Sistemizden çıkardığınız eski sürücünüz için ya da verilerinizi depolayıp yedekleyeceğiniz yüksek kapasiteli yeni sürücüleriniz için harici HDD/SSD depolama ünitesi ararken seçeneklerin ne kadar çok ve seçim yapmanın ne kadar zor olduğunu fark edeceksiniz.
Harici depolama seçeneklerinizi bir düzene oturtmak yerinde bir hareket olacaktır. Bağlantı türleri ve depolama ünitesinin becerilerine göre yaptığımız gruplamanın, sisteminiz ve ihtiyaçlarınız için uygun depolama ünitesi seçiminde yardımcı olacağını düşünüyoruz.
İlk adımda; takılacak sürücü tipine (sürücü türü, boyut, bağlantı arayüzü) göre ünite seçimi yapılmalıdır. 2,5 ya da 3,5 inç, SATA SSD/HDD, PCIe SSD sürücüler ya da eski optik sürücüler için farklı ünite seçenekleri mevcuttur. Ardından takılacak sürücü sayısına göre depolama ünitesi seçimi yapılabilir. Aynı adımlar, içerisinde sürücü olan üniteler için de uygulanabilir.
Harici depolama üniteleri, tek yuvalı, çok yuvalı, dahili RAID destekli olabilirler. Bunların haricinde doğrudan ekrana bağlanabilme gibi çoklu ortam özellikleri ya da dahili bağlantı yuvaları sayesinde ek harici sürücü bağlanmasına sağlayan genişleme özelliklerine de sahip olabilirler.
Depoladığınız video ve fotoğrafları doğrudan televizyonda izlemek ya da uzun süredir planladığınız yedekleme sistemi için depolama ünitesi arıyor olabilirsiniz. Her iki durumda da yazımızın sizlere yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Thunderbolt Depolama Üniteleri için En iyi Kullanım Alanları
Thunderbolt bağlantı arayüzü, çok yönlü bir yapıya sahiptir. Mac ya da PC sisteminizde bulunan Thunderbolt sürümüne bağlı olarak; 40 Gbps (Thunderbolt 3), 20 Gbps (Thunderbolt 2) ya da 10 Gbps (Thunderbolt 1 veya Thunderbolt) hızında veri aktarımı sunabilir.
Thunderbolt arayüzünü uzman kullanıcılar için çekici hale getiren sadece yüksek hız sunması değildir. Farklı bağlantı türlerini de destekleyen bir yapıya sahiptir. Thunderbolt 3, 40Gbps aktarım hızı, USB 3.1 Gen2 ile 10Gbps aktarım hızı, DisplayPort 1.2 ile 2 adet 4K görüntü, veriyolu beslemeli cihazlar için 15 watt güç ya da şarj için 100 watt güç desteğini tek bir USB-C bağlantısı üzerinden sunabilmektedir.
Yeni nesil Macbook ya da farklı PC üreticileri tarafından sunulan, sadece bir adet Type-C bağlantısına sahip sistemlerde Thunderbolt ‘un çok yönlü yapısından faydalanabilmek için kullanıcılar farklı üreticiler tarafından sunulan Thunderbolt 3 dock ürünlerini kullanarak tek bir kablo üzerinden sistemlerine USB 3.1 yuvalar, DisplayPort, S/PDIF dijital ses çıkışı, kart okuyucu ve hatta FireWire 800 yuva ekleyerek cihazlarını bağlayabilirler.
Thunderbolt arayüzüne sahip depolama üniteleri çoğunlukla SATA HDD ya da SSD sürücüler ile kullanılmak üzere tasarlanmış çözümlerdir. Tek sürücülü çözümlerin yanı sıra; 2 ve üzeri, çoklu sürücü ve farklı RAID yapılandırma desteğine sahip Thunderbolt depolama çözümleri mevcuttur. Transcend; StoreJet 300 HDD ve Samsung X5 ile SSD sürücülü 2TB kapasiteli taşınabilir Thunderbolt çözümleri sunmakta. Masaüstü depolama alanında ise BeyondRAID ile 2 adete kadar sürücü koruması sunan Drobo 5D ile 5 adet 3,5 inç sürücü ile 64TB veri depolama alanına sahip olmak mümkün. G-Technology tarafından sunulan G-DOCK ev çözümü ile de masaüstü ve taşınabilir çözüm bir arada sunuluyor.
