Günümüzde sunucu, masaüstü ve taşınabilir sistemlerde kullanımı giderek artan Katı Hal Sürücü yani SSD’ler ile ilgili yanlış bilinenler çoktur. SSD sürücüler hakkındaki yaygın efsaneleri ve bunların ne kadarının doğru olduğunu anlatmaya çalışacağız.
Efsane : SSD Sürücüler Uzun Süre Dayanmaz
Gerçek : SSD sürücüler de tıpkı HDD ve diğer depolama birimlerinde olduğu gibi yıpranmaktadır. Ancak sürekli gelişen flash teknolojileri sayesinde, SSD sürücülerin dayanımını artıran çok sayıda farklı teknoloji ortaya çıkmıştır.
SSD dayanımını belirtmek için kullanılan değerlerden ilki; Hatalar/Arızalar Arasındaki Ortalama Süre olarak çevirebileceğimiz MTBF (mean-time between failures) iki arıza arasındaki süre değeridir. Saat cinsinden belirtilen MTBF, günümüzde tüketicilere yönelik SSD sürücüler için 2 milyon saat – yaklaşık 228 yıl, kurumsal ya da endüstriyel SSD sürücüler için 5 milyon saat – 570 yıl gibi değerlerdedir.
Dayanımı ölçmenin diğer yolları da, garanti dahilindeki tüm kullanım ömrü boyunca SSD’ye yazılabilen toplam veri miktarını ifade eden Toplam Yazılabilir Bayt (Total Bytes Written – TBW) değeri ve SSD üzerine kaç kez veri yazılıp silinebileceğiniz ifade eden P/E (Program/Silme – Program/Erase) değerleridir. SSD sürücülerin yazabileceği verinin bir sınırı vardır. Terabaytlar (1 TB , 1000GB’a eşittir) ile ifade edilen bu miktar özellikle son kullanıcılar için ulaşmalarının zor olduğu çok yüksek değerlerdir. Örneğin Samsung 2,5 inç SSD sürücülerde TBW değeri 2.400 TB, M.2 SSD sürücülerde TBW değeri 2.800 TB gibi oldukça yüksek değerlerdir. Güçlü denetleyiciler, gelişmiş aşınma önleyici teknolojiler ve “over-provisioning” gibi teknolojiler SSD sürücülerin uzun yıllar güvenilir bir şekilde çalışabilmesini sağlar.
Efsane : Endüstriyel Kullanım için Sadece SLC yongalı SSD sürücüler uygundur
Gerçek : SSD sürücülerin ilk yıllarında SSD güvenilirliği ve dayanımı çoğunlukla kullanılan flash türüne göre belirleniyordu. Ancak günümüzde, yeni nesil bellenim-firmware yazılımları ve flash teknolojileri sayesinde, farklı flash yonga türlerinin daha uygun maliyet ile SLC yongalara yakın performans sunabilmelerini sağladı. Zorlu şartlarda gerçekleştirilen doğrulama ve test süreçlerinin yanı sıra entegre devre-IC seviyesinde denetlenen bileşenler ile zorlu ortam ve çalışma koşulları demek olan endüstriyel uygulamalarda kullanılacak olan flash ürünlerin yüksek kalitede olması sağlanır. Endüstriyel sıcaklıklarda kullanıma uygun Transcend SSD sürücüler gibi çözümler aşırı sıcak ya da soğuk ortamlarda güvenilir şekilde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Dayanıklı devre ve kasa tasarımları sayesinde toza, neme, titreşim, darbe ve diğer dış etkenlere karşı sıradan SSD sürücülerden çok daha yüksek korumaya sahiptirler.
Efsane : SSD Sürücüler Çok Pahalıdır
Gerçek : SSD sürücüler ilk duyurulduklarında fiyatları HDD sürücülere göre son derece yüksekti. Ancak aradan geçen 15 yılın ardından, flash bellek teknolojisi gelişmiş ve fiyatları oldukça düşmüş durumdadır. Bu sayede SSD fiyatları HDD fiyatlarına çok daha yakın hale gelmiştir. Uzun vadede SSD sürücüler, maliyeti yükselten faktörlerin üstesinden gelerek tıpkı USB sürücülerde olduğu gibi fiyat farkını düşürebilir. SSD sürücülerde hareketli, mekanik parça bulunmaz, bu sayede güçlü darbe ve titreşimlere dayanabilirler. Bu da daha az sürücü arızası, düşük servis maliyeti ve sürücü değişim sayısı demektir. Daha hızlı veri erişimi üretkenliği artırır. Hareketli parça içermediğinden sunduğu düşük güç tüketimi ile önemli ölçüde güç tasarrufu sağlar. Dolayısı ile SSD sürücüler satın alırken yüksek fiyatlı olsalar da, kullanımda sundukları ile toplam maliyet olarak HDD sürücülere yaklaşmış durumdadırlar.
