Bilendenal.com Güvenilir mi?

Güvenilir internet, hayatımızda olduğu gibi alışverişlerimiz için de giderek daha önemli yere sahip olmuştur. Çok sayıda satıcıya ve ürüne bilgisayar, tablet ya da telefon ile ulaşmak bir kaç tık ile mümkün hale gelmiş durumdadır. Sayıları hızla artan e-ticaret siteleri ile tüketiciler neredeyse sınırsız ürün yelpazesine ulaşabilmektedirler.

Ancak kullanıcıların şifreyi gizleyerek girmek gibi fiziksel mağazalardan kalan geçmiş güvenli alışveriş alışkanlıkları çevrimiçi mağazalarda pek de işe yaramamaktadır. Telefon numarası, ev ya da iş yeri adresi, kredi kartı numaraları gibi kişisel bilgilerin bir çoğu çeşitli sitelerde tutulmaktadır. Alışveriş güvenliğinin yanında kişisel verilerin kendisi de siber suçlular tarafından hedef alınmaya başlanmıştır.

Kullanıcılar öncelikle bir kaç bilgiyi kontrol ederek, e-ticaret sitesinin ve işleten firmanın gerçek olup olmadığına karar verebilirler.

Kayıtlı gerçek bir adres ve telefon numarası : Eğer firma fiziksel bir adres ve ulaşılabilir bir telefon numarası veriyor ise büyük ihtimalle gerçek bir işletmedir. Olası bir sorun durumunda kendilerine ulaşılmasını isteyen firmalar güvenilir olmayı hedeflemektedir. İletişim sayfamızı kullanarak firma bilgilerimizi kontrol edebilir, müşteri temsilcilerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

bilendenal.com, 1997 yılından beri Türkiye bilişim sektöründe Kingston, Samsung Semiconductor, Samsung Electronics Türkiye ve Transcend markalarının Türkiye yetkili dağıtıcısı olarak hizmet veren Asnet Bilgi Sistemleri kuruluşudur. 2011 yılından beri tüketicilere hizmet vermekte olan firmamız hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için Şirket Profili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Satış ve İade Süreçleri/İşlemleri : Güvenilir e-ticaret siteleri, satış ve iade süreçlerine dair bilgileri içeren sayfaları kullanıcıların kolayca erişebilecekleri şekilde menülerinde yer verirler. İade işlemlerimiz hakkında bilgilere İade İşlemleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Gerçek olamayacak kadar düşük fiyatlar : Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kullanıcıların ilgisini çekmenin yollarından birinin düşük fiyat olduğu bir gerçektir. Ancak diğer sitelerde 1.000 TL fiyat ile listelenen bir ürünün 300TL fiyat ile satıldığı bir siteye şüphe ile bakılmalıdır. Bilendenal.com’da ürün fiyatları, anlık kur değerleri ile gerçek zamanlı olarak hesaplanarak yayınlanmaktadır.

Gizlilik Politikası : Güvenilir web siteleri kullanıcılara, verilerinin nasıl kullanılacağını, nasıl korunduğunu ve gerekli durumlarda nasıl paylaşılacağını açıkça belirttikleri “Gizlilik Politikası” metnini kullanıcılara sunmaktadır. Kullanıcılar üyelik ya da alışveriş öncesi bu metinde verilen bilgiler doğrultusunda üyelik ve alışveriş işlemleri hakkında karar verebilirler. Gizlilik konusunda bilgilere Gizlilik Politikası sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

bilendenal.com olarak bizler, site ve kullanıcı güvenliğini en üst seviyede tutmak için çalışmaktayız. Güvenlik için gerçekleştirdiğimiz donanım ve yazılım yatırımları ile kullanıcılarımızı alışverişleri sırasında siber tehditlere karşı korumayı amaçlıyoruz.

Bir alışveriş sitesinin güvenilir olduğuna nasıl karar vermeli?

Pek çok kullanıcı hem ürün tedariği konusunda sorun yaşamamak hem de kişisel bilgilerinin güvenliği için güvenilir olduğunu düşündüğü belli başlı sitelerden alışveriş yapmayı tercih etmektedir. Aynı ürünü daha ucuza bulması durumunda ya da ürünü pazaryeri sitelerinde değil bağımsız e-ticaret sitelerinde bulan kullanıcılar:  Bu site güvenilir mi? Ürünü mü gönderir mi? Kart bilgilerim tehlikede mi? Kişisel bilgilerim güvende mi? sorularını kendilerine sormaktadırlar.

