SSD kısaltması ne anlama geliyor?
SSD, Solid-State Drive kelimelerinin baş harflerin kullanıldığı (Katı Hal Sürücü) kısaltmadır. SSD, sabit disk sürücülerde (HDD) bulunan plaka(lar) ve diğer mekanik aksamlar yerine DRAM bellek yongaları veya NAND Flash kullanılarak üretilmektedir.
SSD ile HDD arasındaki farklılıklar nelerdir?
HDD’lerin çalışması manyetik dönen plakalara dayanmaktadır. Veri yazma ve okuma işlemleri bu dönen plakalar ya da diskler üzerinde hareket eden kafalar tarafından gerçekleştirilir. HDD’ler, hareketli parçalara sahip mekanik cihazlardır ve bu nedenden ötürü mekanik arızalar ile sıcak, soğuk, şok ve titreşim gibi çevre koşullarına dayalı arızalara daha meyillidir. SSD sürücülerde ise; plakalar ve kafaların yerini bellek yongaları almıştır ve bu sayede sıkça kullandığımız USB, SD ve CompactFlash ürünleriyle benzer şekilde çalışır. SSD’lerde hareketli mekanik parçalar bulunmamaktadır ve bu da HDD’lerde karşılaşılan dönüş gecikmelerini ortadan kaldırmaktadır. Aynı zamanda SSD’lerin HDD’lere kıyasla çevresel koşullara bağlı zarar görme olasılıkları daha düşüktür.
SSD ne kadar daha hızlıdır?
Bu soruyu tam olarak yanıtlamak zordur. Herhangi iki sistem tamamen aynı olamaz ve performans işletim sistemi, yüklenen sürücüler, kullanılan uygulamalar, işlemci hızı ve yapılandırması ve diğer birçok etkene bağlıdır. SSD’leri HDD’lere kıyaslayarak test eden çok sayıda donanım inceleme sitesi ve dergi bulunmaktadır ve SSD’lerin bu kıyaslama kapsamında çok daha hızlı olduğu görülmüştür.
SSD sürücülerin sabit disklerin sahip olduğu fiziksel kısıtlamalardan etkilenmemesi belirtilmesi gereken bir özelliktir. HDD plakaları, daire şeklinde (CD gibi) tasarlanmış olup, dairenin ortasında bulunan verilere, dış kenardaki verilerden daha yavaş bir hızda erişilmektedir. SSD’ler, tüm sürücü genelinde aynı erişim süresine sahiptirler. HDD performansı parçalı veri yazılması ve okunması durumunda düşüş göstermektedir.
SSD ile ilgili konularda IOPS’den bahsedilmektedir. Bunlar nedir?
IOPS (Input/Output Operations per Second / Saniyedeki Giriş-Çıkış İşlemleri Sayısı), bir depolama cihazının (HDD ya da SDD) gerçekleştirebileceği saniyedeki işlem sayısını gösteren ölçü birimidir. IOPS, okuma/yazma hızları ile karıştırılmamalıdır; özellikle sunucu çalışma yükleri ile ilgilidir.
SSD’ler, HDD’ler gibi birleştirme (defragmenting) gerektiriyor mu?
Hayır. SSD’ler için hiçbir zaman birleştirme gerekmemektedir. Hatta birleştirme SSD’nin kullanım ömrünü kısaltabilmektedir. Sisteminizin, otomatik olarak birleştirmeye ayarlanmış olması durumunda, SSD kullanırken birleştirmeyi devre dışı bırakmanız ya da kapatmanız gerekmektedir.
SSD’imi uzun süre kullandığımda yıpranır mı ya da performansını kaybeder mi?
USB, SD kartlar ve SSD’lerde kullanılan NAND Flash teknolojisi dayanıklılık sınırına sahiptir. Yani bunların üzerine süre sınırlaması olmaksızın yazılamaz. Flash tabanlı ürünler, sonuçta yıpranırlar. Ancak yıpranma dengeleme (Wear Leveling) ve aşırı tahsis (Over Provisioning) gibi özellikler sayesinde SSD’ler genellikle takılı oldukları sistemden daha uzun süre dayanırlar. Sürücünün dayanıklılığını TBW (Total Bytes Written) olarak ölçülür ve sürücü kapasitesine bağlı olarak yüzlerce Terabayt, hatta Petabayt’a kadar veri yazılabilir. SSD’nin performansı sürücünün tüm kullanım ömrü boyunca değişmeden aynı kalmaktadır.
SMART nedir?
S.M.A.R.T. Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology’nin (Kendi Kendini İzleme, Analiz ve Raporlama Teknolojisi) kısaltmasıdır ve ATA standardının bir parçasıdır. SMART özellikleri sürücünün sağlığını ölçmek için kullanır ve sürücü hatası durumunda kullanıcının uyarılmasını sağlar (yönetici, yazılım programı, vs.).
SSD sürücülerde yıpranma dengelemesi kullanılıyor mu?
SSD sürücülerde, flash dayanıklılığını geliştiren ve sürücü ömrünü geliştiren blok seçme algoritması içeren gelişmiş bir yıpranma dengelemesi tekniği bulunmaktadır. Bu yıpranma dengeleme sistemi, her bir Flash bellek bloğunun, en çok yazılan blokla en az yazılan blok arasında belirlenen değeri aşan bir fark olmamasını sağlayacak şekilde dengeli bir oranda yazılmasını sağlamaktadır.