Neden ECC RAM tercih edilmeli ve Non-ECC ile farkı nedir?

ECC veya non-ECC Hangi Belleği ( Ram ) Kullanmalıyım

Sisteminizde bellek kapasite yükseltimi yapmak kararı aldığınızda, sisteminizde takılı olan bellek ile aynı teknik özelliklere sahip  bellek almanız gereklidir. ECC belleklerin takılı olduğu bir sistemde,  Non-ECC bellekler ile yükseltim yapıldığında ECC (error-checking and correcting veya error correction code) işlevi devre dışı bırakılmış olur. Non-ECC ve ECC belleklerin birlikte takılı olduğu sisteminiz sorunsuz bir şekilde çalışabilir. Ancak ECC belleklerin gelişmiş hata kontrolü özellikleri devre dışı kalmış olacaktır.

Özelikle sunucu ve iş istasyonlarında ECC destekli bellek kullanılmasının sebebi belleğin işlemci ve diğer donanımlar ile olan iletişimde oluşan hataların giderilmesidir. Basit bir anlatımla belleğin işlemci veya diğer donanımlar ile olan iletişimi sırasında oluşan bit hataları ECC desteği ile doğrulanır ve tekrarlanması engellenir bu da sistemin performanslı çalışmasını sağlar. Sunucu ve iş istasyonlarında özellikle ECC desteği olan bellekler kullanılmalıdır.Sisteminizde takılı olan belleğin ECC olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, bellek modülü üzerindeki yongaları (chip) saymaktır. ECC (ve pariteli) bellek modülleri üzerinde 3 ( 9 – 18 adet ) veya 5 ( 5 – 10 adet ) ile  tam olarak bölünebilen sayıda yonga bulunur. Her bir yüzdeki bu bir fazla yonga; verinin bellek tarafından doğru okunup yazıldığını denetler ve hata varsa düzeltme talebi üretir. Eğer veri düzgün olarak yazılmamış ise bu ek yonga, hatanın tipine bağlı olarak gerekli düzeltme işlemini gerçekleştirir. Hatalı veri olduğu algılanıp düzeltilemez durumda ise aynı veri işlemciden tekrar istenir. Bu sayede hatalı veri ile işlem sürdürülmez.

Non-ECC (ve paritesiz/non-parity) modüller ise hata denetleme-düzeltme işlevine sahip değillerdir. Üzerlerinde düzeltme yongası yer almadığı için de toplam yonga sayısı 3 veya 5 ile tam olarak bölünemez.  4 veya dördün  katlarında yonga bulunur.

ECC yongaların kullanımı sistem performansında %2 kadar bir düşüş oluşturabilir. Fakat disk okuma yazma işlemleri yoğun olan iş istasyonlarında, bellek hataları daha fazla yaşanır ve bu hataların giderilmesi, bilgisayarınıza güvenli çalışma ve  okuma yazma işlemlerinde performans katar.

Günlük işler için kullanılan bilgisayar sistemlerinde  günümüz gelişmiş Non-ECC bellek modülleri günlük kullanımınız için yeterli olacaktır. İş amaçlı ya da veri bütünlüğünün önem taşıdığı uygulamalar için ise destekleyen sistemlerde ECC bellek modüllerinin kullanılması önerilmektedir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.