Bilgisayar belleği-RAM nedir, ne işe yarar?

Belleğin ne işe yaradığını ya da neden bu kadar önemli olduğunu merak ediyor musunuz? Belleğin sisteminiz için neden vazgeçilmez bir parça olduğunu ve nasıl çalıştığını anlatmaya çalışacağız.

Bilgisayar belleği-RAM nedir?

Bilgisayar belleği ya da RAM (random access memory-rastgele erişimli bellek); sisteminizin kısa süreli veri depolama alanıdır. Etkin olarak kullanımda olan verileri depolayarak daha hızlı erişilmelerini sağlar. Aynı anda daha fazla program ile çalışılıyorsa daha yüksek miktarda bellek kullanılması gereklidir.

Bellek-RAM ne işe yarar?

RAM-bellek, bilgisayarınızda günlük olarak yaptığınız işlerin yapılmasını sağlamaktadır. Uygulamaların çalıştırılması, internette gezinti, hesap tablolarının düzenlenmesi ya da sevdiğiniz oyunun çalışması için belleğiniz gereklidir. Bellek sayesinde bu uygulamalar arasında kolayca geçiş yapabilir ya da yeni bir uygulamayı hızlı bir şekilde açabilirsiniz. Basit bir kural olarak daha iyi bir kullanım deneyimi için daha fazla bellek olması kullanıcılar için her zaman daha iyidir.

 

Bilgisayarınız açtınız, ardından düzenlemek için sunum dosyanızı açtınız, o sırada e-postalarınıza bakmak için tarayıcınızı çalıştırdınız. Tüm bu işlemler sırasında farklı şekilde bir çok kez belleği kullanmış oldunuz. Programların açılıp çalışmaya başladığı yer bellektir, belge düzenleme işlemleri bellek üzerinde gerçekleşir, farklı programlar arasında geçiş için bellek kullanılır. İşletim sistemi de çalışması sırasında belleği kullandığından, bilgisayar çalıştığı sürece bellek de daima çalışır durumdadır.

Bellek ve bilgisayarınızın depolama birimlerini, bir çalışma masası ve evrak dolabına benzetmek mümkündür. Bellek çalışma masasıdır, çalışma masası ne kadar büyük olursa kullanıcı o kadar fazla dosya ile çalışabilir, ihtiyacı olan dosyaları evrak dolabından çıkarıp masaya yerleştirerek her seferinde evrak dolabına gitmeden kolayca ulaşabilir. Çalışmasını tamamlayan kullanıcının, dosyalarını masa üzerinden toplayarak evrak dolabına yerleştirmesi gibi bilgisayarda çalışılan dosyalar da kayıt edildiklerinde bilgisayarın depolama biriminde (SSD ya da HDD sürücü) depolanmaya devam ederler.

Eğer sisteminiz çalışma sırasında yavaşlıyorsa ya da komutlara geç yanıt veriyorsa, sistem performansını arttırmanın en etkin ve ekonomik yolu bellek kapasitesini arttırmaktır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.