HDD mi SSD mi? Oyun için hangisini tercih etmeli?

Oyun sisteminiz için uygun depolamayı seçerken sabit disk sürücü – HDD ve katı hal sürücü – SSD arasında seçim yapmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bu yazımızda oyun için sabit disk sürücü – HDD ve katı hal sürücü – SSD farklarından bahsedeceğiz.

Depolama sürücünüz oyunu nasıl etkiler

Depolama sürücünüz, diğer tüm uygulamalar gibi, oyunlar ve verilerini depolar. Bu veriler çevrimiçi oyunlar için gereken ön yüklenmiş veriler olabileceği gibi, sistemize kurduğunuz oyunların genişleme paketleri gibi veriler de olabilir. Özellikle günümüz oyunlarının ortalama olarak 25GB gibi boyuta sahip olduğu düşünüldüğünde yüksek depolama kapasitesinin önemi ortaya çıkmaktadır. Sabit disk sürücüler ve katı hal sürücüler kullanıcılar için depolama çözümleri sunan ürünlerdir. Ancak bu işlem için kullandıkları teknolojileri farklıdır.

Sabit disk – katı hal sürücü karşılaştırması

HDD sürücülerin genel olarak oyunlar için yeterli depolama çözümleri olduğu söylenebilir. Özellikle de yüksek kapasiteleri sayesinde büyük boyutlu oyunlar için daima yeterli alana sahiptirler. Ayrıca pek çok oyun için de yeterli hız değerleri sunmaktadırlar.

HDD sürücülerin SSD sürücülerin gerisinde kaldığı nokta yükleme süreleridir. SSD sürücüler üzerinde manyetik plaka, okuma başlığı ve benzeri hareketli parçalar bulunmadığından, veriye erişim için bu bileşenlerin belirli noktalara gitmesinin beklenmesine de gerek yoktur.

Aşağıdaki videoda bir oyunun HDD sürücüde ve SSD sürücüde yüklenme süreleri karşılaştırılmaktadır.

Kullanıcıların akıllarında tutmaları gereken bir diğer nokta da, sadece HDD ya da sadece SSD sürücü kullanmak zorunda olmadıklarıdır. Oyun ya da oyun verilerinin yapısına göre, HDD ve SSD sürücüleri bir arada kullanarak, bütçelerine uygun yüksek hızda ve yüksek kapasiteli depolama elde edebilirler.

SSD sürücülerin oyunlardaki diğer faydaları

SSD sürücüler oyunlarda sağladıkları performans artışı gibi doğrudan etkilerin yanı sıra. Donanım olarak oyun sistemine de olumlu etkileri olmaktadır. Aynı performansı sunabilecek bir ya da daha fazla HDD sürücüden çok daha az enerji harcar, HDD sürücülere oranla çok daha az ısınır. Böylece sistemin daha az enerji tüketmesini ve soğutma işlemi için daha az enerji harcanmasını sağlar.

Taşınabilir oyun sistemi kullanıcıları için ise SSD sürücüler HDD sürücülere göre çok daha yüksek dayanıma sahip olduklarından düşme ya da sarsılma durumunda veri kaybına karşı yüksek koruma sağlarlar.

SSD sürücüler oyunlarda, özellikle yükleme sürelerinde HDD sürücülere karşı oldukça üstündürler. Oyunlarda en yüksek performansı almak isteyen kullanıcılar sistemlerinde SSD sürücü kullanmalıdırlar.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.