Bilgisayar belleği RAM’in görevi nedir?

Bilgisayar belleği RAM'in görevi nedir?

Bellek kapasitesi ve disk kapasitesi değerleri bilgisayar satın almak isteyen kullanıcıların kafasını daima karıştırır. Bu yazımızda “bilgisayar belleğinin görevi nedir?” sorusunu yanıtlamaya çalışacağız.

Belleğin ana işlevi CPU tarafından işlenecek olan verileri depolamak ve gerektiğinde işlemcinin bu verilere erişimi sağlamak olarak özetlenebilir. Bu nedenle bazen ön bellek ya da tampon bellek olarak da adlandırılır. Bir bilgisayar içerisinde farklı bellekler bulunur : CPU içerisinde bulunan ön bellek, sabit disk ya da SSD içerisinde yer alan tampon bellek, ekran kartı içerisinde yer alan video belleği gibi. Yazımızın konusu ise RAM olarak da adlandırılan, modüller halinde masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara takılan sistem belleğidir.

Bilgisayar sistemleri verileri kalıcı olarak SSD ya da HDD sürücü olarak adlandırılan depolama birimlerinde depolarlar. Ancak günümüzün en gelişmiş SSD sürücüleri bile, işlemcinin veri işleme hızının çok gerisindedir. Bu noktada hızlı ve kısa süreli bir bellek çözümü devreye girmektedir. İşlemci için yüksek hızda veri erişimi sunan sistem belleği sayesinde işlemci ve sistem hızını düşürmeden verilerin okunup yazılması sağlanır. Bu sayede oyun oynarken, film izlerden ya da fotoğrafları üzerinde çalışırken sistem yüksek hızlarda çalışmaya devam edebilir.

 

Eğer işlemciye gönderilen veri miktarı, belleğin kapasitesinden büyükse, mesela 4GB belleğe sahip sistemde 8GB boyutunda bir dosya üzerinde çalışıldığında, CPU verilere erişmek için doğrudan depolama sürücüsüne yani SSD ya da HDD sürücüye gider. Bu durumda RAM modülünden çok daha düşük hızlara sahip bu sürücüler işlerin yavaşlamasına sebep olur. Daha büyük kapasiteli dosyaları işleyebilmek ya da çok sayıda web sayfasını aynı anda açmak gibi işlemleri hızlı bir şekilde yapabilmek için sistem RAM kapasitesini artırmak gereklidir. Sisteminize takılabilecek bellek modülleri için arama motorumuzu kullanabilirsiniz.

Tüm bu süreci el arabası ile malzeme taşımaya benzetebiliriz. Taşıyabileceğiniz eşya miktarı arabanın büyüklüğüne bağlıdır. Araba ne kadar büyük ise o kadar fazla malzeme taşımak mümkündür. Üstelik daha büyük bir araba ile malzeme taşıma işlemi daha kısa sürede biter.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.