Efsane : SSD Sürücülerin Kapasiteleri Yeterince Yüksek Değildir
Gerçek : HDD ya da SSD sürücü alırken kullanıcılar için en önemli konu kapasitedir. 3D NAND sürücülerin ortaya çıkması, yüksek kapasite gerektiren uygulama kullanıcıları için çok güzel bir haber oldu. Bellek hücrelerini dikey olarak istifleyerek tasarlama esasına dayanan 3D NAND teknolojisi bit başına daha düşük maliyetler ile yüksek kapasiteli sürücülerin üretilmesini sağlamaktadır. Samsung, Sandisk, Micron, Hynix gibi önde gelen 3D NAND depolama üreticileri 64 katman ile başladıkları 3D NAND üretiminde günümüzde 176 katmana kadar çıkmayı başarmışlardır. 3D NAND teknolojisi ile üretilen flash depolama ürünleri bit başına daha düşük maliyetler ile daha yüksek kapasiteler sunmaktadır. Gelişen teknolojiler ve veri bütünlüğü ve sürücü güvenliğini devam ettirmek için sunulan dahili çözümler ile 3D NAND depolama SSD sürücülerin kapasite ve performansını tek boyutlu düşük kapasiteli düzlemsel üretim teknolojisinin ötesine taşır.
Efsane : SSD Sürücüyü Yönetmek Zordur
Gerçek : SSD sürücüler, verileri HDD sürücülerden farklı şekilde yazar ve siler. SSD sürücülerin temel birimi sayfa (page) olarak adlandırılır. Sayfalar bir araya gelerek blok (block) oluşturur. Silinmiş olan verilerin bulunduğu sayfalara veri yazmak için geçerli sayfalar yeniden konumlandırılır ve tüm blok silinir. Verilerin düzenli olarak taşınması ve yeniden konumlandırılması işlevi Çöp Toplama (garbage collection) olarak adlandırılır. TRIM olarak adlandırılan işlev ise, tüm bloklar yerine çöp toplama işlevinin sayfa seviyesinde yapılmasıdır. Bu sayede yazma işlemi azaldığından sürücü dayanımının artması sağlanır. TRIM işlevi, sürücüler için en iyi performans ve dayanımın uzun süre devam etmesini sağlar.
Kingston, Samsung ve Transcend gibi üreticiler SSD sürücülerin yönetimi için basit arayüzlü ve kullanışlı yazılımları kullanıcılara sunmaktadırlar. Böylece kullanıcılara sürücülerin anlık durumlarını görebilir ve SSD işlevlerini kolayca yönetebilirler.
Efsane : SSD Sürücülerin Hızı Sadece Yüksek Performanslı Bilgisayarlarda (HPC) İşe Yarar
Gerçek : Hız, SSD sürücülerin HDD sürücülerden üstün olduğu en önemli özelliğidir denebilir. Mekanik parçaları olmayan SSD sürücüler, daha hızlı sistem açılışı sunarak ve özellikle yüksek performanslı uygulamalarda verilere daha hızlı erişerek üretkenliğin artmasını sağlar. Çok yüksek hız ya da performans gerektirmeyen ancak SSD sürücülerin sunduğu küçük boyut, düşük güç yüksek dayanım özelliklerine ihtiyaç duyan gömülü sistem ya da endüstriyel uygulamalarında büyük oranda SSD sürücüler kullanılmaktadır. M.2, mSATA ya da Half-Slim gibi biçim faktörleri sunan SSD sürücüler; yüksek performans ya da yüksek dayanım gerektiren her alanda kullanılmalarını sağlayan çok sayıda kapasite seçeneği çözümleri sunarlar.
Sonsöz
Yanlış bilinenlerin aksine SSD sürücüler sahip oldukları özellikler sayesinde; performans artışının yanı sıra dayanıklılık, benzersiz güvenilirlik ve uzun kullanım ömrü sunarlar. Kritik görevlerde kullanılan endüstriyel sistemlerden, ev ya da ofiste kullanılan masaüstü sistemlere, kurumsal sunuculardan tabletlere kadar geniş ürün kullanım alanına sahiptirler. Giderek gelişen üretim teknolojileri ile maliyetleri düşerken kapasiteleri artmaktadır.