Flash Belleğiniz ile İlgili Dikkat Edilecek Konular

Kingston® Flash kartları ve DataTraveler® USB Flash sürücüleri, resimler, müzik, video ve diğer önemli veri dosyaları için kullanışlı ve kolay taşınabilir veri depolama olanağı sunar.
Veri kaybını en aza indirmek ve Kingston Flash veri depolama aygıtınızdan en iyi sonuçları elde etmek için bu basit önerileri uygulayın.

Öneriler

Kingston® Flash kartları ve DataTraveler® USB Flash sürücüleri, resimler, müzik, video ve diğer önemli veri dosyaları için kullanışlı ve kolay taşınabilir veri depolama olanağı sunar.

Veri kaybını en aza indirmek ve Kingston Flash veri depolama aygıtınızdan en iyi sonuçları elde etmek için bu basit önerileri uygulayın:

1. Cihazların pillerini, pil az uyarısı almadan önce değiştirin ya da şarj edin.

Pil bitmesi, Flash veri depolama aygıtlarındaki resim ya da diğer veri kayıplarına yol açan nedenlerden biridir. Eğer Flash veri depolama cihazının yazma işleminin ortasında pil biterse, yalnızca yazılan dosya değil, tüm aygıt zarar görebilir. Örneğin eğer FAT dizin dosyası güncellemesi tamamlanamazsa ve FAT dosyası bozulursa, Flash veri depolama cihazındaki dosyalardan bazılarına ya da hiçbirine ulaşılamayabilir.

Ancak Flash veri depolama aygıtını, piyasada satılan disk kurtarma yazılımlarını kullanarak onarabilirsiniz. Bu kurtarma programlarıyla bile, Flash veri depolama cihazındaki bazı veriler ya da dosyalar kaybolabilirken, diğerleri kurtarılabilir.

Bu sorunlarla karşılaşmamak için mümkünse yanınızda yedek bir pil taşıyın ya da pil azaldığında cihazı kullanmayı bırakın.

2. Flash veri depolama aygıtınızı sunucu cihazdan doğru biçimde çıkartın.

Flash veri depolama aygıtını, bir dijital kamera ya da başka bir sunucu cihazdan çıkartmadan önce tüm işlemlerin tamamlanmasını beklemek önemlidir. Örneğin bir yazma işlemi sırasında Flash veri depolama aygıtı çıkartılırsa, aygıt bozulabilir ve veri kaybı oluşabilir.

Birçok dijital kamerada, Flash yazma işlemleri sırasında ışık yanıp söner. Bu nedenle tüm işlemlerin tamamlanmasını beklemek önemlidir.

Bilgisayarlarda, DataTraveler’in USB bağlantısını Windows üzerinden durdurmak önemlidir (Windows XP’de, sistem tepsisindeki “Donanımı Güvenle Kaldır” simgesini kullanın. DataTraveler Elite sürücüler için MyTraveler’ın Çıkartma düğmesini kullanabilirsiniz. Bilgisayarlar genellikle verileri ön belleğe alırlar ve USB Flash sürücülerine yazmayı geciktirebilirler. Kural olarak, DataTraveler sürücüsüne verilerin yazılmasının tamamlanmasından sonra en az iki dakika bekleyin.

3. Flash kartları plastik kutularında saklayın ve DataTraveler sürücülerinin kapağını kapatın.

Flash veri depolama aygıtları, çok güvenilir olmalarına karşın sert yüzeylere düşürüldüklerinde zarar görebilirler. Kullanılmadıklarında Flash veri depolama kartlarını kendi şeffaf plastik kutularında saklayın. DataTraveler sürücüler, kapakları takılı halde saklanmalıdır.

Ayrıca statik elektrik de Flash veri depolama aygıtlarına zarar verebilir. Örneğin kuru günlerde kişilerin üzerinde kapı koluna ya da diğer metal nesnelere dokunduklarında bir kıvılcım çıkacak kadar statik elektrik birikebilir (buna elektrostatik deşarj ya da ESD adı verilmektedir).

Kingston Flash kartlar ve DataTraveler sürücüler, yüksek düzeyde elektrostatik deşarja dayanabilecek şekilde tasarlanmışlardır. Ancak aşırı yüksek ESD, aygıtların zarar görmesine neden olabilir.

4. Flash veri depolama aygıtlarını konektörlere zorla yerleştirmeye çalışmayın.

Flash kart ya da USB Flash sürücüsü konektörleri tek yönlü yerleşime izin vermektedir. Yani Flash veri depolama aygıtı tek yönde takılabilir; eğer sürücüyü ya da kartı takamıyorsanız zorlamayın. Böylece Flash veri depolama aygıtının ya da yuvasının zarar görmesini önleyebilirsiniz. Flash kartların ya da USB Flash sürücülerin düzgün takılmasıyla ilgili daha fazla bilgi için, sunucu aygıtının kullanıcı kılavuzuna bakın.

5. Flash veri depolama aygıtlarını mümkünse elde taşınır çantanıza koyun.

Dünya çapında milyonlarca Flash veri depolama aygıtı kullanılmaktadır ve havaalanlarındaki X-ışını tarayıcıları nedeniyle zarar görmüş herhangi bir Flash veri depolama aygıtı bildirilmemiştir.

Uluslararası Görüntüleme Endüstrisi Birliği (I3A) tarafından 2004 yılında yapılan bir araştırmada, günümüzde havaalanlarında kullanılan X-ışını tarayıcılarının, flash bellek kartları açısından herhangi bir risk taşımadığını göstermiştir. 1

Önlem olarak Kingston, yolcu tarama sistemlerindeki radyasyon seviyeleri, yeni bagaj tarama makinelerinde kullanılanlardan çok daha düşük olduğundan, Flash kartların ve DataTraveler sürücülerin, işlenmemiş film gibi görülmesini ve elde taşınan çantalara konulmasını önermektedir.

6. Postalanan paketleri U.S. Postal Service radyasyonlu tarama sistemlerinden geçirmeyin.

CompactFlash Association’a göre havaalanlarındaki X-ışını tarayıcılar, CompactFlash kartlara zarar vermemektedir ancak U.S. Postal Service’in kullandığı sistemlerdeki radyasyon, kartlara zarar verebilmektedir.2 CompactFlash Association’ın radyasyonla ilgili yaptığı bu uyarı nedeniyle Flash veri depolama aygıtlarının gönderilmesinde U.S. Mail’ın yerine FedEx, UPS ya da diğer özel kargo firmalarının kullanılması tercih sebebi olabilir.

7. Her zaman verilerinizi yedekleyin.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı Flash veri depolama aygıtları ve içindeki veriler de zarar görebilir. Uzun vadeli saklama için önemli bilgilerin birden fazla ortama yedeklenmesi, hatta kağıda basılması önemlidir. Önemli verileri yalnızca Flash veri depolama aygıtlarında saklamayın.