Katı Hal Sürücü – SSD nedir?

Katı hal sürücülerin – SSD nasıl çalıştığını merak ettiniz mi?

SSD sürücüler, HDD-sabit disk sürücüler gibi veri depolama işlevine sahip, ancak bunun için farklı bir teknoloji kullanan depolama ürünleridir. SSD sürücüler USB sürücülerde ve hafıza kartlarında olduğu gibi veriyi saklamak için flash bellekler kullanırlar, veriye erişim ise dijital olarak gerçekleştirilir. Sabit disk sürücülerde ise; dönen manyetik plakalarda depolanan veriye erişim, bir kol üzerinde bulunan okuma kafası ile gerçekleştirilir. SSD sürücüler mekanik bileşenler ile veriye erişmedikleri için, HDD sürücülere göre neredeyse anında açılırlar ve uygulamalar çok hızlı yüklenir.

Katı Hal Sürücü Nasıl Çalışır?

Sisteminizin içinde yer alan HDD ya da SSD depolama sürücüsü, veriye erişim için bellek ve işlemci ile birlikte çalışır. Katı hal sürücüler HDD sürücülerden farklı bir depolama teknolojisi kullanır. Bu sayede de verilere daha hızlı erişerek sistem performansını artırır. Sürücüde depolanan veri işletim sistemi, oyunlar gibi tüm uygulamalar, görseller ya da müzik gibi kullanıcı dosyalarını kapsamaktadır.

Örneğin bilgisayarınızdaki bir belgeyi açıp düzenlemek istediğinizde :

  1. Programlar ve dosyalar depolama sürücüsünde saklanır. Açmak istediğiniz belge sürücünüzde bulunmaktadır.
  2. Belgeyi açmak istediğinizde; işlemci belgeyi açacak program verilerini sürücüden, kısa süreli erişim ve kullanım için bellek-RAM bileşenine aktarır. SSD sürücüler HDD sürücülere göre oldukça hızlı olduklarından veriye erişim süreci (program ve dosyaların yüklenmesi için geçen süre) adeta anında gerçekleşir.
  3. Kullanıcı belgeyi kapatana ya da yaptığı değişiklikleri kaydedene kadar işlemci belgeye bellek/RAM üzerinden erişmeye devam eder. Bu sayede o anda kullanılmakta olan uygulama ve verilere erişim son derece hızlı gerçekleşir.

Hızlı olmalarının yanında, SSD sürücüler HDD sürücülere göre daha dayanıklıdırlar. Çünkü kırılacak ya da yıpranacak; özellikle sürücüyü bir yere taşırken arızalanabilecek hareketli parçaları bulunmaz. Ayrıca daha az güç tükettiklerinden kullannıldıkları cihazlarda daha uzun pil ömrü sunarlar.

Özellikle dizüstü sistemlerde; işletim sistemi, programlar, dosyalar ve diğer tüm kullanıcı verileri tek bir sürücü üzerinde depolandığı ve çalıştırıldığı için, yavaşlayan sistemi hızlandırmanın en hızlı ve kolay yolu yeni bir SSD sürücü takmak olacaktır. Böylece hem uygulama yükleme süreleri düşer, hem de genel sistem performansı artar.

Eski ve yeni sistemlerle uyumluluk için farklı biçim faktörlerinde tasarlanan SSD sürücüler kolay montaj seçenekleri ile sistem performansını hızlı ve kolay biçimde artırmak mümkün. Masaüstü ve dizüstü sistemlere SSD takılması rehberlerimiz kullanıcılara yardımcı olacaktır.

SSD Biçim Faktörleri

Günümüzde SSD sürücülerde yaygın olarak kullanılan üç farklı biçim faktörü mevcuttur. Bü biçim faktörleri sürücünün boyutuna, bağlantı arayüzüne ve sistem içerisinde kapladığı fiziksel alana göre belirlenmektedir.

2.5 inç SSD

Günümüzde en yaygın kullanılan SSD biçim faktörüdür. Pek çok dizüstü ve masaüstü sistem sürücü yuvaları ile uyumludur. Kullanıcıların bir çoğu öncelikle mevcut 2,5 inç sabit disk-HDD sürücülerini, SSD sürücü ile değiştirdikleri için 2,5 inç biçim faktörü HDD ve SSD sürücüler için standart haline gelmiş durumdadır. Böylece 2,5 inç HDD sürücüden 2,5 inç SSD sürücüye geçiş yapan kullanıcıların bağlantı ve montaj işlemleri için çok az çaba harcaması ve yüksek performanslı yeni sürücülerine geçiş yapmaları amaçlanmıştır.

mSATA SSD

2,5 inç SSD ve HDD sürücüler ile karşılaştırıldığında oldukça küçük boyutlu olan mSATA sürücüler, anakart üzerinde yer alan mSATA yuvalarına takılarak kullanılırlar. mSATA SSD sürücüler dizüstü sistemler, taşınabilir cihazlar gibi sistemlerde tercih edilmektedir. Uyumlu masaüstü sistemlerde de kullanılabilmektedir.

M.2 SSD

M.2; dizüstü ve masaüstü sistemlerde giderek daha fazla kullanılmaya başlayan SSD biçim faktörüdür. Son derece küçük boyutları ile özellikle taşınabilir sistemler için küçük boyutlu ve yüksek performanslı depolama çözümleri sunar. M.2 SSD sürücüler anakart üzerinde yer alan M.2 yuvalarına takılarak kullanılırlar. mSATA sürücülerden farklı olarak M.2 sürücülerin SATA; PCIe ya da NVMe gibi farklı protokoleri kullanan türleri mevcuttur. Sınırlı alana sahip ancak yüksek kapasite ve yüksek performans gerektiren ultabook, notebook ve tablet gibi sistemler için uygun depolama çözümleridir.

Sisteminiz ile uyumlu SSD sürücüleri öğrenmek için Bilendenal.com içerisindeki arama motorunu kullanabilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.