  JEDEC sayfalarını inceleyebilirler.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.