Güvenilir bir web sitesini; paralarını alıp sahte ürün gönderecek ya da ürünlerini göndermeyecek hatta kart bilgilerini çalabilecek bir e-ticaret sitesinden nasıl ayırt edebilecekleri konusunda emin olamamaktadırlar.

Bilendenal.com olarak kullanıcılarımıza kendi güvenilirliğimizi anlatırken, çevrimiçi alışveriş yaparken karşılacakları sitelerde kart ve kullanıcı bilgilerini girmeden önce yapmaları gerekenler konusunda da yardımcı olmaya çalışacağız.

Websitesi ardındaki firmanın gerçek bir işletme olup olmadığını kontrol edin.

Firma iletişim bilgilerini inceleyin

E-ticaret sitesi işletmesinin gerçekliğini denetlemenin en hızlı yolu iletişim bilgilerini incelemektir. Fiziksel bir adresi, sabit telefon hattı ya da e-posta adresi mevcut mu? Varsa e-posta adresi firma ya da e-ticaret sitesinin alan adı ile mi alınmış yoksa hotmail ya da gmail gibi genel e-posta sağlayıcılarından mı alınmış? Telefon numarasına ulaşılabiliyor mu ya da e-posta gönderildiğinde belirtilen adrese ulaşıyor mu?

Site adını/Web adresini kontrol edin.

Alışverişe başlamadan hatta üye olmadan önce bir e-ticaret sitesinde ilk dikkat edilmesi gereken nokta  site adresidir. Özellikle ödeme adımında site adresinin dikkatle kontrol edilmesi gereklidir. Site adresinin  https://bilendenal.com/ ya da https://www.bilendenal.com/ biçiminde yazıldığından emin olunmalıdır.

HTTP protokolünün güvenli hali olan https (Hyper Text Transfer Protocol Secure); tarayıcı üzerinden websitesine veri gönderilirken kullanılan protokoldür. Sonunda yer alan “s” takısı bağlantının Güvenli (Secure) olduğunu ifade etmektedir. Bunun anlamı tarayıcı ve websitesi arasında gerçekleşen tüm iletişimin şifreli bir şekilde gerçekleştirildiğidir.

Güvenli bir websitesi iletişim esnasında verileri şifreleyerek, kullanıcı bilgisayarından işletme sunucularına aktarılan verilerin siber suçlular tarafından erişilmesini engeller. Ancak şu da unutulmamalıdır, bir sitenin güvenli bağlantı kullanıyor olması tek başına sitenin güvenilir olduğunu göstermez.

Site güvenlik sertifikasını inceleyin.

Web tarayıcıları sitenin güvenli bağlantı kullandığı göstermek için site adresinin yanında bir kilit simgesi gösterirler. Bu simge sitenin bağlantılar sırasında şifreleme (günümüzde TLS) kullandığını gösterir.

Farklı tarayıcılarda güvenli ve güvenli olmayan site adreslerinin gösterimleri aşağıdadır.

Microsoft Edge – Site Güvenlik Simgesi
Mozilla Firefox – Site Güvenlik Simgesi
Apple Safari – Site Güvenlik Simgesi

Bu kilit simgesine basılarak açılan menülerde site güvenliği ve güvenlik sertifikası ile ilgili detaylı bilgilere ulaşılabilir.  Sertifikanın geçerli olup olmadığı, sertifika firması tarafından onay durumu, bağlantı şifreleme bilgileri, çerez kullanımı kullanıcı verilerinin siteye gönderilmesinin güvenli olup olmadığı gibi veriler bu ekranlarda görüntülenir.

Site güvenliğini kontrol etmek için bir diğer yöntem de sertifika ve güvenlik kontrol siteleridir. SSL Labs gibi siteler aracılığı ile güvenli bağlantı sunduğunu belirten siteler hakkında bağlantı ve güvenlik bilgileri kontrol edilebilir. bilendenal.com için oluşturulan kontrol SSL Labs raporunu inceleyebilirsiniz.

Güvenilir bir web sitesi güvenli ve gerçek bir şirket tarafından işletildiği belli olan sitedir de denilebilir. Sitenin şifreli bağlantı kullandığını kontrol edilirken sitenin gerçekliğini gösteren başka veriler de incelenmelidir.

Site arayüzünü ve içeriğini kontrol edin

Ziyaret edilen e-ticaret sitesinin içerik ve arayüzünün incelenmesi de kullanıcılara sitenin güvenilirliği hakkında bilgi verebilir. Sitenin tasarımı, kullanılan görseller ve metinler dikkatle incelendiğinde; özensiz tasarım, ilgisiz görseller, alakasız ürünlerin bir arada listelenmesi, hatalı bilgiler ya da yetersiz bir çeviri dili ile oluşturulmuş içerik, kullanıcıların siteden uzak durmaları için uyaracaktır.

