Donanım Özelliklerine Nasıl Bakılır?

Dizüstü – masaüstü bilgisayarına yeni bir donanım eklediğinde ya da yeni aldığı sistem ve donanım hakkında bilgi edinmek tüm kullanıcılar için önemlidir. Bu bilgiler sayesinde sistemleri için en doğru ayarları yapabilir ya da donanım yükseltmesi yaparken sistem ile tam uyumlu donanımları seçebilirler. Ayrıca sistem ile donanımların çalışma ve sağlık durumlarını da öğrenmek kullanıcıların olası arızalara karşı tedbir almalarını sağlar.

Donanımlarının sınırlarını zorlamak isteyen performans meraklılarının da, sistem sağlık durumunu bilmek isteyen ofis ve ev kullanıcılarının da işine yarayacağını düşündüğümüz programların bir listesini hazırladık. Programları seçerken Windows, Linux, Android gibi farklı işletim sistemleri ya da masaüstü ve dizüstü bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon gibi farklı cihazlar için çözüm sunan uygulamaları tercih ettik.

Yazımızda yer alan programlar, sisteminizi tarayarak sistem ve donanımlarınız hakkında bilgiler vermektedir. Pek çoğu bedava ya da tüm özelliklerini inceleyebileceğiniz deneme sürümüne sahip olan uygulamaları kullanarak kendiniz için en uygun olanları seçebilirsiniz.

Donanım Bilgisi Görüntüleme Programları Önerilerimiz

CPU-Z

İndirme Bağlantısı: CPU-Z

Donanım bilgisi için program denildiğinde ilk akla gelen uygulama CPUID tarafından sunulan CPU-Z uygulamasıdır demek yanlış olmayacaktır. 20 yılı aşkın bir süredir pek çok kullanıcı sistemleri hakkında bilgileri almak için CPU-Z kullanmaktadır. Basit arayüzü ve küçük boyutu ile sistemi fazla yormayan uygulama öncelikle işlemci/CPU hakkında marka, model, çekirdek sayısı gibi bilgileri kullanıcıya gösterir.

CPU-Z ile kullanıcılar işlemci dışında, anakart, bellek/RAM ve ekran kartları ile ilgili bilgileri de görebilmektedirler. Sık sık güncellenen yazılım en güncel donanımlar hakkında bilgilere ulaşmayı sağlıyor. CPU-Z uygulamasının Windows ve Android sürümleri mevcut.

Donanım Özellikleri Öğrenme-CPU-Z

Speccy

İndirme Bağlantısı: Speccy

Piriform tarafından geliştirilen Speccy sistem bilgilerine ulaşmayı sağlayan oldukça basit bir program.

Sistemdeki her bir donanım ile ilgili ayrıntılı bilgiler sunan Speccy ile işlemci, anakart, RAM, ekran kartı, SSD ya da HDD sürücüleri ve diğer donanımların durumunu tek bir ekranda kolayca görüntülemek mümkün oluyor. Sistemin ve donanımların gerçek zamanlı sıcaklık bilgilerini de sunan Speccy, kullanıcıların olası bir arızaya karşı önlem almalarını sağlıyor.

CPU-Z gibi ücretsiz olan Speccy kullanıcılara basit ve kullanıcı dostu bir çözüm sunuyor. Otomatik güncellemeler, öncelikli destek gibi ek özelikler için ise ücretli sürümü de var. Speccy uygulamasının Windows sürümü mevcut.

Donanım Özellikleri Öğrenme-Speccy

 

AIDA64

İndirme Bağlantısı: AIDA64

Kullanıcıların AIDA32 ya da Everest olarak da hatırlayacağı AIDA64, bilgisayar meraklıları tarafından uzun yıllardır kullanılmaktadır.

FinalWire tarafından sunulan AIDA64, mevcut yazılım ve donanımlar hakkında oldukça detaylı bilgiler vermesinin yanında, tanılama işlevleri ve hız aşırtma (overclocking) desteği de sunmaktadır. Gerçek zamanlı, hız, sıcaklık, voltaj ve fan hızı bilgilerini görmeyi sağlar. Tanı işlevleri ile donanım sorunlarının tespit edilip önlenmesine yardımcı olur. Tek tek donanımların ya da sistemin tamamının performansını ölçmeyi sağlayan işlevlere de sahiptir. Bu gelişmiş özelliklerinden yararlanmayı sağlayan 30 günlük deneme sürümü ile kullanıma sunulan AIDA64, kurumlar ve teknik servisler gibi kurumsal kullanımlar için daha gelişmiş özellikler sunan Engineer ve Business gibi farklı ücretli sürüm seçeneklerine de sahip.

