Bellek Takarken Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri

Bu yazımızda; masaüstü sistemlerde ya da sunucularda bellek yükseltimi yaparken karşılaşılabilecek sorunları ve çözümlerini anlatmaya çalışacağız. Yazımızın sonunda göreceğiniz gibi karşılaştığınız sorunlar çoğu kez basit bir kaç işlemle kolayca çözülebilir.

Bellekleri yuvalarına takarken yeterince bastırdığınızdan emin olun.

Dikkat etmeniz gereken ilk nokta bellek ya da belleklerin yuvaya doğru takılmasıdır. Bellek modülünü çentiğe uygun şekilde yuvasına yerleştiğinden eminseniz, çok fazla zorlamadan bastırmaya devam edin. Yeterince bastırdığınızda, yuvanın iki yanında bulunan mandallar “klik” sesi ile kendiğinden kapanarak belleğin yuvaya sabitlenmesini sağlayacaktır. Eğer bellek yuvaya doğru oturdu ise belleğin en alt kısmında yer alan altın renkli temas noktaları yuvanın içinde kalacağından bu altın renkli bölge dışardan görünmüyor olmalıdır. Birden fazla bellek takılacak ise her bellek takıldıktan sonra yuva oturduğu kontrol edilip bir sonraki bellek takılmalıdır.

İşletim sisteminden kaynaklanan bellek sınırlaması.

Eğer yeni bellekler ile bellek kapasitesini yükseltmiş olmanıza rağmen, işletim sistemi üzerinden kontrol ettiğinizde bellek kapasitesi doğru görünmüyorsa, sorun donanımdan kaynaklanmıyor olabilir. Windows işletim sisteminin farklı sürümleri farklı bellek kapasitesi desteğine sahiptirler.

Sistemin içinde ve dışında güç kablolarının takılı olduğundan emin olun.

Diğer donanım takma işlemlerinde de olduğu gibi bellek modülerinin takılması sırasında da sistemin kapatılıp güç kablolarının çıkarılması gerekir. Montaj işlemi tamamlandığında bu kabloların takılı olduğundan emin olduktan sonra sisteminizi çalıştırın.

Anakart üzerindeki kablo bağlantılarının yapıldığından emin olun.

Bellek modüllerini takarken daha koay takabilmek için bir kaç kabloyu yerinden çıkardınız mı? Ya da istemeden de olsa anakart üzerindeki kabloların yerinden oynamasına ya da çıkmasına sebep olmuş olabilirsiniz. Sistemi çalıştırmadan önce, yuvasından çıkmış kablo olmadığından emin olunuz.

BIOS sürümünün güncel olduğundan emin olun.

Bilgisayarınız çok eski olmasa dahi, sisteminize taktığınız bellekleri algılaması için BIOS sürümünün güncellenmesi gerekiyor olabilir. Pek çok anakart üreticisi bu işlem için hazırlanmış programlar sunmaktadır. Doğrudan BIOS içerisindeki güncelleme adımlarını takip ederek ya da üretici web sitesinden indireceğiniz bu programlar ile işletim sisteminiz üzerinden sisteminiz için en güncel BIOS sürümünü indirebilirsiniz. Güncelleme işlemi sonrasında sisteminizi yeniden başlatarak BIOS sürümünün güncel olup olduğunu kontrol edin. Daha sonra sistemi kapatıp yeni bellek ya da belleklerinizi takınız.

Bir kaç ipucu daha
  1. Belleklerin doğru oturduğundan emin olmak için tek tek çıkarıp yeniden takınız.
  2. Yeni belleğinizin eski bellekler ile aynı özelliklerde (parity/non-parity/ECC, buffered/unbuffered, Registered vb) olduğundan emin olunuz. Fiziksel olarak yuvalar ile uyumlu olsalar da, eğer sisteminiz ile uyumlu olmayan bellekler kullanıyorsanız sistem hiç açılmayacak ya da işletim sistemi ve BIOS ekranlarında çeşitli hatalar vererek çalışmayı durduracaktır.
  3. Sistem kullanım kılavuzunda ya da üretici web sitesinde belirtilen bellek yapılandırmalarını kontrol ediniz. Özellikle çok sayıda yuvası olan sistemlerde, takılan bellek adedine göre belirlenen yuva yerleşimlerine dikkat edilmelidir.
  4. Dell ve Lenovo gibi üreticiler sistem bellek kapasitesi değiştikten sonra ilk açılışta bellek kapasitesinin değiştiğini belirten bir uyarı (“The amount of system memory has changed” gibi) vererek kullanıcı onayı bekler. “Enter” tuşu ile onaylayıp sistemin çalışmaya devam etmesini sağlayınız.
  5. Eğer sisteminiz yeni belleğinizin kapasitesinin sadece yarısını tanıyorsa ve belleklerinizin her iki yüzünde de yongalar bulunuyorsa, belleği aynı kapasitede fakat tek yüzünde yonga yer alan bir modül (single-sided ya da single-banked)  ile değiştirmeniz gerekebilir.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.