Donanım Testleri İçin Program Önerileri

Önceki yazımızda yer alan programları kullanarak donanımlar hakkında nasıl bilgi alınabileceğini anlatmıştık. Sahip oldukları donanımların ve sistemlerinin performansını görmek için kullanıcılara önerebileceğimiz donanım karşılaştırma (benchmark)  ve test programlarını da listelemenin yararlı olacağını düşünüyoruz.

Farklı donanımlar ve sistemler için çok sayıda test programı mevcuttur. Oyuncu kullanıcılarımız bu programlara gerek olmadığını, oyun içerisinden bu testlerin yapılabildiğini de düşünebilirler. Listemizdeki programlar bizlerin de sık sık kullandığı uygulamalardır. Ayrıca RAM ve SSD testlerinin ağırlıkta olduğunu da göreceksiniz. Bunun sebebi Asnet ve Bilendenal olarak RAM ve SSD sürücü çözümlerinde uzmanlaşmış olmamızdır.

SiSoft Sandra

İndirme Bağlantısı: SiSoft Sandra

Sistem ve donanım testi denildiğinde ilk akla gelen yazılımlardan biri olan SiSoft Sandra listede ilk sırada. Sistem ve donanımları test etmek için çok sayıda araç sunan SiSoft oldukça sade ve kullanışlı bir arayüze sahip.

donanim-test-Sisoft-Sandra

Oldukça kapsamlı olan test araçları, farklı işlev ve donanımları test etmek için kullanılabiliyor. Sistemin tamamını test etmek için de bir araç mevcut. Oldukça detaylı ve uzun süren bir test olduğunu hatırlatmakta fayda var. En doğru sonucu alabilmek için tüm uygulamaları kapattıktan sonra testin başlatılmasını öneriyoruz.

 

Test sonuçları ekranı son derece detaylı bilgiler halinde gösteriliyor. Ayrıca kullanıcılara test sonuçlarını farklı sistemler ile karşılaştırma imkanı da sunuyor.

Sadece Windows işletim sistemi desteği sunan Sandra, bir çok kullanıcı için yeterli olan ücretsiz “Lite” sürümü yanında farklı test ve işlevlerin kullanılabilir olduğu; Professional,Engineer ve Enterprise gibi ücretli sürümler ile kurumlar ve BT uzmanları için de çözümler sunuyor.

Cinebench

İndirme Bağlantısı: Cinebench

İşlemci-CPU incelemelerinde mutlaka karşılaşılan programlardan Cinebench, bilgisayarın donanım yeteneklerini gerçek hayat uygulamaları ile değerlendiren bir test paketidir. Windows, macOS ve Linux işletim sistemleri için ücretsiz sunulmaktadır.

Uygulama çalıştırıldığında, belirli bir görüntüyü oluşturmak için uygulama sadece işlemci-CPU kullanır. Ekran kartı/GPU teste dahil değildir, sadece görüntünün ekrana aktarılması için kullanılır.  Bu sayede işlemcinin bellek ve iş parçacıklarını ne kadar iyi yönettiğini görmeyi sağlar.

CPU’ların yalnızca belirli işlevlerini test eden soyut kıyaslamalardan farklı olarak Cinebench, bir sistemin performansını ölçmek için kullanıcının Cinema 4D içindeki ortak görevlerini içeren gerçek dünya kıyaslaması sunuyor.

Sentetik testler yapan karşılaştırma uygulamalarından farklı olarak Cinebench, kullanıcıların Cinema 4D programında kullandıkları görevleri taklit ederek sistem performansını gerçek hayat uygulamaları ile ölçmeyi sağlıyor.

PCMark 10

İndirme Bağlantısı: PCMark 10

Genel sistem testleri ve donanım karşılaştırması için kullanılan en eski programlardan biri olan PCMark 10 sistemleri ofis uygulamaları, oyun, video yayını gibi farklı iş yükleri altında test etmeyi sağlar.

PCMark, farklı uygulama ve kullanım senaryolarına göre yaptığı Essentials, Productivity, Digital Content Creation, Gaming test grupları ile farklı kullanıcı ve işletmelerin çeşitli kullanım senaryolarına göre yapabilecekleri testler sunuyor. Testlerin sonucunda işlemci-CPU, sürücü-HDD/SSD ve RAM gibi donanımların ya da sistemin değişik görevlerde yük ve ısı durumları gibi bilgiler görüntüleniyor. Ayrıca bu bilgiler veri tabanına yüklenerek diğer sistemler ile karşılaştırma yapılması da sağlanıyor.

