Ne kadar belleğe ihtiyacınız var?

Sistem belleğinde arttırım yapılması gerektiğinde kural çok basittir. Bütçenizin izin verdiği en yüksek kapasitede belleği sisteminize takın. Örneğin bellek kapasitesinin iki katına çıkarılması ile sistemde anlık işlem kapasitesi artacağından sistem genel performansında artış gerçekleşecektir. Özellikle, günümüz uygulamalarının giderek artan bellek ihtiyacı yüksek bellek kapasitesini daha önemli hale getirmiştir. Çoklu ortam düzenleme uygulamaları, ofis uygulamaları, grafik ağırlıklı oyunlar daha fazla bellek kapasitesi gerektirmektedir. Daha fazla bellek; kullanıcıların aynı anda daha fazla uygulama çalıştırmalarını ve bu uygulamaları daha hızlı kullanabilmelerini sağlar.

Ne kadar belleğe sahipsiniz?

Sisteminizin sahip olduğu bellek miktarını öğrenmeniz için işletim sisteminize bağlı olarak aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Mac işletim sistemi : Sol üst köşedeki Apple simgesine tıklayın, açılan Hakkında/About kutusunda açılan Bellek/Memory başlığı altında sistemde takılı bellek miktarı görüntülenecektir.

Windows işletim sistemi : Başlat ya da Windows simgesi bulunan düğmeye basınız, açılan menüden Bilgisayarım/My Computer/Computer başlığına sağ tıklayın. Açılan pencerede Sistem / System – Cihaz Özellikleri  başlığı altında sistemde takılı bellek miktarı görüntülenecektir.

Bilgisayarınızı ne amaçla kullanıyorsunuz?

Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınızı nasıl ya da hangi işler için kullandığınız, bellek ihtiyacınızı belirler diyebiliriz. Eğer müzik, fotoğraf ya da video gibi çoklu ortam düzenleme uygulamaları kullanıyorsanız bellek ihtiyacınız fazla olacaktır. Eğer sadece web sitelerinde gezinti, günlük ofis işlemleri gibi uygulamaları kullanıyorsanız çok yüksek bellek kapasitesine gerek duymazsınız.

Bilgisayar kullanım alışkanlıkları Tavsiye edilen bellek miktarı
Sıradan Kullanıcı
Internette gezinti, e-posta okuma, müzik dinleme ve video izleme
En az 4GB
Deneyimli Kullanıcı
İnternette gezinti, e-posta okuma, ofis uygulamaları (Metin ve hesap tabloları düzenleme, sunum hazırlama vb), basit grafik uygulamaları kullanımı, küçük ölçekli oyunlar, müzik dinleme, video izleme ve benzeri çoklu işlemler
En az 8GB
Uzman Kullanıcı / Grafik Tasarımcı / Oyuncu
Yüksek performanslı oyunlar, çoklu ortam düzenleme, yüksek yoğunluklu müzik ya da video dosyaları görüntüleme, grafik tasarım ve 3 Boyutlu modelleme, yoğun çoklu görev kullanımı.
En az 32GB
İşletim Sisteminiz için yeterli olandan daha fazlasına mı ihtiyacınız var?

Bilgisayar sistemleri, işletim sisteminin gerektirdiği bellek miktarı ile çalışabilirler. Ancak kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak sistemlerin ihtiyaç duydukları bellek miktarı daha fazla olacağı için sistem daha yavaş, daha düşük performans ile çalışacaktır. Farklı uygulamaların açılması ve uygulamalar arası geçişler yavaşlayacak, yoğun grafikli uygulamalar daha ağır çalışacaktır. Ayrıca sistemini uzunca bir süre kullanmayı düşünen kullanıcılar, kullanım süresi boyunca kuracakları işletim sistemlerinin gerektireceği en düşük bellek miktarının yükseleceğini de düşünerek bütçelerinin izin verdiği en yüksek bellek kapasitesi ile kullanmaları yerinde olacaktır.

İşletim Sistemi Gerekli en düşük bellek miktarı Önerilen bellek miktarı
Microsoft© Windows© 10 64-bit 2GB 8GB
Microsoft© Windows© 10 32-bit 1GB 8GB
Microsoft© Windows© 8 64-bit 2GB 8GB
Microsoft© Windows© 8 32-bit 1GB 8GB
Microsoft© Windows© 7 64-bit 2GB 8GB
Microsoft© Windows© 7 32-bit 1GB 8GB
Mac© OS X Sierra 4GB 8GB
Mac© OS X El Capitan 2GB 8GB
Mac© OS X Yosemite 2GB 8GB
Mac© OS X Mavericks 2GB 8GB
Görsel düzenleme gibi çoklu ortam uygulamalarının gerektirdiği bellek miktarı

Tasarım ve görsel düzenleme uygulamaları bellek/RAM kullanımı en yüksek olan programlardandır. Düşük bellek ile çalışılması durumunda bu tür uygulamaların kullanımı sırasında donma, yavaşlama, geç açılma gibi durumlar yaşanacaktır.

Yazılım Gerekli en düşük bellek miktarı Önerilen bellek miktarı
Adobe© InDesign© 2GB 16GB
Adobe© Illustrator© 1GB 16GB
Adobe© Photoshop© 2GB 32GB
Adobe© Premiere© Pro 8GB 32GB
Adobe© After Effects© 4GB 64GB

İhtiyacınız olan belleği belirlerken, bilgisayar kullanım amacınızı, işletim sistemi bellek ihtiyacını, kullanacağınız programların bellek ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmanız gereklidir. Doğru miktarda bellek kullanımı ile sistem performansından en iyi şekilde yararlanmanız mümkün olacaktır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.