Sundukları çok yönlülük ve performans özellikleri ile Thunderbolt depolama üniteleri; müzik, video ve görsel arşivlerine en hızlı şekilde ulaşmak isteyen uzman kullanıcılar tarafından özellikle tercih edilmektedirler. Mac kullanıcıları ise sistemlerinin kapasitesini arttırmak ya da sınırlı bağlantı noktalarından en iyi şekilde yararlanmak için Thunderbolt arayüzlü depolama ürünlerini kullanmaktadırler. RAID desteğine sahip 2 ve üzeri sürücü yuvası bulunan masaüstü Thunderbolt depolama üniteleri ise sundukları güvenlik, yüksek kapasite ve veri aktarım hızları ile özellikle uzman kullanıcılar tarafından kullanılmaktadır.
Thunderbolt, özellikle uzun yıllar kullanılan Mac sistemler için geleceğe dönük bir yatırım da olmaktadır. Yıllar önce alınan bir Macbook Pro, günümüzde yüksek performanslı Thunderbolt depolama ürünleri ile rahatça kullanılabilmektedir.
Tüm bu olumlu özelliklerinin yanında ve belki de bu özellikleri yüzünden Thunderbolt depolama ürünleri diğer depolama çözümlerinden daha yüksek fiyat etiketine sahiptir. Ancak sundukları hız, güvenlik ve çok yönlülükleri sayesinde profesyoneller tarafından kullanılmaya devam etmektedirler.
Düşük maliyet ve Yüksek Hız Bir Arada : USB 3.1 Gen2
USB 3.1 Gen2 arayüzüne sahip depolama ürünleri; yüksek performansa ihtiyaç duyan ancak yüksek maliyetli çözümlere yönelmek istemeyen kullanıcılar için en uygun çözümlerdir. USB 3.1 Gen2 10Gbps değerine ulaşan bağlantı hızı sunabilmektedir. Bu, bir önceki nesil USB 3 bağlantı arayüzünün 2 katıdır. 1. nesil Thunderbolt arayüzü ile de aynı değerdedir. Üstelik bunu USB 3 ile fiyat farkı olmadan sunmaktadır.
USB 3.1 Gen2 depolama çözümleri de tek sürücülü, çift sürücülü ya da daha fazla sürücü yuvası ve RAID desteği sunan farklı model seçenekleri ile kullanıcılara sunulmaktadır.
USB 3.1 Gen2 depolama sistemleri; öncelikle USB 3 ya da USB 3.1 Gen1 performanslarının yetersiz geldiği kullanım alanları için uygun çözümlerdir. Örneğin HyperX Exo tek bir SATA SSD sürücüye sahip Gen 2 bir depolama ünitesi ile SSD performansının tamamından yararlanılmaktadır. Ya da iki adet yeni nesil 3,5 inç HDD sürücünün kullanıldığı bir ünitede RAID 0 yapıldığında bağlantı arayüzünün sınırlaması olmadığından en yüksek performans elde edilebilecektir. Yüksek performans ve düşük maliyet özellikleri ile Gen 2 depolama üniteleri yeni nesil sistemlere sahip kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca harici disk sürücülerinden sistem yüklemesi yapan Mac ve PC kullanıcıları da harici depolama çözümleri için USB 3.1 Gen2 depolama ürünlerini kullanmaktadırlar.