Ücretsiz olan “Basic” sürümü, ev ve ofis kullanıcıları için oldukça yeterli. Ek testler ve özellikler içeren “Advanced” sürümü ise ücretli. Kurumlar için de yıllık üyelik olarak satın alınabilen  “Professional” sürümü kullanıma sunulmuş durumda. Windows ve Android sürümleri ile

donanim-test-PCMark10

3DMark

İndirme Bağlantısı: 3DMark

3DMark, PCMark yazılımını sunan UL tarafından hazırlanan bir diğer yazılımdır. Aynı PCMark gibi uzun yıllardır kullanımda olan bir programdır. Günümüzde özellikler ekran kartı-GPU testlerinde bir standart haline gelmiştir.

3DMark, PC ya da mobil cihazları test etmek için gereken her şeyi tek bir uygulama ile sunuyor. Oyun bilgisayarı, tablet ya da akıllı telefon için özel hazırlanmış, sisteminizi zorlamaya hazır  3DMark testleri var.

donanim-test-3DMark

Windows, Android ve iOS kullanıcıları için sunulan “Basic” 3DMark sürümü, kullanıcıların  3 farklı test ile CPU ve GPU testleri yapabilmelerini sağlıyor. Ücretli “Advanced” sürümü, temel testlerin yanında ek testler ve gelişmiş test seçenekleri sunuyor. PCMark gibi 3DMark yazılımının da işletme ve kurumlar için Professional sürümü mevcut.

3DMark sistemlerini zorlamayı seven ya da donanımlarının performansını merak eden hız aşırtma (overclock) meraklıları tarafından en çok kullanılan programlardan olmayı sürdürüyor.

Geekbench

İndirme Bağlantısı: Geekbench

Android, iOS, macOS, Windows ve Linux işletim sistemleri için uzun yıllardır kullanılan Geekbench, özellikle telefon kullanıcıları arasında hala çok popüler.

Tek bir düğmeye basarak sistem performansını ölçmeyi sağlayan Geekbench ile oyun, görsel işleme ya da video düzenleme işlemlerinde sistem potansiyelini test etmek mümkün. İşlemcinin tek çekirdek ya da çok çekirdek gücünü, e-posta kontrolü, müzik oynatma ve müzik çalma gibi uygulamaları tek tek ya da bir arada çalıştırarak ölçüyor.

donanim-test-Geekbench

Son derece basit bir arayüze sahip olan Geekbench, karmaşık grafikler ya da animasyonlar göstermiyor. İstenilen CPU ya da GPU testinin düğmesine basıldığında testler başlıyor. Çeşitli  iş yüklerinde kullanılan hesaplamaları gerçekleştirerek bir dizi test yürütülüyor ve sonuçlar puan listesi şeklinde görüntüleniyor.

Diğer karşılaştırma uygulamalarında olduğu gibi sonuçlar uygulama veritabanına yüklenerek başka sistemler ile karşılaştırılabiliyor.

Ücretsiz “Tryout” sürümü ile ev ve ofis kullanıcıları için çeşitli testler sunan Geekbench, ücretli sürümü ile çevrimdışı sonuç yönetimi işlevi sunuyor. Komut satırı araçları ve USB cihazlardan ya da ağ sürücüden çalışma üst düzey özellikler sunan “Pro” sürümünde ticari olarak kullanım seçeneği de mevcut.

Sistemin tamamını test eden programlardan sonra, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi SSD ve RAM donanımlarınızı test etmek için kullanılmasını önereceğimiz uygulamalar ile devam edelim.

CrystalDiskMark

İndirme Bağlantısı: CrystalDiskMark

Uzun yıllardır HDD sürücü performansı ölçmek için kullanılan CrystalDiskMark. Sürekli güncellenen yapısı ile SSD sürücü performansı ölçmekte de en önemli uygulamalardan biri haline gelmiştir. Küçük boyutu ve basit arayüzü ile sürücülerin veri okuma ve yazma performansını görmeyi sağlar.

donanim-test-CrystalDiskMark

Kolayca yapılacak bir kaç temel ayar ile HDD ya da SSD sürücülerin farklı boyutlardaki dosyaların aktarımında sunduğu hızları ya da IOPS değerlerini kolayca görebilmek mümkün. Üreticilerin ya da test ve inceleme sitelerinin özellikle öne çıkardığı performans değeri yukarıdaki görselde de en üst satırda yer alan SEQ1M yani sıralı/ardışık okuma yazma hız değerleridir.

