HDD-SSD Sürücünüzdeki Verileri Nasıl Tamamen Silebilirsiniz?

Yeni bir SSD sürücü aldığınız için eski HDD sürücünüzü satmayı mı düşünüyorsunuz? Ya da düşük kapasiteli SSD sürücünüzü daha yüksek kapasiteli bir model ile mi değiştireceksiniz? İster satın, ister hediye edin, sürücülerinizde bulunan verileri tamamen silmeye ihtiyacınız olacak.

Sürücünüzü neden temizlemeniz gerekir?

Silme (Delete) ya da Biçimlendirme (Format) işlemlerinde verilerin kurtarılmasını sağlayan bilgiler geride kalmaktadır. Temizleme (wipe) işlemi ise sürücü üzerindeki tüm verilerin silinmesini sağlayan bir işlemdir. Kullanılan uygulamanın özelliğine bağlı olarak sürücünün tamamı ya da bölümler içerisindeki veriler ayrı ayrı temizlenebilir.

Verilerinizi başka sürücüye aktarın

Temizleme işlemine başlamadan önce ihtiyacınız olan verileri yeni sürücünüze ya da kullanacağınız bir başka sürücüye yedeklediğinizden emin olun. Çünkü temizlik işlemi, sürücünüzdeki verileri geri kurtarılamayacak şekilde silecektir. Eğer yeni sürücünüze kurulum yaptıysanız eski sürücünüzdeki verileri kolayca yeni sürücünüze aktarabilirisiniz. Ya da harici bir sürücüye verilerinizi yedekledikten sonra eski sürücünüzü temizlemeniz doğru olacaktır.

Eğer HDD sürücüden SSD sürücüye geçiş yapıyorsanız üreticiler tarafından sunulan aktarım (migration) programlarını kullanarak eski sürücünüzdeki verileri yeni SSD sürücünüze hızlı ve kolay şekilde aktarabilirsiniz.

Temizlik zamanı

Microsoft® Windows® 8.1 ya da 10 işletim sistemi kullanıyorsanız, ek bir program ya da uygulama kullanmadan sürücünüzü temizleyebilirsiniz. Bunu için aşağıdaki adımları takip ediniz.

  1. Başlat/Start menüsünün sol kısmından bulunan dişli simgesini tıklayarak Ayarlar penceresini açınız.
  2. Güncelleştirme ve Güvenlik/Update & security başlığına ve ardından Kurtarma/Recovery başlığına tıklayın.
  3. Açılan pencerede Her şeyi kaldır/Remove everything seçeneğine ve sonraki pencerede Dosyaları kaldır ve sürücüyü temizle/Remove files and clean the drive seçeneğine tıklayın.
  4. Ardından İleri/Next, Sıfırla/Reset ve Devam/Continue düğmelerine basarak işlemi tamamlayın.
Microsoft Windows 8 ve öncesi

Windows 8 ve öncesi işletim sistemi kullanıyorsanız, sürücü temizleme (wipe) işlemi için dahili bir uygulamanız olmayacaktır. Bunun için farklı disk yönetim uygulamalarından kendiniz için uygun olanı seçip sürücünüzü temizleyebilirsiniz. Kullanılan uygulamaya, sunduğu temizleme işlevlerine ve elbette silinecek veri miktarına göre göre silme işlemi süresi değişiklik gösterecektir.

Sebebi her ne olursa olsun; eğer eski sürücünüzü elden çıkaracaksanız, içerisindeki verilerin yeniden kullanılamayacak şekilde silinmesini sağlamanızı öneririz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.