Sunucu Bellekleri ve Performans Farkları

Sunucular için tasarlanmış bellekler, çeşitli tiplerde ve farklı performanslar sunan ürünlerdir.

Sunucu belleği ya da sunucu SSD sürücüsü ifadeleri pek çok kişi için birşey ifade etmeyebilir. Sonuçta sunucu donanımı, farklı kullanımlar için tasarlanmış olsa da anakart yuvalarına uyan herhangi bir bellek ya da SSD sürücü sisteme takılıp kullanılabilir diye düşünülür. Ancak bunun doğru olduğunu söylemek mümkün değildir.

Sunucu ve bazı iş istasyonu sistemleri için tasarlanan bileşenler sistemlerin uzun süreler boyunca hiç kapanmadan sürekli çalışır durumda olacağı düşünülerek tasarlanırlar. Bu da, PC gibi sistemlerde kullanılan bileşenlerden daha yüksek dayanım ve veri bütünlüğü sunan çözümler gerektirir. Bu nedenle sunucu bileşenleri, sıradan masaüstü sistem bileşenlerine göre daha yüksek maliyetlidirler. Dolayısı ile eğer sunucu olarak kullanmak üzere bir sistem toplayacaksanız ya da sunucunuzun bellek ya da SSD gibi bileşenlerinde yükseltim yapmayı düşünüyorsanız; daha yüksek veri güvenilirliği sunan, sunucular için geliştirilmiş bileşenleri tercih etmelisiniz.

ECC ve Non-ECC bellekler

Sunucu ve iş istasyonları bellekleri ECC ya da non-ECC ve registered ya da unbuffered bellek türlerine dahil olabilirler. ECC, error-correcting code (hata düzeltme kodu) ifadesinin kısaltmasıdır. ECC bellekler, sistem belleği üzerindeki hataları düzeltme işlevine sahip yazılım içeren çözümlerdir. Verilerde beklenmedik değişikliklerin olmasının istenmediği kritik uygulamalarda kullanılırlar. Masaüstü pek çok sistemde ise Non-ECC yani ECC işlevi olmayan bellekler kullanılır. Çünkü ECC işlevi tarafından düzeltilmesi gereken hatalar, durmaksızın çalışan bir sistemde bellek gigabaytı başına ayda bir kez gerçekleşebilen olaylardır. PC sistemleri bu kadar uzun süre kesintisiz ve yoğun bir şekilde çalışmadığından ECC belleklerin kullanılmasına gerek olmamaktadır.

Registered ve Unbuffered bellekler

Sunucular için tasarlanmış diğer bellek türleri ise Registered ve Unbuffered bellek olarak adlandırılan çözümlerdir. Registered bellekler, DRAM bellekler ile bellek kontrolcüsü arasında yer alan “Register” bileşenine sahiptirler. Register, talep edilen veriyi göndermeden önce bir saat devri (clock cycle) boyunca tutar. Böylece bellek kontrolcüsüne daha az elektrik yükü düşmesi sağlanır. Bu sayede, sistemin sıradan bellekler ile mümkün olandan daha fazla bellek takılabilmesi ve bellek kapasitesinin yükseltilebilmesi sağlanır. Ancak bu aynı zamanda veri hızlarının düşmesine de sebep olmaktadır. Sunucu sisteminin desteğine bağlı olarak 3 kanal, 4 kanal gibi farklı bellek yapılandırmaları ile yeniden performans artışı sağlanabilmektedir.

Registered bellek türünün tersi ya da zıttı diyebileceğimiz bellek türü “Unbuffered” olarak adlandırılır. Masaüstü ve dizüstü sistemlerde kullanılan Unbuffered belleklerde sistem ve bellek arasında tampon (buffer) işlevi gören herhangi bir bileşen bulunmamaktadır. “Buffered” ifadesi “Registered” ifadesinin ilk halidir de denilebilir. Çok fazla olmasa da özellikle giriş seviyesi bazı sunucular, unbuffered ECC bellek desteğine sahiptirler, ancak kritik görevlerde bu tür sunucular ve Unbuffered ECC bellek çözümleri tercih edilmemektedir.

ECC, Non-ECC, Registered ve Unbuffered bellek türlerinin önerilen kullanım alanlarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

ECC Non-ECC
Unbuffered Giriş Seviyesi Sunucu ve  İş İstasyonu Bellekleri PC (Masaüstü – Dizüstü ) Bellekleri
Registered Sunucu/Server Bellekleri Üretilmemektedir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.