Yeni Mac Sistemizin Bellek Miktarı Ne Olmalı?

Fiyatı ve özellikleri ile çok konuşulan iMac Pro kullanıcılar tarafından değiştirilemeyen bellek modülleri ile de diğer iMac ürünlerinden farklı bir yapıya sahip. Bu da; kullanıcıların yeni Mac sistem alırken seçecekleri bellek miktarını ya da yükseltilebilir bellek yuvalarına sahip kendi Mac sistemleri için satın almaları gereken bellek miktarını düşünmelerine sebep oldu.

Kullanıcılar tarafından bellek yükseltimi yapılamayan yeni iMac Pro satın alırken kaç GB bellek kapasitesi tercih edilmeli?

Mac sistemlerde varsayılan bellek miktarı, cihaz modeline ve sistemin kullanım senaryosuna göre değişiklik göstermektedir.

iMac Pro

iMac Pro, kullanıcılar tarafından tek bir sebepten alınmaktadır. Bu sistemin sahip olduğu inanılmaz güçten faydalanmak. 32GB bellekli 37.999 TL başlangıç fiyatına sahip giriş modeli  çoğu kullanıcı için pahalı sayılabilir. Bir de 18 çekirdekli işlemci, 128GB RAM ve 4TB SSD depolama ile yapılandırıldığında ortaya çıkan 82.799 TL fiyat, kullanıcılar için oldukça korkutucudur.

iMac Pro almayı planlayan kullanıcılara önerimiz, mevcut sistemlerinde kullandıkları uygulamalaların ya da kullanım senaryolarının ne kadar bellek gerektirdiğini kontrol etmeleridir. Uygulama topluluğu forumları da bu tür bilgiler için oldukça yararlı kaynaklardır. Farklı kullanıcılar, farklı kullanım senaryoları ve farklı uygulama seçenekleri ile kullanıcılar en doğru bellek kapasitesi değerini belirleyebilirler.

Basitçe bir fikir vermesi açısından, 8 çekirdekli bir işlemci ve 1TB SSD sürücü ile yapılandırılmış giriş seviyesi iMac Pro sistemi, ileriye dönük olarak 64GB bellek ile satın alındığında pek çok kullanıcı için yeterli performansı sunacaktır. 37.999,00 TL maliyeti ile de en üst düzey modelin yarı fiyatından daha düşük olacaktır.

iMac

2017 yılında kullanıcılara sunulan 27 inç Retina 5K iMac, giriş seviyesi modelde bulunan 8GB bellek kapasitesi ile pek çok kullanıcı için yeterli performans sunmaktadır. Ayrıca arka kısmında yer alan ve kullanıcılar tarafından kolayca erişilebilir olan bellek yuvası kapağı sayesinde bellek yükseltim işlemi son derece kolaydır. 21,5 inç model ise tıpkı iMac Pro’da olduğu gibi kullanıcı tarafından değiştirilemeyen bellek yapısına sahiptir. Bu nedenle 21,5 inç iMac almayı düşünen kullanıcıların bellek ihtiyaçlarını buna göre belirlemeleri yerinde olacaktır.

Örneğin eğer fotoğraf albümleri oluşturmak, detaylı fotoğraf ya da görsel düzenlemeleri yapmak, müzik veya 4K video düzenleme gibi işlemler yapmayı planlayan kullanıcılar özellikle 21,5 inç iMac sistemleri için en yüksek bellek kapasitesini (16GB) satın almalıdırlar.

MacBook

Şık ve küçük yeni MacBook standart olarak 8GB bellek kapasite ile kullanıcılara sunuluyor. Web’de gezinme, e-posta kontrolü, dahili Mac uygulamaları ve Fotoğraflar uygulamasında yapılacak düzenlemeler gibi gündelik kullanım senaryolarında 8GB bellek kapasitesi pek çok kullanıcı için oldukça yeterli gelecektir.

Ancak biraz daha yoğun kullanım ya da Adobe Creative Cloud gibi uygulamalar ile çalışacak kullanıcıların sistemlerini satın alırken 16GB bellek kapasitesi ile yapılandırılmış modelleri tercih etmeleri önerilir.

MacBook Air

2018 yılında 10. yaşını kutlayan MacBook Air, yıllardır güncellenmeyen tasarımı ve yeni nesil MacBook ve MacBook Pro sistemlerde bulunan USB-C/Thunderbolt 3 gibi güncel bağlantı noktalarına da 2019 modelleri ile kavuştu. Ancak tüm bunlar 8GB bellek kapasitesi ile gündelik kullanım için son derece yeterli, şık ve hafif bir ürün olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ancak gündelik kullanım haricinde 8GB belleğin yetersiz gelebileceği uygulamalar kullanmayı planlayan kullanıcılar farklı Mac çözümleri tercih etmelidir.

