Samsung’un ilk ZNS SSD Modeli Duyuruldu

Gelişmiş bellek teknolojilerinde dünya lideri Samsung Electronics, ZNS (Zoned Namespace) teknolojisine sahip PM1731a kurumsal SSD ürününü duyurdu. ZNS teknolojisi ile yeni SSD kullanılabilir kapasite ve kullanım ömründe artış sağlayarak depolama sunucuları, veri merkezleri ve bulut ortamları için uzun kullanım ömrüne sahip depolama çözümü sunuyor.

ZNS SSD Teknolojisi nedir

ZNS; verilerin kullanım ve erişim sıklığına göre gruplanarak, SSD içerisinde ardışık bağımsız alanlarda (zone) depolanmasını sağlıyor. Verinin yerini değiştirmeye ya da yeniden düzenlemeye gerek olmayan ZNS SSD sürücülerde, yazma işlemi miktarı düştüğü için sürücünün WAF (write amplification factor) değeri ile ifade edilen sürücü tarafından gerçekleştirilen yazma işlemlerinin, sistem tarafından yazma başlama komutu verilen yazma işlemlerine oranı da düşüyor. WAF değeri 1’e yaklaştıkça SSD sürücünün verimliliği ve kullanım ömrü artıyor.

ZNS teknolojisine sahip olan yeni Samsung SSD, 1’e yaklaşan WAF değeri ile 3 ile 4 arasında WAF değerine sahip sunucu SSD sürücülere göre oldukça büyük bir teknolojik gelişme sunuyor. Bu sayede mevcut NVMe SSD sürücülerden 4 kata kadar daha uzun dayanım (endurance) sunabiliyor. Bu da sunucu yapıları için daha çevreci ve sürdürülebilir depolama çözümü anlamına geliyor. ZNS sayesinde arka plan görevleri için sürücü kapasitesinin bir bölümünün ayrılmasını gerektiren overprovisioning işlemine olan ihtiyacı da ortadan kalkdırdığından SSD sürücü kapasitesinin tamamını kullanmak mümkün hale geliyor. Bu geliştirmeler sayesinde, kurumsal müşteriler büyük veri (big data) ve yapay zeka (AI-artificial intelligence) uygulamalarında verimlilik ve dayanım artışı elde etmiş olacaklar.

Samsung’un altıncı-nesil V-NAND yongalarının kullanıldığı 2,5 inç PM1731a SSD sürücü 2 TB ve 4TB kapasite seçenekleri ile kullanıma sunulacaklar. Kesintisiz çalışma ve sürekli erişim için çift port (dual port) desteği sayesinde kesinti ve data ulaşım süresini en aza indirecek. Oluşabilecek en küçük kesintinin bile önemli olduğu kritik alanlarda, veriye duyarlı uygulamalar çalıştıran kurumlar ve bulut şirketleri için bu son derece önemlidir. Ayrıca çift port desteği ile dataya daha hızlı ve kolay ulaşılacaktır.

Samsung ZNS ekosistemini genişletmek için çeşitli açık kaynak projeler ile işbirliklerini de sürdürüyor. NVMe cihazların performansının ve dayanımının artmasını sağlayan yazılım kütüphaneleri ve araçlar sunan xNVMe platformunda yer almaktadır ve desteklemektedir. Samsung ayrıca, Intel tarafından oluşturulan SPDK (Storage Performance Development Kit-depolama performans geliştirme kiti) topluluğuna da destek sunmuş durumda. Böylece SPDK kullanıcılarının ZNS uygulamalarına daha kolay ulaşmasını ve kolay kullanabilmesini sağlamayı hedefliyor. Bu sayede ZNS uygulamaları daha büyük bir kullanıcıya ulaşabilecek.

Samsung; küresel depolama şirketleri ile birlikte çalışarak ZNS sürücülerin farklı kullanıcı ihtiyaçları için en iyi çözüm haline getirmek için çalışıyor .  Samsung 2021 yılın ikinci yarısından itibaren ZNS teknolojisi içeren ürünleri seri üretime geçirmeyi planlıyor.

Kaynak : Samsung

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.