Dizüstü bilgisayarınıza performans belleği seçerken dikkat etmeniz gerekenler.

Dizüstü bilgisayarınıza oyuncu-performans belleği takmak sisteminizi hızlandırır mı?

Genel bir kural olarak yüksek bellek kapasitesi bir sistem için her zaman iyidir. Özellikle de sistemde kullandığınız işlemler ve programlar için yetersiz kaldığı durumlarda, bellek kapasitesini yükseltmek sistem performansını artırabilir. Aynı anda daha fazla uygulama çalıştırabilir, daha fazla tarayıcı sekmesi ile çalışabilir, internette daha hızlı gezinebilirsiniz. Kısaca yüksek bellek kapasitesi daha fazla belleğe ihtiyaç duyan uygulamaları daha rahat çalıştırmanızı sağlar. Dizüstü sistemler gibi az sayıda bellek yuvası olan sistemlerde, sistemin destekleyebildiği en yüksek bellek kapasitesini kullanmak, kısa sürede yetersiz kalabilecek düşük kapasiteli belleklere yapılacak harcamayı da önlemiş olacaktır.

Bu yazımızda bunun istisnası bir durumdan bahsedeceğiz.

Dizüstü sisteminize oyuncu ya da performans belleği takılması.

Özellikle de günümüzde, dizüstü bilgisayarlarda anakart üzerine lehimli olan entegre bellek ve buna ilave bir bellek yuvası yapılandırması ile sunulan sistemlerde oyuncu belleği kullanılması beklenen seviyede performans artışı sağlamayabilir. En basit haliyle, oyuncu bellek modülleri desteği olmayan sistemlerde gerçek performanslarını gösteremeyeceklerdir.

Genel kullanım belleklerine göre fiyatları daha yüksek olan oyuncu belleklerini anakart üzerinde lehimli entegre bellek ve tek bellek yuvalı dizüstü sistemlerde kullanmak; daha fazla para ödeyerek satın alınan oyuncu belleğini standart bellek performansı ile kullanmak ile sonuçlanacaktır. Bunun kaynağı bilgisayarınız anakart üzerindeki bellek özelliklerini dikkate alır, yeni takılacak bellek de bu teknik özelliklerde kullanılmak zorundadır. Ayrıca sistem üzerinde yer alan entegre bellek ile uyumsuzluk nedeni ile sistem daha düşük performans ile çalışabilir ya da bu uyumsuzluk nedeni ile sistemde sorunlar yaşanabilir.

Daha detaylı ifade edecek olursak; anakart üzerinde lehimli entegre bellekli ve tek yuvalı dizüstü sisteminiz için en yeni, en yüksek performanslı ve çoğu kez en pahalı oyuncu belleğini aldığınızda karşılaşabileceğiniz durumlar/sorunlar şunlardır.

Yeni DDR3/DDR4 belleğim, eski/sistem belleğimle aynı özelliklerde olmasına rağmen bilgisayarımda çalışmıyor.

Özellikle DDR3 tabanlı bir sisteme sahipseniz ve yeni aldığınız bellek çalışmıyor ise bunun nedeni yonga yoğunluğu olabilir. Örneğin; sisteminiz 2Gbit (Gigabit) yoğunlukta DRAM yongaları gerektiriyor olabilir. Yüksek performanslı yeni belleğiniz, bununla uyumlu olmayan 4Gbit yoğunlukta yongalara sahiptir. Bunun, belleğin kapasitesini ifade eden Gigabayt terimi ile karıştırılmaması gerekir. DRAM yonga üreticileri artık 2Gbit yongalar üretmemektedir. Bu nedenle yeni belleğiniz, sistem üzerinde yer alan entegre bellek ile uyumlu olmadığından çalışmayabilir.
Bilendenal.com teknik desteği ile satın alacağınız ürünlerin, bilgisayarınız ile uyumlu ve maksimum performans elde edeceğiniz ürün olacağını garanti etmektedir.

Performans belleğim tanıtılan/üzerinde belirtilen değerlerde çalışmıyor.

Kingston HyperX gibi performans bellekleri, PC tutkunlarının zorlu gereksinimlerini karşılamak için özel olarak üretilmiş ve tasarlanmıştır. Bu ürünler daha yüksek hızlar, daha düşük gecikme süreleri, daha yüksek veri bant genişliği sunar. Performans belleklerinin kullanılması, sisteminizin belleği düzgün biçimde algılaması, en yüksek performans ile çalışması için BIOS’a girmenizi ve zaman değerlerini kendinizin ayarlamasını gerektirebilir. Ancak bu işlevler sisteme bağlı olduğundan hız aşırtma desteği garanti edilememektedir.
Sistem üzerinde bulunan entegre bellekler yeni belleğinizden daha düşük hız değerlerine sahiplerse yeni belleğiniz üzerinde belirtilen hız değerinde değil, entegre sistem belleği hızında çalışacaktır. Örneğin; satın aldığınız DDR4 performans belleği 3200MHz değerine kadar hız desteğine sahip olabilir ancak eğer dizüstü sisteminiz üzerindeki entegre bellek 2400MHz – CL17 değerine sahip ise, performans belleği de 2400MHz -CL17 hızında çalışacaktır.

Performans belleklerinde gecikme değerleri olarak da adlandırılan ( Cas Latency – CL ) zamanlama değerleri de standart belleklerden farklıdır. Bu ürünler diğer bellek ürünlerinden daha agresif zamanlamalarla üretilmiştir. Sistem üzerindeki bellek zamanlama değerleri 20-22-22, performans belleğinin zamanlama değerleri 14-14-14 ise, yeni performans belleğiniz 14-14-14 zamanlama değerlerinde değil, 20-22-22 çalışma değerleri ile çalışmak zorunda kalacağından sahip olduğu yüksek performansı sunamayacaktır.
Zaman değerlerini ayarlamadan önce olası çakışmaları önlemek için BIOS’u varsayılan değerlerine ayarlamak iyi bir fikir olabilir. BIOS belleğin düzgün biçimde algılanmasını engelliyor olabileceğinden bu zaman değerlerini ayarladıktan sonra bile modüller çalışmıyorsa BIOS’u en güncel sürümü ile yenilemek de işe yarayabilir. Güncel BIOS dosyası dizüstü üreticisinin web sitesinden indirilebilir. Taktığınız belleğin hızını desteklendiğinden emin olmak için lütfen üretici web sitesine ya da sistem kılavuzlarına belgelerine bakınız.
Bilgisayarınız ile uyumlu, en yüksek performans sunacak bellek seçimini, mühendislerimiz desteği ile yapabilirsiniz.