DDR5 ve DDR4 Teknolojileri Karşılaştırması

Yeni nesil bellek teknolojisi olan DDR5, DDR4’ü her konuda geçmeye hazır.

DDR5, daha hızlı performans, daha yüksek bellek bant genişliği, daha yüksek kapasiteler ve daha iyi güç verimliliği sağlayan yeni bir güç yönetimi yapısı vaat ediyor. Tüm bu üstünlükler ve daha fazlası ile mevcut ve gelecekteki uygulamaların sürekli artan bellek ihtiyaçlarını karşılaması bekleniyor.

Hem DDR4 hem de DDR5 DIMM’ler (dual-inline memory modules) 288 pine (temas bacağı) sahiptirler. Fakat DDR5 daha yüksek bant genişliği sayesinde daha yüksek hızda veri aktarabilir. Pin sayısı aynı olmasına rağmen DDR5 bellek modülleri DDR4 yuvaları ile uyumlu değildir. Modül çentik konumu farklı noktaya yerleştirildiği için fiziksel olarak yuvaya takılamaz. Ayrıca yeni özellikler için pin yerleşimi değiştirildiğinden DDR5 modüller DDR4 yuvalarda kullanılamazlar.

DDR5 Bileşenleri ve DDR4 Çentik Konumu Farkı

 

DDR5’in DDR4’e Göre  Avantajları

Bellek Bant Genişliği

Bu ifade; belirli bir süre içerisinde iletilebilen (okunan/yazılan) teorik azami veri miktarını belirtir.Bellek bant genişliği saniyede gigabit (Gbps) olarak ifade edilir. DDR5 bellekler başlangıçta bant genişliği pin başına 4,8 Gbps olan ürünler ile kullanıma sunulacaklar. DDR4 ise bu değer en fazla 3,2Gbps idi. İlerleyen yıllarda kullanıma sunulacak olan DDR5 belleklerin; DDR4’ün iki katı olan 6,4 Gbps bant genişliğine ulaşması bekleniyor.

Frekans / Aktarım Hızı

Bellek frekansı, bellek modülünün saniyede işleyebileceği komutların ya da aktarım işlemlerinin sayısını ifade eder. Genellikle megahertz (MHz) olarak ifade edilir, ancak çeşitli üreticiler saniyede mega aktarım (MT/s) ifadesini de kullanmaktadır. DDR sürümünün yanında yazılan ifade frekans değeridir. Örneğin bir DDR5-4800 DIMM’in frekansı 4800 MHz veya 4800 MT/s olur.

DDR4 bellek frekansları 1866 ila 3200 MHz arasında değişirken; DDR5 başlangıçta 4800 ila 6400 MHz arasında değerler ile kullanıma sunulmuştur. Ancak 8400 MHz değerine kadar çıkabileceği belirtilmektedir.

Bellek Kapasitesi

DDR4 teknolojisinde, azami yoğunluk die (kalıp) başına 16 Gb’dir. 16 die ile 256Gbit yani 32GB kapasite elde edilebilmektedir. Buna karşılık DDR5, kalıp başına 64Gb azami yoğunluğa sahiptir. 16 die ile 1024 Gbit yani 128GB kapasite elde edilebilir. Bunun anlamı DDR5 belleklerde DDR4’ün 4 katı kapasiteli bellek modüllerinin üretilmesi mümkündür.

Burst (Ardışık Veri Bloğu) Uzunluğu

DRAM’deki tek bir okuma/yazma komutuna dayalı olarak gerçekleşen girdi/çıktı veri miktarıdır. DDR4’te 8 olan bu değer DDR5 teknolojisinde 2 kat artış ile 16 değerine çıkarılarak okuma/yazma verimliliğini artırılmıştır.

Güç Yönetimi ve Tüketim

DIMM üzerinde güç yönetimi devresi kullanımı (PMIC) ilk kez DDR5 ile başlamıştır. PMIC, modül üzerinde yerel voltaj düzenlemesi yapar. Önceki nesillerde voltaj düzenlemesi anakart üzerinde gerçekleştirilmekteydi. Modül üzerinde bulunan PMIC ile güç yönetimi özellikleri, programlanabilir açılış sırası, hata enjeksiyon yetenekleri (error injection capabilities), eşik koruması (threshold protection) gibi ek özellikler elde edilmiştir. DDR5’in 1,1V voltaj değeri, DDR4’ün 1,2V değerine göre daha az güç tüketmektedir.

DDR5 ve DDR4 Karşılaştırma

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.