Elbette dolandırıcılar da başarılı olmak için çeşitli yollar kullanmaya devam etmektedir. Daha şık ve ilgi çekici site tasarımı ve içerik için uzman tasarımcılar ile çalışıp, kullanıcıları ikna edebilecek bir e-ticaret sitesi oluşturmak mümkündür. Ancak parasını ve bilgilerini korumak isteyen kullanıcılar da alışveriş öncesinde azami dikkati gösterip, sitenin tamamını inceleyerek en ufak bir şüphe durumunda siteden ayrılacaklardır.

Google Arama, Güvenli Tarama Hizmetlerini kullanın.

Google ve diğer arama motorları, web siteleri hakkında kullanıcılara oldukça fazla bilgi sağlayabilmektedir. Aranılan ürünün bulunduğu e-ticaret sitesi ile ilgili basit bir Google araması zaman ve paradan tararruf etmeyi sağlayabilir. Google arama kutusuna site adını yazarken gelen otomatik tamamlama ifadeleri bile kullanıcılarda bir fikir oluşmasına sebep olabilir.

Google Arama sonuçları sayesinde, 1 saniye’den kısa bir sürede; e-ticaret sitesinin iletişim bilgilerine, sosyal medya sayfalarına, Google’da veya farklı site ve forumlarda hakkında yapılan yorumlara, varsa Google İşletme Profili’ne ulaşmak mümkündür. E-ticaret sitesi ya da sahibi olan firmanın YouTube gibi diğer Google hizmetlerindeki varlığı da bu arama sonuçlarında yer almaktadır.

Google ya da diğer sitelerde yapılan yorumların içeriği de e-ticaret sitesi ve ilgili firma hakkında kullanıcıların fikir sahibi olmasını sağlayacaktır. Eğer firma ya da e-ticaret sitesi belirli bir süredir alanında hizmet veriyor ise gerçek kullanıcılar tarafından yapılmış müşteri yorumları ve şikayetleri Google başta olmak üzere bir çok sitede ulaşılabilir olacaktır. Site ya da firma hakkında çok sayıda olumsuz yorumla karşılaşan kullanıcılar alışveriş tercihlerini yeniden gözden geçireceklerdir.

Bilendenal Google Arama Sonucu

Google, Güvenli Tarama teknolojisi ile her gün milyarlarca URL’yi inceleyerek güvenli olmayan web sitelerini tespit etmektedir. Güvenli olmayan siteler tespit edildiğinde Google Arama’da ve web tarayıcılarında uyarılar göstermektedir. Bir web sitesinin; ziyaret için tehlikeli olup olmadığını görmek için, Güvenli Tarama site durumu sayfasında site adresini ya da sitede yayınlanan herhangi bir sayfa adresini aratarak site ya da sayfanın güvenlik durumunu görmek mümkündür.

Google Arama sonuçlarında, e-ticaret sitesinin üretici sitelerinde iş ortağı olarak listeniyor olması da sitenin güvenilirliğinin üretici tarafından onaylandığını gösteren önemli bir bilgidir. Bilendenal.com Kingston ve Transcend web sitelerinde iş ortakları arasında yer almaktadır.

Site ya da firmanın sosyal medya hesaplarına göz atın.

Günümüzde e-ticaret sitesi ya da firmanın sosyal medya hesaplarına göz atmak da yapacakları alışveriş için kullanıcılara fikir verebilmektedir. Tüm işlemlerini telefon aracılığı ile gerçekleştirmeye alışmış olan yeni nesil kullanıcılar için Instagram ve Twitter hesapları; müşteri ilişkileri ya da ürün reklam çalışmaları açısından büyük önem taşımaktadır.

Alışveriş yaparken daima dikkatli olun

Tüm alışveriş ihtiyaçlarını internet üzerinden gerçekleştiren deneyimli bir kullanıcı ya da ilk kez bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapacak olan yeni kullanıcı da olsanız dikkat etmeniz gerekenleri sıralamaya çalıştık. Günün birinde, aradığınız ürün ya da uygun fiyat nedeni ile daha önce karşılaşmadığınız bir e-ticaret sitesini ziyaret etmeniz gerekebilir. Dileriz önerilerimiz güvenli bir alışveriş deneyimi yaşamanıza yardımcı olur.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.