Masaüstü Sisteminizde Depolama Alanınızı Genişletin

Masaüstü sistem satın alırken seçtiğiniz depolama kapasitesi ne kadardı? Şu anda ne kadarı dolu durumda? 1TB kapasiteli sürücünüz için başlangıçta ne kadar da çok yer var diye düşünmüştünüz değil mi? Ama fotoğraflar, videolar, filmler, oyunlar ve diğer dosyalar ile dolmaya başladığında; kullanıcılar saklanacak bir dolu veri ve sürücülerinin yetersiz depolama alanı arasında tercih yapma noktasına gelirler. İlk akla gelen harici bir sürücü alıp verileri oraya taşımaktır. Yedekleme için çok doğru bir çözüm olan bu yöntem, bilgisayarının çevresinde kablo karmaşası yaratan bir cihaz daha istemeyen kullanıcılar tarafından tercih edilmez. Bu yazımızda, kullanıcı tercihleri ve bütçesine bağlı olarak dahili depolama çözümlerinden bahsedeceğiz.

Boş Sürücü Yuvalarını Değerlendirin

Ortalama bir bilgisayar kullanıcısının masaüstü sisteminde sürücüler için çok sayıda boş yuva ve bağlantı noktası bulunmaktadır. Standart kasaların içerisinde 3,5 inç sürücüler için ayrılmış yuvalar mevcuttur. Kasa içerisindeki yuva durumunu ve sürücülerin bağlanacağı anakart üzerindeki bağlantı girişlerini (SATA) kontrol ettikten sonra kullanıcılar ihtiyaçları olan kapasitede sürücüyü alarak kasa yapısına bağlı olarak alet kullanmadan sürücüyü yuvaya yerleştirip gerekli bağlantıları yaptıktan sonra sürücü kullanıma hazırdır. Sürücüsünde yer kaplayan ve sık kullanmadığı verileri olan ve ekonomik bir çözüm arayan kullanıcılar için sorun çözülmüş durumda.

Peki ya hem yüksek kapasiteye ihtiyacı olan, hem de video, müzik ve fotoğraf gibi çoklu ortam uygulamaları ile çalışan dolayısı ile yüksek hıza da gerek duyan kullanıcılar ne yapmalıdır? Günümüzde gigabayt başına fiyatları oldukça düşen SSD sürücüler bu kullanıcılar için en uygun çözümdür. Küçük boyutları ve HDD sürücüler ile yarışan kapasite seçenekleri ile yüksek performanslı çözüm arayan kullanıcılar içindir.

Samsung 860 QVO serisi gibi gibi yüksek hız ve uygun maliyeti bir arada sunan SSD çözümleri ile yüksek kapasiteli ya da yüksek hızlı depolama alanına kavuşabilirsiniz.

CD/DVD okuyucunuzu en son ne zaman kullandınız?
Eğer kasanızda uzun süredir kullanmadığınız CD/DVD okuyucu ya da boş 5,25 inç yuvalar varsa, anakart üzerindeki boş SATA bağlantılarını kullanarak bu yuvaları verimli birer depolama alanına dönüştürebilirsiniz. İhtiyacınıza ya da almayı düşündüğünüz sürücülere göre bir ya da birden fazla 5,25 inç yuvada kullanılabilen adaptörlerden uygun olanını seçebilirsiniz. Tek bir 5,25 yuvada 8 adete kadar 2,5 inç sürücü destekleyebilen Icy Dock Tougharmor serisi ya da 3 adet 5,25 yuvada 5 adete kadar 3,5 inç sürücü destekleyebilen Icy Dock FlexCage sürücü yuvaları ile eski yeni tüm disk sürücüleriniz ile yeni depolama alanına sahip olursunuz.Standart Sürücüler yerine yeni nesil sürücüleri kullanmayı deneyin
Son yılların en önemli gelişmelerinden biri de depolama alanında M.2 SSD sürücülerin giderek daha fazla kullanılması oldu. Farklı sistemler ve farklı protokoller ile uyumlu seçenekler sunan M.2 sürücüler ile eski ve yeni anakartlarda yüksek aktarım hızları elde etmek çok kolay hale geldi. Güncel anakart ve sistemler üzerinde bulunan dahili M.2 yuvaları sayesinde 30 mm ile 110 mm uzunluğunda uyumlu SATA ya da NVMe sürücüler kullanılması mümkün. Kullanıcılar, ihtiyaçlarına göre 120GB’dan 2TB’a kadar kapasite seçeneklerinden dilediklerini seçebilirler. Dahili M.2 yuvası bulunmayan sistem ve anakartlar için ise Bigboy M.2 NVMe gibi adaptörler kullanılarak Samsung 970 EVO Plus gibi yeni nesil NVMe sürücülerin performansından faydalanmak mümkün.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.