Bellek ve Depolama Arasındaki Fark Nedir?

Pek çok bilgisayar kullanıcısı; bellek ve depolama terimlerinin aynı şey olduğunu düşünür. Ancak ilk bakışta benzer olsalar da bellek ve depolama terimleri farklı donanımları ifade etmektedir. Bu yazımızda bellek ve depolamanın farkını anlatmaya çalışacağız.

Bellek

Bellek terimi, bilgisayar verilerinin kısa süreli olarak depolanıp hızlı bir şekilde erişildiği bilgisayar bileşenini ifade eder. Bellek ifadesi yerine DRAM ya da RAM ifadeleri de sıklıkla kullanılmaktadır. Bilgisayarda gerçekleştirilen pek çok işlem bellek üzerinde depolanıp işlenir. Örneğin bir metin dosyası okumak ya da düzenlemek için açıldığında veri bellek üzerine taşınarak işlenir. Aynı şekilde uygulamaların yüklenmesi ya da internet tarayıcısında gezinme gibi işlemler de bellek üzerinde gerçekleşir. Bu nedenle, bellek miktarı sistem hızı ve performansını doğrudan etkilemektedir. Belleği çalışma masasına benzetebiliriz; o anda çalışmakta olduğunuz dosyalar, masa üzerinde yer aldığından, hızlı ve kolayca istediğiniz veriye erişebilirsiniz. Ancak masaüstünün sınırlı olması nedeni ile tüm dosyalarınızı masa üzerinde tutamazsınız.

Depolama

Bellek, verilerin kısa süreli olarak saklandığı birimi ifade ederken, depolama ise verilerin uzun süreli olarak saklandığı birimi ifade eder. Günümüzde en çok kullanılan depolama birimleri HDD-sabit disk sürücüler ya da SSD-katı hal sürücülerdir. Depolama birimi, işletim sistemi, uygulamalar ve tüm kullanıcı dosyarını uzun süreli olarak saklanmasını sağlar.

Yukarıdaki örneğimize dönecek olursak, anlık olarak çalışılan dosyalar ve belgeler çalışma masasında dururken, diğer tüm dosyalar ve belgeler dosya dolabında tutulmaktadır. Kullanıcı o anda ihtiyacı olmayan saklanması gereken tüm dosyaları dosya dolabında barındırmaktadır. Dosya dolabının saklayabileceği dosya sayısı masa üzerinden fazla olduğundan, çok sayıda dosya uzun süreli olarak içerisinde saklanabilir.

Bellek ile depolama arasındaki bir diğer önemli fark da, bilgisayar her kapatıldığında bellek üzerindeki verilerin silinmesidir. Depolama üzerindeki veriler ise sistemin kapatılıp açılmasından etkilenmez. Yine çalışma masası ve dosya dolabı örneğine dönecek olursak, masa üzerinde çalıştığınız tüm dosyalar akşam ofisten çıktığınızda çöpe atılmaktadır. Dosya dolabındaki dosyalara ise dokunulmamaktadır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.