RAM Yükseltme İşlemi ve Bellek Tercihi

Sistemimde Hangi RAM Var? yazımız yardımıyla sistemde takılı olan RAM belirlendikten sonra yükseltme işlemi için yeni bellek modülleri araştırılmaya başlanabilir. Mevcut RAM, anakart ve işlemci ile uyumluluk için sistem kullanım kılavuzu ya da üretici web siteleri kontrol edilebilir.

Eğer işlemci ya da anakart değişimi yapılmayacak ise yeni bellek seçimi ve yükseltim işlemi oldukça kolay olacaktır. Ancak eğer işlemci ve anakart ya da her ikisi de güncellenecek ise bu durumda çok sayıda bellek seçeneği ile karşı karşıya kalınacaktır. Yazımızda bellek türleri ve genel özellikleri hakkında bilgi vererek kullanıcıların tercihlerine yardımcı olmaya çalışacağız.

Hangi RAM Türü Daha Hızlıdır

Her biri bir önceki nesilden daha yüksek hız ve daha gelişmiş özellikler sunan DDR3, DDR4 ve DDR5 teknolojileri günümüzde en yaygın kullanılan RAM teknolojleridir. Farklı işlev ve özellikler sunan teknolojiler olmaları nedeni ile bu bellek türlerini birebir kıyaslamak oldukça zordur. Temel özellikleri ile genel bilgiler vermek daha uygun olacaktır.

2007 yılında kullanıma sunulan DDR3 bellek teknolojisi uzun yıllar boyunca kullanılan bir RAM standardı oldu. 17 GB/s değerine varan bant genişliği ile 2133 MHz hız sunabilir. Pek çok eski sistemde kullanılması nedeni ile RAM yükseltim işlemlerinde hala tercih edilmektedir.

DDR3 hız ve güç tüketim değerleri, 2014 yılında pazara sürülen DDR4 bellek teknolojisine göre düşük kalmaktadır. DDR4 günümüzde en yaygın kullanıma sahip bellek teknolojisidir. Yerini yavaş yavaş DDR5 teknolojisine bırakmaktadır. 25,6GB/s bant genişliği ve 3200MHz hız değerleri sunar. DDR3 ile kıyaslandığında daha düşük gecikme süreleri ve güç tüketimi değerlerine sahiptir. Daha yüksek kapasiteli modül desteği sayesinde DDR4 teknolojisi ile 128GB kapasiteli çözümler elde etmek mümkün hale gelmiştir. Ancak yüksek kapasiteli RAM modülleri oldukça yüksek fiyatlara sahip oldukları için çoğunlukla profesyonel kullanıcılar ya da kurumsal kullanım için tercih edilmektedir.

sistem ram yukseltme

Günümüzde kullanımda olan en güncel bellek teknolojisi 2021 yılında kullanıma sunulan DDR5 teknolojisidir. 76,8 GB/s bant genişliğine ve 6400MHz hıza ulaşabilmektedir. DDR4 çözümlerine göre daha yüksek hız ve daha düşük tüketimi sunması sayesinde yüksek performanslı bilgi işlem uygulamalarında tercih edilmektedir.

Tüketici alanında DDR5 uyumlu anakartlar ile 256GB ya da 512GB RAM kapasitesine ulaşmak mümkündür. Kurumsal uygulamalarda ise 128 ve 256GB kapasiteli DDR5 RAM modülleri üretimi yapılmaktadır. Yeni bir teknoloji olan DDR5 sınırlı sayıda anakart ve işlemci tarafından destekleniyor olsa da gün geçtikçe daha fazla üretici tarafından DDR5 destekli çözümler sunulmaktadır.

DRAM Biçim Faktörü Türleri Nelerdir?

Dynamic Random Access Memory ya da kısaca DRAM bilgisayarlar ve diğer cihazlarda en çok kullanılan bellek türüdür. Kullanıldığı sisteme bağlı olarak, örneğin tablet ya da ultrabook gibi cihazlarda anakart üzerine lehimli olabilir. Ya da masaüstü ve dizüstü sistemlerde karşılaşılan hali ile RAM modülleri olarak kullanılır. RAM modülü, devre levhası (PCB) üzerine lehimlenmiş entegre devre (IC) ve yongalardan (chip) oluşan donanımdır. İlk bakışta tüm RAM modülleri birbirine benziyor olsa da farklı sistemler için farklı biçim faktörüne sahip RAM modülleri mevcuttur. En çok karşılaşılan RAM biçim faktörü türleri ve kullanıldıkları sistemler şunlardır.

  1. SIMM – Single In-Line Memory Module, Eski nesil Masaüstü sistemler.
  2. DIMM – Dual In-Line Memory Module, Masaüstü ve İş istasyonu sistemler.
  3. SO-DIMM – Small Outline Dual In-Line Memory Module, Notebook, All-in-One masaüstü sistemler.
  4. RIMM – Rambus In-Line Memory Module, Masaüstü sistemler.
  5. FB-DIMM – Fully Buffered DIMM, Sunucu-Server sistemler.
  6. MCP – Multi-Chip Package, Tablet, Telefon, Taşınabilir Cihazlar

Sistem ve mevcut bellek ile uyumlu RAM tercihi yapılması sonrasında Masaüstü Sistemlerde RAM Takma İşlemi ve Dizüstü Sistemlerde Bellek Yükseltme İşlemi Nasıl Yapılır yazılarımız yardımıyla bellek yükseltme işlemi tamamlanır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.