Ücretsiz olan CrystalDiskMark, Windows işletim sistemli cihazlarda kullanılabiliyor.

ATTO Disk Benchmark

İndirme Bağlantısı: ATTO Disk Benchmark

Depolama bağlantıları ve altyapısı alanında uzmanlaşmış ATTO Technology, Inc. tarafından sunulan ATTO Disk Benchmark, karşılaştırma yazılımlarının en eskilerinden biridir. Sabit disk sürücüler-HDD, katı hal sürücüler-SSD, RAID dizileri ya da sisteme bağlı depolama birimlerinin performansını ölçer. Tüm RAID kontrolcüler, depolama kontrolcüleri, dönüştürücüler, HDD ve SSD sürücüler ile kullanılabilir.

RAW veya sıkıştırılabilir veriler ile test yapılabilen ATTO içerisinde aktarılacak veri boyutları 0,5 ile 8192 KB aralığında farklı değerlerde seçilebiliyor. Böylece daha gerçekçi senaryolar ile doğru sonuçlar elde edilmesi sağlanıyor.

MacOS ve Windows sürümleri bulunan ATTO Disk Benchmark ATTO Disk Benchmark, ev kullanıcılarından BT uzmanlarına hatta sürücü ve depolama üreticilerine kadar pek çok kullanıcı tarafından tercih edilen bir yazılım.

AS SSD Benchmark

İndirme Bağlantısı: AS SSD Benchmark

AS SSD, özellikle SSD sürücüler için en zorlu karşılaştırma programlarındandır. Performans ölçümü için sıkıştırılamaz dosyalar kullanara daha güvenli sonuçlar vermeyi amaçlıyor. Sürücülerin zorlu iş yüklerinde nasıl davranacağını görmek için bir diğer deyişle en kötü ihtimalde nasıl çalıştığını görmek isteyen meraklı kullanıcılar için ideal.

donanim-test-AS-SSD-Benchmark

Anvil’s Storage Utilities

Anvil’s Storage Utilities, katı hal sürücü ya da sabit disk sürücülerin okuma yazma performansını basit, hızlı ve kolay bir şekilde kullanıcılara göstermek için tasarlanmış bir program. Sürücülerin okuma yazma hızları ile birlikte IOPS değerlerini ve tepki sürelerini tek ekranda görmeyi sağlıyor.

Katı hal sürücü test etmek için en kapsamlı programlardan biri olması için tasarlanmış. Ancak sadece SSD için olduğunu, HDD sürücüler için uygun olmadığını düşünülmemeli. HDD sürücülerin performans ölçümleri için de kullanılabiliyor.

Anvil’s Storage Utilities, Windows işletim sistemi için ücretsiz olarak sunuluyor.

AJA System Test

İndirme Bağlantısı: AJA System Test

Tıpkı ATTO gibi yine bir donanım üreticisi olan AJA tarafından kullanıcılara sunulan AJA System Test, kullanıcıların farklı çözünürlükte ya da Codec yapısındaki dosyalarının dahili ya da harici sürücülerine aktarım performansını ölçmeyi amaçlıyor. Böylece özellikle yüksek çözünürlüklü video ya da modelleme dosyaları ile çalışan uzman kullanıcılara sürücülerinin yeteneklerini hızlıca görme imkanı sunuyor.

donanim-test-AJA_SystemTest

Basit bir arayüz ile kullanıcıların çözünürlük, dosya boyutu, codec tipi, ağ sürücüleri dahil sürücü tercihlerini yaparak kullanıcıların tüm sürücülerini test edebilmeleri sağlanıyor. Güncel sürümlerinde bulunan PCIe bantgenişliği ölçme işlemi ile giderek daha fazla kullanılan PCIe cihazların performansını ölçme şansı sunuluyor. Sonuçlar MB/s ya da FPS olarak gösterilen sonuçlar rapor olarak kaydedilebiliyor. Bu sayede sonuçlar farklı uygulamalarda detaylı şekilde incelenebiliyor.

AJA System Test, Windows ve MacOS işletim sistemi kullanıcıları için ücretsiz olarak sunuluyor.

