Oyun Bilgisayarı mı? Konsol mu?

Hemen her dönemde oyun meraklıları oyun konsolu ile bilgisayar almak arasında seçim yapmak durumunda kalmışlardır. Her ikisine de yetecek bütçesi olan şanslı kullanıcılar her iki sistemi de alarak sorunu çözebilmektedirler. Pek çok kullanıcı ise daha ucuz, görüntü kalitesi daha iyi ya da çok oyuncu ile daha iyi gibi ifadeler ile kendi tercihinin daha uygun olduğunu açıklamaya çalışır. Eğer oyun konsolu ya da oyun bilgisayarı almayı düşünüyorsanız, her iki sistemin de olumlu ve olumsuz yönlerini inceleyeceğimiz yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

En önemli 3 nokta

İster konsol ister PC olsun, oyuncular için en önemli şey oyun oynarken keyif almalarıdır. Bütçe, teknik bilgiler ve sistemin uzun yıllar kullanım için yükseltilebilir olması gibi konular aslında kullanıcının oyun keyfi tercihlerini etkileyecek konulardır.

Bütçe

Hem PC hem de konsol oyuncuları; ödedikleri para karşılığında en iyi ürünü almak istemektedirler. Ancak “iyi” ifadesinin neyi belirttiği her grup için farklıdır. Konsol oyuncusu için maliyetler oyun konsolu, ek oyun kolu/kontrolcü, oyunlar ve çevrim içi üyelik sistemi tutarlarıdır. PC oyuncusu için ise maliyet, hazır sistem mi toplama sistem mi olacağı, bu sistemin bileşenlerinin ne olacağı gibi konulardır. Tıpkı konsol oyuncularında olduğu gibi çevrim içi üyelik sistemi ödemeleri de mevcuttur.

Oyun PC sistemlerinde farklı maliyetlerde çok sayıda hazır ya da toplama sistem seçeneği olduğundan PC ya da konsolun daha ekonomik olduğunu kesin olarak söylemek mümkün değildir. Kullanıcıların tercih ettikleri sistemde istediği özellikler ve aksesuarlar sistem maliyetini bir anlamda kişiye özel hale getirmektedir. Dolayısı ile de maliyet karşılaştırması çok  da doğru bir sonuç vermemektedir.

Teknik Bilgi

PC kullanan oyuncular, konsol kullanıcılarına göre daha fazla teknik bilgiye sahiptirler demek çok da yanlış olmaz. Bu öncelikle konsollarda donanım yükseltmeye neredeyse hiç gerek olmamasından kaynaklanır. PC sistemlerinde ise, hazır sistem alınmış olsa bile kullanıcılar sistemlerinin ve ekran kartı, bellek ya da SSD gibi bileşenleri hakkında belirli bir seviyede bilgiye sahiptirler. Öncelikle sistemi seçerken bileşenlerine göre tercih yaparlar. Ve ilerleyen dönemde bileşenlerini yeni modeller ile değiştirmelerini gerektiğini bilirler. Bu da çok üst düzey olmasa da bir donanım bilgisi gerektirmektedir.

Yükseltilebilirlik

Özellikle yeni nesil konsollarda fazla bir donanım bilgisi gerekmeden örneğin sürücü yükseltimi yapılabilmektedir. PC oyun sistemlerinde ise neredeyse tüm sistem bileşenlerinin değiştirilebilir olması kullanıcıların daha yüksek teknik bilgiye sahip olmasını gerektirirken, daha fazla kişiselleştirme imkanı sunduğu da gerçektir.

Oyun Konsollarının Artıları

Oyun konsolları, PC sistemlerine göre daha kolay kullanımı olan, yükseltim gerektirmeyen, kablosuz kontrolcüleri ile daha rahat kullanım sunan cihazlardır, arkadaşlar ile birlikte oynamak için son derece uygundurlar. Oyun bilgisayarlarına göre daha uygun maliyetlidirler.

1.Konsollar basit, kullanımı kolay ve düşük maliyetli sistemlerdir.

Bir çok oyuncu konsolları tercih etmektedir.  Çünkü zaten kullanıcıların sistemlerini kolayca kurup kullanmaları ve hemen oynamaya başlamaları için tasarlanmışlardır. Kutudan çıkardıktan sonra dakikalar için oyuna başlayabilirsiniz. Kurulum için için fazla teknik bilgi ya da saatler harcanması gerekmez.