Uzun süre kullanılması düşünülen USB 3.1 Gen2 depolama ürünleri için USB-C bağlantı girişine ve uygun kablolara sahip Samsung T5 gibi harici SSD modellerinin kullanılması, Mac ya da PC sistemler; Type-C arayüzlü sistemler ile değiştirildiğinde depolama ünitesi ya da kablo değişimi olmadan depolama ürünlerini kullanmaya devam etmeyi sağlar.
Sonuç olarak USB 3.1 Gen2 depolama çözümleri, performans ve maliyet olarak orta düzey çözümler sunuyor diyebiliriz.
USB 3.0 ve USB 3.1
USB 3.1 Gen 2 depolama çözümleri, sundukları performansa oranla oldukça uygun maliyetli çözümleri sunuyor olsalarda, her yeni teknolojide olduğu gibi bir öncekine göre yüksek bir maliyetlere sahipler. Thunderbolt ya da USB 3.1 Gen2 ürünler ile kıyaslandıklarında çok daha yaygın kullanıma sahip USB 3.0 ve USB 3.1 çözümler, akıllara USB 3 ürünler olarak yerleşmiş durumdadırlar.
Mac sistemler ile uyumlu olarak tasarlanmış Transcend StoreJet 100 HDD, PC sistemlerine yönelik Transcend Storejet 25M3 taşınabilir HDD çözümleridir. Küçük boyutlu ve yüksek hızlı depolama ihtiyacı olan kullanıcılar için tasarlanan Transcend ESD400 Taşınabilir SSD sürücü de uygun maliyetli depolama çözümü sunmaktadır.
Tıpkı Thunderbolt ve USB 3.1 Gen2 çözümlerde olduğu gibi USB 3 depolama çözümleri de tek sürücülü, çift sürücülü, 4 ve üzeri sürücü yuvası ve RAID desteği bulunan depolama çözümleri olarak kullanıcılara sunulmaktadırlar. 3,5 inç HDD sürücü ya da 2,5 inç HDD ve SSD sürücüler ile kullanılabilen modeller mevcuttur. Kullanıcılar özellikle dizüstü sistemlerinde bulunan eski sürücülerini harici sürücü olarak kullanmak istediklerinde harici kutulara ihtiyaç duymaktadırlar.
Harici depolama çözümlerinde en uygun maliyetli çözümler bu ürünler arasından çıkmaktadır. Eğer 2,5 inç disk sürücüleriniz için harici kutu almayı planlıyorsanız tek yuvalı en uygun maliyetli çözümler için Transcend tarafından sunulan StoreJet 25S3 ya da Storejet 25CK3 USB 3.0 disk kutularını incelemenizi yerinde olacaktır.
USB 3.0 harici disk kutuları; yedekleme, Time Machine yedeği, dosya depolama gibi uygulamaları için kullanacak olan bir çok kullanıcı için yeterlidir. 2,5 inç sürücü kutuları bağlantı yuvasından güç aldıkları için kullanıcılara büyük kolaylık sağlamaktadır. Fazladan güç kablosu gerekmediğinden veriler kolaylıkla her yere taşınabilmekte ve sistemler arasında aktarım yapılabilmektedir.
USB 3.0 disk kutularının olumsuz sayılabilecek tek yönü bağlantı arayüzlerinin 5 Gbps (500MB/s) hız desteğine sahip olmasıdır. Gerçek hayat kullanımında bu değer biraz daha düşük olabilmektedir. Dolayısı ile USB 3 harici kutularda yeni nesil SSD sürücü kullanıldığında sürücünün hızından tam anlamı ile yararlanmak mümkün olmamaktadır. HDD – sabit disk sürücü kullanımında ise böyle bir darboğaz söz konusu değildir, disk sürücüler USB 3 harici kutular ile tam performans ile kullanılabilmektedir.
Eski diskini kullanmak isteyen kullanıcılar ya da sistemindeki çok sayıda veriyi harici diskinde tutmak isteyen deneyimli kullanıcılar için eğer 500MB/s hız sınırı sorun olmayacak ise USB 3.0 harici disk kutuları mükemmel çözüm olacaktır.