TxBENCH

İndirme Bağlantısı: TxBENCH

SSD, HDD ve diğer sürücüleri test etmek için kullanılabilecek bir diğer program TxBENCH. Crystal DiskMark gibi basit ve hızlı bir ölçüm sunan yazılım, bazı ek işlevlere de sahip. Gelişmiş karşılaştırma, detaylı sürücü bilgisi, veri silme gibi özellikleri oldukça faydalı.

TxBENCH, sürücülerin aktarım hızlarını ölçmenin yanı sıra farklı erişim modelleri ve uzun süreli hız ölçümleri gibi farklı performans değerlerini de sunabiliyor. Ayrıca kullanıcıların sahip oldukları sürücülerin desteklediği özellikleri, hangi özelliklerin etkin olduğunu S.M.A.R.T. bilgileri ile birlikte görmelerini de sağlıyor.

Ücretsiz olan TxBENCH, sadece Windows için sunuluyor.

donanim-test-txbench

HD Tune

İndirme Bağlantısı: HD Tune

HD Tune, sürücü testleri için uzun süredir tercih edilen bir programdır. Sürücü performansını ölçmesinin yanı sıra, hata kontrolü, S.M.A.R.T. tabanlı sağlık durumu, güvenli veri silme gibi ek işlevlere de sahiptir. Çok sık güncellenmiyor olsa da HDD ve SSD sürücülerin durumunu kontrol etmek için ilk tercihlerinden biri olmayı sürdürüyor.

HD Tune sadece Windows için sunulan ücretsiz sürümünün yanında, 15 gün süre ile tüm özelliklerini deneyebileceğiniz ücretli Pro sürümü ile de gelişmiş özelliklerinin kullanılmasını sağlıyor.

donanim-test-HD-tune

MemTest86+

İndirme Bağlantısı: MemTest86+

RAM ya da bellek testi denildiğinde ilk akla gelen program Memtest86+ demek çok yanlış olmayacaktır. x86 ve x86-64 mimarili sistemlerde kullanılan Memtest86+, BIOS bellek testlerinin sunduğundan daha kapsamlı bir bellek denetimi sağlar. PC sistemlerde BIOS’da (legacy veya UEFI) önyükleme yapılarak kullanılabilir. 32-bit ve 64-bit Linux sistemlerde de EFI handover boot protocol destekleyen bir ara önyükleyici aracılığı ile yüklenip çalıştırılabilir. 32-bit veya 64-bit x86 tüm işlemciler-CPU ile çalışabilir.

SD-RAM modüllerinden DDR5 RAM modüllerine kadar eski yeni tüm bellek modüllerini test etmek için kullanılabilen Memtest86+, hataları tespit etmek için bizi test çalıştırır. Bu testler test algoritması, veri modelleri ve önbelleğe almanın birleşiminden oluşur. Bu testlerin yürütülme sırası, hataların mümkün olan en kısa sürede tespit edilmesini sağlacak şekilde düzenlenmiştir.

Tamamen ücretsiz olan Memtest86+, Windows, Linux ve Mac sistemlerde RAM testleri için kullanılabilir.

görsel:https://memtest.org/

MemTest86

İndirme Bağlantısı: MemTest86

Hayır. Aynı yazılımı tekrar önermiyoruz. Chris Brady tarafından geliştirilen MemTest86, 1994 – 2002 yılları arasında açık kaynak (GPL) yazılım olarak kullanıma sunuldu. 2002 yılında Sam Demeulemeester açık kaynak özgürlüğünden yararlanıp farklı bir yazılım sürümü oluşturarak bir üst başlıkta önerdiğimiz MemTest86+ yazılımını ortaya çıkarıyor. İsimleri de neredeyse aynı olan yazılımlar iki ayrı kanaldan geliştirilmeye devam ederken 2013 yılında Passmark Software, MemTest86 yazılımının kontrolünü alıyor ve geliştirmeye devam ediyor.

MemTest86+ programından farklı olarak, MemTest86 daha gelişmiş bir grafik arayüze ve fare,klavye desteğine sahip. x86-64bit ya da ARM64 sistemlerde DDR2, DDR3, DDR4, DDR5, SODIMM, XMP, ECC gibi farklı RAM türlerini DOS, Linux, Windows ya da MacOS işletim sistemlerini kullanmaya gerek olmadan test edebilmeyi sağlıyor.

MemTest86, ücretsiz “Free Edition” sürümünün yanında farklı işlevler sunan ücretli “Pro Edition” ve “Site Edition” sürümleri ile ev kullanıcılarından kurumlara farklı işlevlere sahip çözümler sunuyor.

görsel:https://memtest86.com

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.