Sistem ve Bellek-RAM Uyumluluğu

Bellek yükseltme işlemi, sistem performansını arttırmanın en hızlı ve kolay yollarından biridir. Yükseltim ve takma işlemleri son derece kolay olan bellekleri satın almadan önce sistem ile uyumlu olup olmadıkları kontrol edilmelidir. Belleklerin en iyi şekilde çalışabilmesi için kullanılacakları sistem ya da anakart ile tam uyumluluğa sahip olmaları gereklidir. Bu yazımızda anakartınız ile uyumlu bellekleri-RAM nasıl belirleyebileceğinizi anlatacağız.

Satın almayı düşündüğünüz bellekler, sisteminiz daha doğrusu anakartınız ile uyumlu olmalıdır. En geniş ifade ile sisteminizi satın aldığınız döneme göre sisteminiz aşağıdaki bellek türlerinden birini desteklemektedir.

  • SDR (single data rate) teknolojisi 2002 öncesi üretilen sistemlerde kullanılmaktadır.
  • DDR (double data rate) teknolojisi 2002 yılından itibaren üretilen sistemlerde kullanılmaktadır.
  • DDR2 (2.nesil double data rate) teknolojisi 2004 yılında üretilen sistemlerde kullanılmaya başlamıştır.
  • DDR3 teknolojisi 2007 yılında üretilen sistemlerde kullanılmaya başlamıştır.
  • DDR4 teknolojisi 2014 yılında üretilen sistemlerde kullanılmaya başlamıştır.

Anakart nedir?

Anakart; üzerinde işlemci, bellek ve SSD/HDD gibi depolama sürücüleri için bağlantı birimlerinin yanısıra sistemin çalışması gereken tüm diğer bağlantı ve bileşenlerin yer aldığı devre kartıdır. Sahip olduğu teknoloji ve kullanıldığı sisteme bağlı olarak farklı boyutlara sahip olabilmektedir.

Diğer teknolojik ürünlerde olduğu gibi her yeni bellek teknolojisi bir önceki teknolojiye göre daha yüksek hız, daha düşük güç tüketimi ve gecikme süreleri sunmaktadır. Ancak USB ya da SATA gibi teknolojilerden farklı olarak bellek teknolojisinde yeni teknolojiye sahip ürünler, eski teknoloji ürünler ile birlikte ya da o ürünler yerine kullanılamaz. Örneğin DDR3 bellek teknolojisi desteğine sahip bir anakartınız var ise DDR4 bellekleri bu anakart ile kullanmanız mümkün değildir. Kullanıcıların farklı bellek teknolojilerini bir arada kullanmasını önlemek için, bellekler farklı çentik yapıları ile üretilerek kullanıma sunulmaktadır. Özel durumlar haricinde anakartlar; sadece bir bellek teknolojisi ve buna uygun çentik yapısı desteğine sahiptirler. Bu sayede kullanıcıların DDR2, DDR3 ya da DDR4 belleklerini bir arada kullanarak sisteme ve belleklerine zarar vermeleri önlenmiştir.

Uyumluluğu kontrol etmenin kolay yolları

Çok sayıda farklı türü bulunan bellek ürünlerinden hangisinin sisteminiz ile uyumlu olduğunu bilinmesi oldukça önemlidir. Bunun için kullanılabilecek bir kaç farklı araç mevcuttur.

  • Sistem ya da bellek üreticileri tarafından sunulan üretici web sitelerinden indirilerek kullanılan sistem tarayıcı uygulamalarıdır. Bu araçlar dakikalar içerisinde sistem yapılandırmasını denetler ve sistem ile uyumlu donanım yükseltim seçeneklerini sunar. Sistemleri hakkında yeterli bilgisi bulunmayan kullanıcılar için oldukça basit bir çözümdür.
  • Bellek arama motorları, bellek üreticileri tarafından kullanıcılara sunulan web tabanlı arama hizmetidir. Kullanıcılar sistemleri ile uyumlu bellek, depolama birimleri (SSD/HDD) gibi ürünleri kolayca bularak satın almaları gereken ürünleri kolayca bulabilmektedir. bilendenal.com içerisinde yer alan arama motoru buna iyi bir örnektir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.