Gelişmiş bellek teknolojilerinde dünya lideri Samsung Electronics Co., yeni nesil PCIe Gen4 katı hal sürücülerin (SSD-solid state drive), sahip oldukları yazılımlar ile SSD performansında yeni bir yaklaşım ortaya koyacağını duyurdu.
3 Yazılım yeniliği ile çok yüksek kapasiteli veri merkezi SSD sürücülerinde yeni bir yaklaşım
Samsung’un 3 yeni yazılım yeniliği; 1) sürücünün asla ölmemesini sağlayan “FIP (fail-in-place) teknolojisi”, 2) çok sayıda kullanıcı için sanal çalışma alanları oluşturan “sanallaştırma teknolojisi” ve 3) çok yüksek hızlarda çalışırken bile veri bütünlüğünü sağlamak için büyük veriyi kullanan “V-NAND makine öğrenme teknolojisi” olarak adlandırılmış.
SSD sürücülerin yonga seviyesinde bir hata oluştuğunda dahi, çalışmaya devam etmesini ve sürücünün asla ölmemesini sağlayan Samsung’un FIP teknolojisi, depolamanın 60 yıllık tarihinde yeni bir kilometre taşı. Geçmişte, bir kaç yüz NAND yongaya sahip sürücüde bir yongada hata olduğunda sürücünün değiştirilmesi gerekiyordu. Bu da sistemin durmasına ve yeni sürücü masrafına sebep oluyordu. Samsung’un FIP yazılımına sahip SSD sürücüler, sorunlu yongayı tespit edip, veri hatasına karşı tarama gerçekleştiriyor, ardından veriyi çalışan diğer yongalara taşıyor. Örneğin; 30,72TB kapasiteli ve 512 adet NAND yongaya sahip bir sürücüde, FIP yazılımı yongalardan herhangi birinde hata tespit ettiğinde yonga saviyesinde hata idare algoritmalarını devreye alarak sürücünün kararlı ve yüksek performans sunmaya devam etmesini sağlıyor.
Samsung’un SSD sanallaştırma teknolojisi; bir SSD sürücünün 64 adete kadar SSD sürücüye bölünebilmesini sağlıyor. Böylece farklı kullanıcılar için bağımsız, sanal çalışma alanları oluşturulabiliyor. Bulut depolama sağlayıcıları bu yazılımı kullanarak, aynı kaynak miktarı ile daha çok sayıda kullanıcıya daha fazla hizmet sunabilecekler. Sanallaştırma teknolojisi ayrıca SSD sürücülerin, SR-IOV (Single-Root I/O Virtualization) gibi sunucu işlemcilerine yük bindiren sanal görevleri de üstlenebilmesini sağlayacak. Bu da daha az sayıda işlemci ve SSD kullanılmasını dolayısı ile sunucu için daha az kaynak gerekmesini sağlayarak BT harcamalarında düşüş olmasını sağlayacak.
Samsung’un sunduğu bir diğer teknoloji olan V-NAND makine öğrenme teknolojisi; hücre karakteristiklerini yüksek doğrulukla tahmin etme ve denetleme yapılmasını sağlıyor. Bir yandan da büyük veri çözümlemeleri ile devre yapılarında bir değişim olup olmadığını da tespit ediyor. Bu da artan SSD sürücü hızları nedeniyle veri okuma ve onaylama sırasında aşırı hızlı voltaj darbeleri ile oluşan zorluklara karşı üstün veri güvenilirliği sağlar. Yüzden fazla katmana sahip 4-bit NAND birimlerine sahip bir SSD, 3-bit NAND birimlerine göre daha hassas hücre denetimi gerektiriyor. Çünkü makine öğrenme yazılımının kullanıldığı sunucu ve veri merkezi sistemlerinde çok daha yüksek performans, kapasite ve güvenilirliğe ihtiyaç duyulmaktadır.
Günümüzün en yüksek performanslı SSD sürücüleri- Samsung PM1733 ve PM1735
Samsung, PCIe Gen4 tabanlı yeni nesil PM1733 ve PM1735 SSD sürücülerini geçtiğimiz aylarda duyurmuştu. PCIe Gen 3 SSD sürücülerden iki kat daha yüksek hız sunan yeni sürücüleri şirketin bu üç önemli yazılımının tüm avantajlarından faydalanacaklar. Örneğin 8GB/s okuma ve 3,8GB/s yazma hızı değerlerine sahip 12,8TB kapasiteli PCIe Gen4 NVMe SSD (PM1735) SATA tabanlı bir SSD sürücüden yaklaşık 14 kat yüksek sıralı okuma-yazma performansı sunmaktadır. Rastgele okuma yazma hızları ise 1.450.000 IOPS ve 260.000 IOPS olarak belirtilmiş. Dahası, PM1733 SR-IOV ve çoklu akış yazma işlemleri gibi sunucu ve depolama uygulamaları desteği için tek ve çift port seçeneğine de sahip.
19 ayrı model ile sunulan iki yeni SSD serisi iki farklı biçim faktörü seçeneğine sahip; 2,5-inç(U.2) ve HHHL (PCIe kart). 0,8TB ile 30,72TB arasında değişen farklı kapasite seçenekleri ile OEM üretici ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmaktalar. Sürücüler 1 ya da 3 DWPD (günlük sürücü yazma değeri) ile 5 yıllık garanti süresine sahipler.
Samsung PCIe Gen4 SSD Ürün Aİlesi
PM1733 | PM1735 | |
---|---|---|
Biçim faktöri ve kapasite | 2.5-inç(U.2):6 farklı kapasite 0,96TB, 1,92TB, 3,84TB, 7,68TB, 15,36TB, 30,72TB HHHL(PCIe kart):4 farklı kapasite 1,92TB, 3,84TB, 7,68TB, 15,36TB |
2.5-inç(U.2):5 farklı kapasite 0,8TB, 1,6TB, 3,2TB, 6,4TB, 12,8TB HHHL(PCIe kart):4 farklı kapasite 1,6TB, 3,2TB, 6,4TB, 12,8TB |
Günlük veri yazma miktarı (DWPD) |
1 DWPD, 5 yıl | 3 DWPD, 5 yıl |
Ardışık okuma ve yazma hızları |
2.5-inç(U.2): 6.400MB/s ve 3.800MB/s HHHL(PCIe-kart): 8.000MB/s ve 3.800MB/s |