Server SSD Sürücü Kullanarak Sistem Arıza Sürelerini Azaltın

Veri; işletmelerin en önemli varlıklarındandır. Ve pek çok işletme için 7/24 erişilebilir olması gereklidir. İnanılmaz yüksek performansa sahip birden fazla katı hal sürücü-SSD kullanılan bir sistem bile; veri kaybı ya da sistemin durmasına sebep olacak donanım arızaları yaşayabilir. Bu da üretkenliği, gelirleri ve müşteri memnuniyetini azaltır.

Verilerin korunması ve veriye erişim giderek daha önemli hale gelmektedir. Depolama alt sistemlerinde birden fazla bileşen mevcuttur; sürücüler, depolama denetleyicisi, anakart ve diğerleri, depolama sistemi bu bileşenlerin bir ya da daha fazlasının arızası durumunda dahi çalışabilir olmalıdır. Birçok modern anakart  her biri bir SATA SSD‘ye sahip olan dört, beş, altı veya sekiz kanala izin veren birkaç SATA denetleyici kanalına sahiptir. Bu kanallar üzerindeki sürücüler daha sonra tek bir RAID dizisinde bir araya getirilebilir. İşletme ihtiyacına uygun farklı RAID denetleyicileri PCIe yuvalarına takılarak kullanılabilir. Donanımsal RAID (hardware RAID), genellikle son kullanıcı sistemlerinde kullanılan yazılımsal RAID (software RAID) işlevinden çok daha hızlıdır.

RAID diskleri (ya da ucuz diskler) sabit disk sürücülerdeki (HDD) arızaların üstesinden gelmeye yardımcı olmak için geliştirilmiştir. En yaygın kullanılan yapılandırmaları : RAID 0, 1, 0+1, 5 ve 6. Bazı yapılandırmalar tek bir sürücüden daha yüksek performans sunarken, bazı yapılandırmalar da yedeklilik içindir. Tüm yapılandırmalar birden fazla sürücüyü tek bir sanal bölüm olarak birleştirmek için tasarlanmışlardır.

SSD Sürücülerin Gücünü Keşfedin

Samsung kurumsal seri SSD sürücüleri, özellikle dayanım ve veri korumasını geliştirmeye yönelik özelliklere sahiptirler.

Örneğin; Samsung SM883, PM883 ve PM1725 modellerindeki PLP (Power Loss Protection-Güç Kesintisi Koruması) özelliği ile dahili kapasitörler ile güç kesintisi durumunda sistemin sürücüye veri yazmayı bitirmesini sağlar. Ayrıca kurumsal Samsung SSD sürücüler, uçtan uca veri koruması işlevi ve gelişmiş hata düzeltme algoritmalarının yanı sıra tüketici sınıfı SSD sürücülerden daha yüksek güvenilirliğe sahiptirler.

Düşük gecikme süresi, yüksek verim ve düşük rastgele erişim süreleri hep RAID dizileri için yeniden oluşturma sürelerinin iyileştirilmesini yani birimleri olabildiğince kısa sürede yapılandırmaya geri dönmesini sağlar. Doğru RAID yapılandırmasını seçmek de oldukça önemlidir. Bir sürücü arızasında 5 HDD sürücü ile oluşturulmuş bir RAID 5 dizisinin yeniden oluşturulması saatlerce sürebilirken, düşük gecikmeli yüksek hızlı SSD sürücüler ile oluşturulan 0+1 RAID dizisi dakikalar içinde yeniden oluşturulabilir.

SSD Sürücülerin Kullanım Ömrü Avantajı

SSD sürücülerin bir diğer önemli özelliği de toplam kullanım ömrüdür. Çoğu kez mekanik problemler nedeniyle arızalanan HDD-sabit disk sürücülerin aksine, SSD sürücüler tamamen elektroniktir ve genellikle daha güvenilirdir. SSD sürücülerde en sık görülen arıza ise tekil hücrelerin aşınmasından kaynaklanmaktadır.  SSD sürücü üzerindeki her bir hücrenin sınırlı kullanım ömrü vardır. Günümüz SSD sürücülerinde önceki nesillere göre hücre ömrü oldukça uzatılmış durumdadır. Kullanıcılar SSD sürücü satın alırken sürücü günlük sürücü yazması – DWPD (Drive Writes Per Day) değerine dikkat etmelidir. Bu değer garanti süresi kapsamında her gün sürücünün kaç kez tamamen yeniden yazabileceğini tahmini olarak ifade eder.
Örneğin: 3 DWPD değerine sahip 960 GB kapasiteli bir SM883 Server SSD sürücü; 5 yıl boyunca, her gün 3 x 960 GB=2880 GB veri yazılıp silinme garantisi sunmaktadır.

Tüketici sınıfı SSD sürücüleri 3 yıl garanti süresi boyunca 0,1 DWPD gibi düşük değerler sunarken, SM883 gibi kurumsal sınıf SSD sürücüleri 5 yıl garanti süresi boyunca 3 DWPD değeri sunarlar. Kritik önemde verilerin daha güvenilir sürücülerde depolanması, genel sistem güvenilirliğine de katkıda bulunmaktadır.

Verileri güvende tutmak çok yönlü bir yaklaşım gerektirmektedir : yedeklemeler-backup, bölümlerin yansıtılması-mirroring, verilerin başka veri merkezlerinde ya da bulutta bir kopyasının barındırılması – replication. Her bir yaklaşım; asıl kaynak verilerin doğru bir şekilde yazılmasına ve güvenli bir şekilde saklanmasına bağlıdır. Bunun için mevcut en güvenilir SSD sürücülere yatırım yapmak, işletmeler için ideal çözümdür, ancak çoğu BT yöneticisi veri depolamalarını optimize etmek için RAID kullanmayı da tercih etmektedir.

Kaynak : Samsung

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.