Boyutuna-Biçim Faktörüne göre SSD Tavsiyeleri

2,5 inç Biçim Faktörü

Eğer Windows açılış ekranını izlemeyi seviyorsanız masaüstü sisteminizde 3,5 inç HDD sürücü kullanmanızın sakıncası yok. Eğer daha kısa açılış süreleri ve genel bir performans artışı istiyorsanız, eski HDD sürücünüzü, 2,5 inç SSD sürücü ile değiştirmeniz doğru bir hareket olacaktır. Eğer kasa içerisinde 2,5 inç sürücü yuvası yoksa 2,5 inç – 3,5 inç sürücü çevirici adaptör kullanılması gerekebilir.

Kasa içerisinde 2,5 inç SSD sürücü yuvası mevcut ise 3,5 HDD sürücünüzü çıkarmanız ya da çevirici almanız gerekmeyecektir. Sisteminizde takılı olan yüksek kapasiteli HDD sürücüyü çıkarmadan bir SSD ile kullanmanız hem yüksek hız hem de yüksek kapasite isteyen kullanıcılar için oldukça kullanışlı bir çözümdür. İşletim sistemi ve sık kullanılan ya da yüksek performans gerektiren uygulamalar SSD sürücüye kurularak SSD performansından en üst seviyede yararlanılabilir. Fotoğraf, video ve sık kullanılmayan uygulamalar gibi veriler 3,5 HDD sürücüde depolanmaya devam edilebilir. Güncel tüm 2,5 SSD sürücüler SATA III arayüzüne sahiptirler. 6 Gb/s bant genişliğine sahip bu arayüz sayesinde 600 MB/s değerine ulaşan aktarım hızları sunarlar. Ayrıca HDD sürücülerden farklı olarak, hareketli parça içermeyen SSD sürücüler mekanik arızalara karşı çok daha dayanıklı çözümlerdir.

Samsung’un 860 Evo 2.5″ SATA III SSD sürücü çözümleri, yüksek performans ve kapasiteyi bir arada sunan ürünlerdendir. 250GB kapasiteli bir model alınarak HDD sürücü ile birlikte kullanılabilir ya da 4TB kapasiteli model ile tüm veriler SSD üzerinde depolanabilir.

Kingston SSD sürücüler de kullanıcılara 120GB ile 2TB arasında sürücü çözümleri sunmaktadır.

M.2 Biçim Faktörü

Masaüstü sistemlerde 2,5 inç SSD sürücü için yuva ve alan sorun olmazken, dizüstü sistemler çok daha dar hacimde performans sunmaları gereken sistemlerdir. Günümüzde giderek küçülen boyutları nedeni ile dizüstü sistemlerde 2,5 inç sürücü yerine M.2 SSD sürücü kullanımı tercih edilmektedir.

Yeni nesil anakartlar ve sistemlerde kullanılmaya başlayan M.2 biçim faktörü, NGFF (Next Generation Form Factor) olarak da isimlendirilmektedir. mSATA biçim faktörünün yerini alan M.2; PCIe ve SATA desteği sayesinde mSATA biçim faktörüne kıyasla çok daha esnek bir çözümdür. Ayrıca farklı ölçülerde üretilebilmesi sayesinde üreticilerin farklı çözümler sunabilmelerini sağlar. 2280  günümüzde en yaygın kullanıma sahip M.2 çözümüdür. 2280 değeri sürücünün ölçülerini belirtmektedir. İlk iki hane sürücü genişliğini (22mm), son iki hane ise sürücü uzunluğunu (80mm)  ifade etmektedir. Farklı ölçülerdeki M.2 sürücüler; 2230, 2240, 2260 ve 22110 gibi adlandırmalar ile kullanıma sunulmaktadır.

M.2 SATA III SSD sürücüler, SATA III arayüzünün sınırlamaları ile karşı karşıyadırlar. Eğer daha fazla performansa ihtiyaç duyuluyorsa M.2 PCIe SSD sürücü çözümlerine yönelmek doğru olacaktır. M.2 PCIe Gen 2.0 x2 SSD sürücüler 1000 MB/s değerine ulaşan hızlar sunabilir, M.2 PCIe 2.0 x4 SSD sürücüler 2000 MB/s aktarım hızı değerine ulaşabilir. En güncel bağlantı arayüzü olan PCIe 3.0 x4 ile ise 4000 MB/s hıza ulaşılabilmektedir. Yeni nesil SSD sürücülerde NVMe (Non-Volatile Memory Express) PCIe iletişim protokolü kullanılmaya başlanmıştır. NVMe, PCIe sürücülerde kullanılan bir arayüz protokolüdür. M.2 PCIe SSD sürücüler ile kullanılan NVMe, flash depolama çözümleri ile yüksek bant genişliği ve düşük gecikme süreleri sunmak için özel olarak tasarlanmıştır.

Tüketiciler için sunulan M.2 NVMe PCIe 3.0 x4 SSDs sürücüler içerisinde Samsung 970 EVO ve 970 PRO ve Kingston A1000 serileri öne çıkmaktadır. Samsung EVO serisi 250GB, 500GB ve 1TB, PRO serisi ise 512GB, 1TB ve 2TB kapasite seçenekleri ile sunuluyor. Kingston A1000 serisi daha düşük fiyatlar ile NVMe kullanmak isteyen kullanıcılara x2 performası ile 240,480,960GB kapasite seçenleri sunmaktadır.

Sistem desteği sadece SATA M.2 SSD ile sınırlı ise Kingston ve Samsung ; M.2 SATA serisi çözümleri sunmaktadır. Kingston  M.2 Sata serisinde 120GB, 240GB ve 480GB  kapasiteli çözümleri sunmaktadır. Samsung M.2 SATA serisinde 250GB, 500GB, 1TB, 2TB kapasiteli çözümler mevcuttur.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.