RAM ne demektir?

Random Access Memory (rastgele erişimli bellek), sözcüklerinin baş harflerinden oluşan RAM ifadesi; bilgisayar sistemlerinin daha hızlı erişim için verileri kısa süreliğine depoladıkları sistem bileşenidir. Kullanıcıdan bir veri isteği geldiğinde bilgisayar bu veriyi depolama biriminden belleğe aktarır, kullanıcının istediği her bir bilgi parçası bellek üzerinden kullanıcıya ulaştırılmış olur. Çok sayıda uygulama belleğe bağlı olarak çalıştığından, sahip olunan bellek miktarı sistem performansı üzerinde çok büyük öneme sahiptir.

Bellek Nasıl Çalışır

Bilgisayar sistemlerinde bulunan bellek; işlemci ve depolama sürücüsü (HDD-sabit disk sürücü ya da SSD – katı hal sürücü) birimleri ile birlikte çalışarak veri erişimi ve kullanımı sağlar. Örneğin, kullanıcı bir metin dosyasına erişmek ve bu dosya içerisinde değişiklik yapmak istediğinde şunlar gerçekleşir.

1.     Programlar ve kullanıcı veri dosyaları depolama biriminde bulunmaktadırlar.

2.     İşlemci, kısa süreli erişim ve kullanım için depolama birimi üzerindeki program verisini depolama biriminden bellek birimine taşır.

3.     Daha sonra işlemci bellek üzerindeki verilere erişerek kullanıcıya sunar. Bellek sistemin uygun durumdaki çalışma alanı olarak da düşünülebilir. Bu nedenle, sistem üzerinde takılı olan bellek miktarı uygulama çalışma hızını ve sistemin çoklu işlem yapabilme etkinliğini belirlemektedir.

Bellek miktarının yani kapasitenin arttırılması sistem performansının arttırmak için gerçekleştirilecek en ekonomik yol olduğu söylenebilir. Üreticiler tarafından sunulan bilgiler sayesinde bellek yükseltim işlemini kullanıcılar kolayca gerçekleştirebilmektedir.

Farklı bellek türleri

Bellek (RAM-random access memory) olarak tanımlanan ancak farklı kullanım alanları bulunan bellek türleri mevcuttur. Bunlardan en bilineni ve kullanıcıların bellek olarak adlandırdıkları DRAM (dynamic random access memory) türüdür. Dinamik ifadesi üzerindeki bilginin sürekli olarak tazelenmesi durumunu ifade eder. Diğer bir bellek türü ise SRAM – static random access memory olarak adlandırılan bellek türüdür. Statik ifadesi, bellek üzerindeki bilgilerin tazelenmesinin gerekmediğini ifade eder. Her iki bellek türü de veriyi geçici olarak saklamaktadır. SRAM ya da DRAM bellek üzerinde yer alan veriler sistem kapandığında yani güç kesildiğinde silinmektedir.

Kısaca RAM, sisteminiz içerisinde bulunan ve o anda erişmekte olduğunuz veriyi kısa süreli olarak üzerinde barındırarak size hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayan bilgisayar bileşenidir. Çok sayıda işlemi, hızlı ve kolay bir şekilde yapmak isteyen kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun miktarda belleğe sahip olmaları gereklidir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.