Hafıza Kartı Seçme Rehberi

Hafıza kartı özelliklerinin neden bu kadar farklı olduğunu ya da neden farklı aktarım hızlarına sahip kartlar olduğunu, cihazlarınızın sadece belirli kartlar ile uyumlu olmasının sebebini hiç merak ettiniz mi? İhtiyacınız olan kartı nasıl seçeceksiniz? Bu yazımızda bu soruların yanıtları ile sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Transcend, Kingston ve Samsung gibi üreticiler farklı hız ve kapasitelerde çeşitli kart çözümleri sunmaktadırlar. Örneğin Transcend SDXC/SDHC 700S modeli SD kartlar UHS-II arayüzü ve V90 Video Hız Sınıfı kart çözümüdür. Kingston Canvas Go 512GB değerinde yüksek kapasiteli SD kart çözümüdür. Samsung MicroSDXC Pro Endurance yüksek dayanım sunan hafıza kartı çözümüdür.

Günümüzde kullanımı en yaygın olan hafıza kartı microSD kartlardır. Farklı uygulamalar için üretilmiş olan, bu nedenle de farklı hız ve kapasite çözümleri sunan çok sayıda microSD kart modeli mevcuttur. Kingston Canvas Select serisi, bas-çek fotoğraf makineleri ve akıllı telefonlar için çözümler sunar. V30 Video Hız Sınıfı standardı ile uyumlu olan Canvas Go! serisi aksiyon ve drone kameraları için hafıza kartı çözümüdür. Yüksek hızda veri kaydı ve Android A1 uygulama desteğine sahip Canvas React serisi DSLR fotoğraf makineleri, aynasız fotoğraf makineleri, 4K video kayıt için uygun depolama çözümüdür. Zorlu koşullarda kullanılacak cihazlar için sunulan Endüstriyel microSD kartlar geniş sıcaklık aralığında kullanıma uygundur.

Kartlar Üzerindeki Sembolleri anlama

SD Derneği; Speed Class, UHS Speed Class ve Video Speed Class gibi çeşitli hız sınıfları tanımlamıştır. Hafıza kartlarında sayılar ile birlikte gösterilen semboller, kartın en düşük yazma hızını gösterir. Cihazlar ve hafıza kartları üzerinde yer alan Hız Sınıfı sembolleri, kayıtlarınızı güvenle kaydedebilmeniz için en doğru tercihi yapmanıza yardımcı olur.

 

 

 

 

 

 

En Düşük Sıralı Yazma Hızı 10MB/s 30MB/s 60MB/s 90MB/s
Hız Sınıfı
UHS Hız Sınıfı
Video Hız Sınıfı
Önerilen Video Biçimi HD – Full HD HD – Full HD 4K – 8K 4K – 8K
Fotoğrafçılık için tasarlanmış kart çözümleri
UHS-I U1 hız sınıfı kartlar; çoğu fotoğrafçı için fazlasıyla yeterli hızlar sunar. UHS-I U3 hızı sunan kartlar ise seri çekim (burst mode) için daha iyi çözümler sunmaktadır. Yüksek hızda seri çekim uygulamaları için ise UHS-II ve üzeri hız sunan kartlar kullanılmalıdır. Hareketsiz fotoğraflar, seri çekim ve yüksek hızlı seri çekim gibi fotoğraf uygulamalarında en iyi performans için, hafıza kartınız ve cihazınız aynı standardı destekliyor olmalıdır.
Video çekimleri için tasarlanmış kart çözümleri

Video Speed Class hız sınıfı, yüksek çözünürlük ve yüksek kalitede 4K-8K video kayıt uygulamaları için tanımlanmıştır. V30 şartları ile uyumlu hafıza kartları 4K video çekimleri için yeterlidir. 8K video çekimleri için ise V60 ya da V90 şartları ile uyumlu kartlar kullanılması önerilir.

Cihazlar ya da uygulamalara göre hafıza kartı çözümleri

Kingston ve Transcend gibi önde gelen hafıza kartı üreticileri, 5 ayrı kullanım alanına yönelik hafıza kartları çözümleri sunmaktadır. Yoğun veri okuma yazma döngüsüne sahip araç içi kameralar ve güvenlik kamerası uygulamaları, küçük boyutlu farklı verileri aktaran mobil cihazlar, zorlu şartlarda çekim yapan drone ve aksiyon kameraları, bas-çek fotoğraf makineleri ve video kameralar, profesyonel fotoğrafçılık ve video çekim uygulamaları.

Araç içi kameralar ve güvenlik kameraları
Mobil Cihazlar – Akıllı telefonlar ve tabletler
Drone ve Aksiyon Kameraları
Bas-Çek Fotoğraf makineleri ve video kameralar
Profesyonel SLR fotoğraf makineleri

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.