MacBook Pro

Taşınabilir Mac ürünlerinin en üst seviye modeli olan MacBook Pro, 13 inç ve 15 inç boyutunda iki model ile kullanıcılara sunulmaktadır. Her iki model de varsayılan olarak 8GB bellek ile yapılandırılmışlardır. Kullanıcı tarafından bellek arttırımı yapılamayan MacBook Pro modelleri en fazla 16GB bellek kapasitesi ile yapılandırılabilmektedir. Pro olarak adlandırılan bir sistemde 32GB bellek desteği beklendiğinden MacBook Pro modelleri bu eksiklikleri nedeni ile sıklıkla eleştirilmektedir.

MacBook Pro almayı planlayan kullanıcıların; mevcut kullanımlarında ihtiyaç duymayacak olsalar bile ileriyi düşünerek 16GB bellek kapasiteli modelleri tercih etmeleri önerilir.

Mac mini

MacBook Air ile birlikte ihmal edilen Mac mini en son 2014’de güncellenmişti. O dönem için yeterli olan 4GB varsayılan bellek yapılandırması ve 16GB azami bellek desteğine sahiptir. Ancak bellek kapasitesinin son derece düşük olması ve kullanıcı tarafından bellek yükseltimi yapılamaması sebebiyle kullanıcıların 4GB kapasiteli modeli atlayıp 8GB ya da 16GB kapasiteli modellere yönelmesi doğru olacaktır. Mac mini, ev ya da ofis sunucusu ya da çoklu ortam paylaşımı gibi uygulamalarda kullanılacak ise 16GB kapasiteli sistem en doğru tercih olacaktır.

Mac Pro

Yeni modelinin önümüzdeki aylarda kullanıcılara sunulması beklenen bir diğer Apple ürünü olan Mac Pro 2013, eski olmasına rağmen hala oldukça güçlü bir sistem. Ve diğer Mac sistemlere göre donanım yükseltmesi daha kolay yapılabilen bir yapıya sahip.

Yeni bir Mac Pro 2013 varsayılan olarak 16GB bellek ve 256GB SSD sürücü seçenekleri ile satın alınabiliyor. 3.200 TL fark ödenerek 32GB kapasiteli bellek yapılandırmasına sahip modellere sahip olmak mümkün. Yine aynı şekilde 512GB SSD için 1,600TL ve 1TB SSD için 3,200 TL fiyat farkı mevcut.

Hem bellek hem de SSD sürücü yükseltmesi kullanıcı tarafından rahatlıkla yapılabildiğinden Mac Pro sistem satın alınırken yüksek bellek ve SSD kapasiteli modeller yerine, varsayılan yapılandırmalı bir model seçilip daha sonra kullanıcılar ihtiyaç duydukça bellek ve SSD yükseltim işleminin yapılması yerinde olacaktır. Örneğin 32GB (4x8GB) bellek kapasitesi için Apple tarafından talep edilen 3,200 TL fark ile hem 32GB bellek hem de 512GB kapasiteli bir SSD sürücü satın alınarak, sunulan bellek maliyetine hem bellek hem de SSD sürücü yükseltimi yapılabilmektedir. Bellek kapasitesi ile ilgili olarak ekleyeceğimiz son şey bellek üreticileri tarafından sunulan 32GB bellek modülleri ile Mac Pro Late 2013 sistemlerde bellek kapasitesi 128GB değerine kadar arttırılabilmektedir.

Daha Eski Mac Sistemler için Bellek Tavsiyeleri

Yazımızda şimdiye kadar hep kullanıcıların yeni alacakları Mac sistemleri için bellek kapasitelerinden bahsettik. Mevcut Mac sistemleri için bellek yükseltimi seçeneklerinden de kısaca bahsetmek yerinde olacaktır. 2012 yılı ve öncesi MacBook sistemler de dahil olmak üzere Mac sistemler kullanıcı tarafından değiştirilebilir bellek yapısına sahiptirler. Yetersiz bellek nedeni ile yavaş çalışan Mac sistemi; bir bellek yükseltim işlemi ile uzun bir süre daha kullanılabilir olacaktır.

Mac sisteminde bellek yükseltimi yapmaya karar verildiğinde, yapılması gereken ilk şey sistem üzerinde takılı olan bellek miktarını ve boş yuva olup olmadığını öğrenmektir. Bunun için macOS High Sierra veya Sierra işletim sisteminde sol üst kısımda yer alan About This Mac/Bu Mac Hakkında bağlantısına tıklanıp açılan pencerede Memory/Bellek sekmesinin açılması yeterlidir. Bu pencerede bellek yuvaları ve bu yuvalar üzerinde takılı olan bellek miktarları gösterilmektedir. Aşağıda bellek bilgisi örneği görülmektedir.

Mevcut bellek miktarı belirlendikten sonra, kullanıcıların sistemleri tarafından desteklenen en yüksek bellek miktarını öğrenmeleri gerekecektir. Bunun için sitemizde yer alan Bellek Arama bağlantısı kullanılarak; uyumlu bellekler ve takılabilecek bellek miktarları incelenebilir. Önde gelen üreticiler tarafından sunulan ve Mac sistemler ile tam uyumlu bellek çözümleri ile kullanıcılar eski sistemlerini uzunca bir süre daha kullanmaya devam edebilirler.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.