32-bit ve 64-bit Windows sürümleri ile uyumlu olan AIDA64 Windows 11 ve Windows Server 2022 desteğine de sahip. Android, iOS, Mobil cihazlar için de AIDA64 sürümleri mevcut.

Donanım Özellikleri Öğrenme-AIDA64

HWMonitor

İndirme Bağlantısı: HWMonitor

CPUID tarafından sunulan HWMonitor, oldukça küçük boyutuna rağmen tüm donanımların durumları hakkında ihtiyaç duyulan genel bilgilerin tamamına tek ekranda ulaşmayı sağlıyor. İşlemci ve ekran kartı voltaj değerleri ve sıcaklılarının yanında anakart, RAM ve HDD ya da SSD sürücülerin okuma yazma hızları, sıcaklık ve kapasite durumlarını da gösteriyor.

Ücretsiz olan HWMonitor, sadece Windows sürümüne sahip.

Donanım Özellikleri Öğrenme-HWMonitor

Crystal Disk Info

İndirme Bağlantısı: CrystalDiskInfo

Crystal Disk Info, depolama cihazları hakkında bilgi edinmek ve sağlık durumunu kontrol etmek için bir çok kullanıcı tarafından tercih edilen programlardandır. HDD ya da SSD sürücünün S.M.A.R.T. bilgilerini basit bir arayüz ile sunuyor. Cihaz yazılımı (firmware), TRIM gibi işlevlere sahip olup olmadığı, sürücü arayüz ve protokol standartları gibi bilgilere oldukça ulaşmak kolay.

Ücretsiz olan Crystal Disk Info Windows sürümüne sahip.

Donanım Özellikleri Öğrenme-Crystal Disk Info

Hard Disk Sentinel (HDSentinel)

İndirme Bağlantısı: HDSentinel

Hard Disk Sentinel (HDSentinel), tıpkı Crystal Disk Info gibi depolama cihazlarının durumunu göstermek için geliştirilmiş bir yazılım. SSD ve HDD sürücülerin durumunu görüntülemek ve tanılama için kullanılabilir. Sürücü sorunlarını bulmak, test etmek, tanılamak ve onarmak, SSD ve HDD sağlığını, performans düşüşlerini ve arızalarını raporlamak ve görüntülemek amacı ile geliştirilmiştir. HDSentinel, sabit disk sürücü-HDD ve katı hal sürücü-SSD ya da RAID içinde yer alan diskler gibi dahili sürücülerin yanında harici (USB, e-SATA vb) sürücüler hakkında detaylı açıklamalar ve ipuçları ile birlikte açıklayıcı raporlar ve ekranlar sunuyor. Kullanıcı verilerinin güvenliğini üst seviyede tutmak için çok sayıda farklı uyarı ve rapor seçeneği de mevcut.

Ücretsiz sürüm, ev kullanıcıları için oldukça yeterli özellikler sağlıyor. Deneyimli kullanıcılar ve kurumsal BT uzmanları için sunulan Hard Disk Sentinel Professional ve Hard Disk Sentinel Enterprise ücretli sürümleri ile NAS (Network Attached Storage) cihazlar içindeki sürücülere erişim, yedek alma, uzaktan sistem ve sürücü bilgisi alma, test işlemleri gibi işlevler sunuluyor.

Hard Disk Sentinel, Windows sürümünün yanı sıra DOS ve Linux sürümlerine de sahip.

Donanım Özellikleri Öğrenme-Hard Disk Sentinel

Kullanmayı tercih ettiğimiz bu uygulamaların dışında üreticiler tarafından sunulan Samsung Magician, Kingston SSD Manager, Transcend SSD Scope gibi donanım yazılımları ile kullanıcılar sürücü ve sistemleri hakkında bilgilere ulaşabilirler. Listemizde olmasını istediğiniz program önerilerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.