NVMe 2.0 Standardı Duyuruldu

NVM Express, Inc. NVM Express® (NVMe®) 2.0 protokolünün duyurusunu gerçekleştirdi. Oluşturulan yeni standartlar ile daha hızlı ve kolay NVMe çözümleri ile HDD sürücüler gibi farklı NVMe cihazları desteklemesi sağlanacak. Bu yeni standartlar sayesinde ZNS (Zoned Namespaces) ve KV (Key Value) gibi bağımsız komut setlerinin geliştirilmesinin de önünü açıyor. Ayrıca NVMe ve NVMe-oF™ (NVMe over Fabrics) teknolojilerinin sahip olduğu farklı aktarım protokollerine de destek sağlıyor.

NVMe 2.0 Standartları ile Sektörün Gelişimini Hızlanacak

Yeni NVMe 2.0 şartname kütüphanesi farklı belgelerden meydana geliyor. NVMe temel şartnamesi,Komut Seti şartnamesi, (NVM Komut Seti şartnamesi, ZNS Komut Seti şartnamesi, KV Komut Seti şartnamesi) Aktarım şartnamesi (PCIe Aktarım şartnamesi, Fibre Channel Aktarım şartnamesi, RDMA Aktarım şartnamesi and TCP Aktarım şartnamesi) ve NVMe Yönetim Arayüzü şartnamesi.

Duyurulan yeni şartnameler ile sunulan özellikler, kurumsal ve istemci katı hal sürücüleri (SSD’ler), çıkarılabilir kartlar, bilgi işlem hızlandırıcıları ve HDD’lerin de dahil olduğu yeni NVMe cihaz ekosisteminin  genişlemesini kolaylaştıracak.

Öne çıkan NVMe 2.0 Özellikleri:

  • ZNS şartnamesi ile SSD ve bulunduğu sistem veri yerleştirme işleminde birlikte çalışacaklar. ZNS; verinin SSD üzerinde fiziksel olarak yerleşimine olanak sağlıyor. Bu da sürücü performansını ve kapasite değerini artırırken sistemin de toplam kapasite ve performansında artış sunuyor.

  • KV Komut Seti, NVMe SSD kontrolcüsündeki veriye blok adresi ile değil bir anahtar kullanarak erişiyor. KV sayesinde uygulamalar sürücüye doğrudan anahtar-değeri (Key Value) çiftleri ile erişebiliyorlar. Böylece anahtarlar ve mantıksal blokların arasında dönüşüm tabloları ile ek yük oluşması önlenmiş oluyor.
  • Namespace Types, NVMe SSD kontrolcünün farklı komut setlerini desteklemesini sağlayan bir mekanizma sunuyor. NVMe 2.0 ile tanımlanan yeni komut setleri ve gelecekte sunulacak komut setleri desteklenebilecek.
  • NVMe Endurance Group Management, medyanın Endurance Groups adı verilen gruplar içerisinde yapılandırabilmesini sağlayacak. Bu da SSD erişiminin daha detaylı olmasını ve daha iyi kontrol edilebilmesini sağlayacak.
  • Döner plakalara sahip sürücü desteği ile NVMe arayüzüne sahip HDD sürücülerin yolu açılıyor.
  • Çoklu Kontrolcü Bellenim Güncellemesi (Multiple Controller Firmware Update) ile farklı kontrolcülere sahip karmaşık sistemlerde cihaz yazılımı güncellemeleri mümkün olacak.
  • Kapatma (Shutdown) geliştirmeleri ile çok sayıda cihazın tek seferde kapatılması için basitleştirilmiş bir kontrol yönetimi sağlayacak.
  • Simple Copy Komutu, sürücüdeki bir namespace alanından veri kopyalamayı sağlıyor. Bu da farklı kaynaklı LBAlardan tek LBA konumuna taşıma sürecinde kopyalama işlemlerine gerek duyulmamasını sağlıyor.
  • 32/64 bit CRC bilgi korumasını genişletiyor. 32 ve 64 bit veri koruması sayesinde farklı üst veri (meta data) kullanım alanları ortaya çıkacak.
  • Command Group Control işlevi ile sistem kurulumu tamamlandıktan sonra, sistemin istenmeyen ya da zararlı değişikliklerden korunması sağlanıyor.
  • NVMe 2.0 şartnamesi önceki NVMe nesilleri ile geriye dönük uyumluluğa sahip olacak.

Kaynak : NVM Express, Inc

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.