Özellikle yeni nesil oyun konsollarının dahili uygulamalar ile dizi, film, müzik yayınlarını da sunabiliyor olmaları, oyun PC sistemlerine göre daha uygun fiyatlı olan konsolları daha da cazip hale getirmektedir.

2. Donanım yükseltmesi yapmanız gerekmez

Oyun konsolları ile uzun yıllar keyifle oyun oynanabillir. Bilgisayarlardan farklı olarak oyun konsolları, oyunlarda en iyi performansı sunmak için tasarlanmışlardır. Ayrıca konsola özel tasarlanmış oyunlar da bu sistemlere en iyi oyun keyfini sunmak için geliştirilirler. Çoğunlukla yeni nesil bir konsol çıktığında güncel oyunlar, eski nesil konsollar tarafından tam performans ile oynanmayacağından kullanıcılar sistemi güncellemek isteyebilirler. Ancak konsol sistemlerinin yeni nesillerinin çıkması 10 yılı bulabilmektedir. Bu da konsol kullanıcılarının yıllarca donanım endişesi duymadan oyun oynayabilmeleri demektir.

Eski ve yeni nesil oyun konsolları arasında, geriye dönük uyumluluk yoktur. Eski sistem oyunlarının yeni sistemlerde ya da yeni sistem oyunlarının eski sistemlerde uyumluluğunda sorunlar olması, kullanıcıların her sistem için yeni oyun almasını gerektirmektedir.

Kingston Taşınabilir SSD ile Oyunlarda Hız Artışı :

PS4 Sürücüsünü Kingston SSD ile Değiştirme :

Xbox One’da depolamayı yönetme ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

PlayStation HDD yükseltme ve Harici HDD Desteği konularını da incelemenizi öneririz.

3.    Oyunların geniş kitlelere yayılmalarını ve aile ya da arkadaşlar ile bir arada oyun oynamalarını sağlarlar

Markası ya da modeli ne olursa olsun, günümüzde pek çok kişi oyun konsolu kullanmaktadır. Arkadaşlar ya da aile arasında yani birlikte oyun oynamak için çok uygundur.

PC oyunları da aslında çok kullanıcı ile oynanmaya uygundur ancak her kullanıcının bilgisayar başında oturmasını gerektirir. Diğer yandan konsolların oyun içi sohbet ve oyun paylaşımı gibi işlevleri arkadaşlar ile kullanımı daha da iyi hale getirmektedir. Eğer arkadaşlarınız ile oyun oynayacaksanız, en iyi şekilde eğlenebilmek için onların kullandıkları konsol ya da PC platformunu tercih etmelisiniz. Çünkü günümüzde bile çok az oyunda ve çok az platform ile farklı cihazlar ya da platformlar arasında oyun oynanabilmektedir.

4.     Konsollara özel oyunlar

Günümüzün en çok oynanan oyunlarından bazıları sadece konsollara özeldir. Dolayısı ile oynamayı sevdiğiniz oyunların PC ya da konsol oyunu olup olmadığını ve sadece bir konsol türünü özel oyunlardan olup olmadığını bilmeniz gerekir.

5.     Kablosuz kontrolcüler

Tüm oyun konsolları kablosuz kontrolcülere sahiptir. Bu da kullanıcıların oturma odaları ya da salonda rahatça oyun oynamalarını sağlamaktadır. Oyun konsolları için fiziksel etkinlik ve becerilere dayalı oyunlar da sunulmaktadır.

Oyun PC sistemlerinin artıları

PC sistemlerinin de konsollara göre üstün olduğu noktalar vardır. Sisteminizi dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz, görseller daha keskin ve gerçeğe daha yakındır, çok çeşitli kontrolcü bileşeni mevcuttur, oyunları değiştirip özelleştirmek mümkündür.

1.    PC donanımı özelleştirilebilir

İster kendileri sistem topluyor olsun, ister hazır oyun sistemi alıyor olsunlar, PC oyun kullanıcıları bütçeleri ve istekleri doğrultusunda tam istedikleri sistemi alabilmektedir. Örneğin en güncel oyunları en yüksek ayarlarda oynamak isteyen kullanıcılar yüksek bir bütçe ile istedikleri sisteme sahip olabilmektedirler. Sistemi temel bileşenleri ile toplayıp, daha sonra ihtiyacı doğrultusunda donanım yükseltimi yapmak isteyen kullanıcılar da istedikleri sistemi kolayca bulabilmektedir.

