Eski RAM Modülleri ile Neler Yapılır?

Bilgisayarınız için yüksek kapasiteli veya yüksek hızlı yeni bellek modülleri alıp taktığınızda, performansı ve hızı artmış bir sisteme sahip olursunuz. RAM yuvaları dolu olduğundan yeni bellekleri takmak için eski bellekleri çıkarmanız gerekebilir. Ya da düşük hızlı RAM modüllerini yüksek hızlı olanlarla değiştirmek istemiş olabilirsiniz. Her iki durumda da boşa çıkan eski bellekler elinizde kalmış olacaktır.

Bu yazımızda eski bellek modülleri ile neler yapabileceğinize dair önerilerimizi paylaşacağız.

Kapasitenizi artırın

Sisteminizde boş RAM yuvaları varsa ve sizin için hız değil kapasite önemliyse eski modülleri yenileri ile birlikte kullanmaya devam edebilirsiniz. Örnek olarak 3200MHz DDR4 RAM modüllerini 2666MHz DDR4 RAM modülleri ile birlikte kullanabilirsiniz. Tüm bellekler 2666MHz hızında çalışacak olsa da sistem RAM kapasitesi artmış olacaktır. Eski ve yeni RAM modülleri arasında uyumsuzluk olması durumunda farklı seçenekleri düşünmeyi başlamanız gerekebilir.

Başka sistemlerde kullanın

Aynı bellekleri kullanan diğer sistemlere takarak eski belleklerinizi kullanmaya devam edebilirsiniz. RAM ürünleri farklı teknolojiler ile üretilmektedir. Görünüşleri oldukça benzer olsa da DDR2, DDR3, DDR4, DDR5 modüller farklı yapıdadırlar. Aynı yuvalarda kullanılamazlar. Elinizdeki RAM modüllerinin sistemler ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmek için bellek arama aracımızı kullanabilirsiniz.

 

Satarak Değerlendirin

Eski RAM modüllerinizi satabileceğiniz çok sayıda kanal mevcuttur. Çevrim içi ikinci el satışı için pek çok web sitesi bulunmaktadır. Ayrıca çevrenizde uygun fiyatla RAM almak isteyen kişilere de satabilmeniz mümkün.

Farklı Kullanım Yolları Deneyin

SODIMM – DIMM RAM adaptörü kullanarak dizüstü makinenizin eski belleğini masaüstü makinenizdeki yuvalarda kullanabilirsiniz. Yeni bir RAM fiyatından çok daha ucuza alabileceğiniz dönüştürücü ile uyumlu SODIMM RAM ürünler DIMM yuvalarında kullanılabilir. Örneğin DDR4 SODIMM-DIMM adaptörü ile 8GB DDR4 notebook RAM, DDR4 masaüstü sisteme takılarak sistem bellek kapasitesi artırılabilir.

DDR4 SODIMM - DIMM RAM Adaptör

Bir diğer seçenek de RAM kapasitesini disk sürücü gibi kullanmayı sağlayan RAM disk ya da RAM drive uygulamaları kullanarak eski belleklerinizi yüksek performanslı disk sürücü olarak kullanmanız olabilir. Video ya da görsel işleme programlarının kullanabileceği sürücü olarak tanımlandığında işlemlerin ne kadar hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu sürücü RAM modülleri üzerinde çalıştığından sistem kapatıldığında üzerindeki tüm veriler silinecektir. Bu nedenle RAM disk ya da RAM drive sürücüler depolama sürücüsü olarak değil geçici veriler için kullanılan bir sürücü olarak ayarlanmalıdır.

Bağış Yapın

Özellikle köy okulları yetersiz bütçeleri yüzünden eski sistemleri kullanmak zorunda kalmaktadır. Yeni donanım alma imkanları da düşüktür. Doğrudan ya da çeşitli sivil toplum kuruluşları ya da dernekler aracılığı ile eski belleklerinizi ihtiyacı olan kurumlara bağışlayabilirsiniz.

Geri Dönüşüme Kazandırın

Eski RAM modülleri oldukça eski ve düşük kapasiteli ya da arızalı oldukları için kullanılamaz durumda ise ürünleri elektronik atık toplama kumbaralarına bırakmanız en doğrusu olacaktır. Böylece eski belleklerinizin uygun bir şekilde imha edilerek ya da geri dönüştürülerek çevreye daha az zarar vermelerini sağlamış olursunuz.

 

Eski RAM modüllerinizin sayısı ve durumuna göre, önerilerimizden bir ya da birkaçının eski belleklerinizi değerlendirminize yardımcı olmasını dileriz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.