Oyuncular tarafından en çok yatırım yapılan üç sistem bileşeni vardır :

  • Ekran kartı (GPU) : Görüntü verilerinin ekranda görüntülenmesini sağlayan bileşendir. Ekranda görülen görsel ve video gibi tüm verilerin işlenmesinden sorumludur.
  • Bellek (RAM) : Özellikle oyunlarda, verilerin öncelikli olarak işlendiği bileşendir. Oyunların kalitesini doğrudan etkiler, oyunlar tarafından gereken bellek miktarı oyun üreticileri tarafından özellikle belirtilir.
  • HDD ya da SSD Depolama Sürücüsü : Tüm oyun verilerinin, işletim sistemi, uygulamalar ve kullanıcı verilerinin kaydedildiği sistem bileşenidir. Özellikle günümüz oyun sistemleri için katı hal sürücü- SSD çözümleri kullanılması önerilmektedir.
2.     Daha iyi görseller

PC tarafının bariz bir şekilde önde olduğu alan görüntülerin kalitesidir. Kullanıcılar bütçeleri doğrultusunda istedikleri kalitede görüntü sunan çözümler bulabilmektediler. Ayrıca oyun konsollarından farklı olarak sistem ya da ekran kartı desteğine bağlı olarak 2 ya da daha fazla ekrana görüntü aktarma şansına sahiptirler.

3.     Farklı çevre birimleri ile kullanıcı oyunu istediği gibi kontrol edebilir

Konsollarda farklı olarak oyun PC sistemlerinde farklı kontrolcüler kullanarak oyun oynamak mümkündür. Masa başında oturmak istemeyen kullanıcılar, kablosuz kontrolcü, joystick, direksiyon gibi farklı kontrolcüler ile oyun oynama şansına sahiptirler. Ancak eğer hasasiyet gerektiren oyunlarda tercih tartışmasız biçimde oyuncu faresi kullanmaktır. FPS (first-person shooter) oyunlarında gereken hassasiyet ve kontrol edilebilirlik için oyuncu fareleri vazgeçilmezdir.

Aynı şekilde klavye ile kontrol edilebilen oyunlarda da yüksek hassasiyet ve kontrol sunan klavyeler en iyi sonucu almak isteyen oyuncuların vazgeçemediği çevre birimlerindendir.

4.     Donanımlarda ya da oyunun kendisinde değişiklik yapmak kolaydır

Kullanıcılar sistem ve çevre birimlerini görnümünü dilediği şekilde değiştirebilirler. Pek çok oyunda da sunulan MOD (modifikasyon) desteği sayesinde oyunlar üzerinde de değişiklik yapabilmektedirler.

PC oyuncuları, oyunları daha kişisel hale getirmek için, yeni haritalar  ya da karakterlerin görünüşlerini değiştirmek için “skin” kullanabilirler. Diğer oyuncular tarafından oluşturulan mod ya da skin dosyalarını indirip kendi sistemlerinde kullanabilirler. Daha meraklı kullanıcılar ise kendi mod ve skin dosyaları ile oyunları diledikleri gibi özelleştirebilirler.

5.    PC oyunları daha ucuzdur

Oyun PC sistemlerinin yüksek maliyetli oldukları düşünülür. Oysa sistem maliyetinin yanı sıra oyunların maliyeti de önemlidir. PC oyunları konsol oyunlarına göre daha ucuzdur. Ayrıca çeşitli dijital dağıtım platformlarında gerçekleştirilen kampanyalar sayesinde PC oyuncuları pek çok farklı platformdan çok düşük maliyetle satın alabilmektedir.

Sonuç

Konsol ve PC arasındaki ezeli rekabet sürmeye devam edecektir. Tercih yaparken sadece bütçenizi değil, aynı zamanda nasıl bir deneyim istediğinizi de göz önüne almalısınız. Amatör ya da uzman bir oyuncu olarak sizin için önemli olan nedir? Rahatlık mı? Maliyet mi? Çok sayıda oyuncu ile çevrimiçi oynamak mı? Ya da oyun sisteminizi kendiniz oluşturmak istiyorsanız veya donanım yükseltme gibi işlerden keyif mi alıyorsunuz? Tüm bunları değerlendirdikten sonra oyun sisteminize karar vermenizi öneririz. Sisteminiz için uygun SSD ve RAM çözümleri için ekibimizden destek alabilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.