Mac’mi yoksa PC’mi tartışması uzun yıllardır devam etmektedir. Aslında cevap oldukça basittir. Bu tercih tamamen kullanıcıya yani kullanım amacına, sistemi ile neler yapmak istediğine ve ihtiyaçlarına bağlıdır. Bu yazımızda her iki sistemi kısaca karşılaştırıp seçim yapmanıza yardımcı olmaya çalışacağız.
İşletim sistemleri
İşletim sistemi konusunda her iki sistemin de diğerine göre artı ve eksi yönleri vardır. OS X® ve PC’lerde en fazla kullanılan işletim sistemi olan Microsoft® Windows® farklı çalışma yapılarına sahiptirler. Kullanıcılar yapmak istediklerine bağlı olarak, işlerini bir sistemde diğerinden daha iyi yapıyor olabilirler. Dolayısı ile kendisini rahat hissettiği işletim sistemini seçmelidir.
Ekosistem
Kullanıcılar Mac ve PC sistemleri arasında karar vermeye çalışırken, kullandıkları diğer cihazları da göz önüne almalıdırlar. Günümüzde bilgisayar kullanıcıları cep telefonu başta olmak üzere, tablet, oyun konsolu, müzik çalar, iPod, Apple TV® gibi pek çok farklı cihazı da kullanmaktadırlar. Dolayısı ile bu cihazları birlikte kullanmak istediğinde en iyi şekilde faydalanmak isteyecektir. Elbette farklı işletim sistemlerine sahip cihazları bir arada kullanmak mümkündür. Ancak genel bir ifade Apple cihazlar birlikte daha iyi çalışırken, Windows ve Android cihazlar da birlikte daha iyi çalışmaktadır denilebilir. Kullanıcılar, farklı cihazları birlikte kullanmak için uğraşmak zorunda kalmak istemez.
Diğer yandan Boot Camp® ile dileyen kullanıcılar, Mac sistemlerine Windows işletim sistemi kurabilir ve ihtiyaçlarına bağlı olarak işletim sistemleri arasında geçiş yapabilirler. Benzer şekilde Windows işletim sistemli PC sistemlerinde çeşitli sanal makine uygulamaları ile macOS işletim sistemini deneyimleyebilirler.
Mac Sistemler
Uzun yıllardır grafik tasarım ve benzeri uygulamalar için Mac sistemlerin en uygun sistemler olduğu düşünülür. Cihazların tasarımı da bunun sebeplerinden birisidir. Oldukça şık görünen Mac sistemler tasarım stüdyoları ve ofisler tarafından tercih edilir. Diğer yandan sadece Mac sistemler için geliştirilmiş tasarım uygulamalarının sunulması da bu düşünceyi güçlendirmiştir. Günümüzde Windows PC sistemleri tasarım ve donanım olarak çok daha gelişmiş olmalarına rağmen, Mac sistemlerin tasarım için daha uygun olduğu fikri hala geçerliliğini sürdürmektedir.
PC sistemleri karşılaştırıldığında çok daha düşük kullanım oranına sahip olan Mac sistemler için çok az virüs oluşturulmuş olması da macOS işletim sistemini daha güvenli görünmesini sağlamaktadır. Apple tarafından sistem donanım ve yazılımında çok sıkı denetim uygulanması da sistem içerisinden önceden yüklenmiş gereksiz uygulamaların (bloatware) yer almasını da engellemektedir.
Apple satış sonrası hizmetlerinin yüksek kalitesi de kullanıcıların Mac sistemleri tercih etmesi için bir diğer sebeptir. Çok sayıda PC üreticisi olduğu için bire bir karşılaştırma mümkün olmasa da Apple hizmet kalitesinin pek çok PC üreticisinden iyi olduğu söylemek mümkündür.
Yazılım ve donanımı sadece Apple tarafından tasarlanıp bir araya getirilen Mac sistemler, teknolojik yenilikleri daha hızlı bir şekilde sistemlerine dahil ederek kullanıcılarına sunmaktadır. Thunderbolt gibi oldukça yüksek potansiyele sahip bağlantı arayüzünü en yaygın şekilde kullanması ya da USB Type-C kullanan sistemlere hızla geçiş yapabilmesi gibi örnekler sayılabilir.
Windows işletim sistemi ve PC sistemlerinin yaygınlığı nedeniyle Apple, kullanıcıların bu sistemler ile de uyumlu şekilde çalışabilmesi için daha fazla çaba sarfetmektedir. Örneğin Windows işletim sistemi ile NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş harici sürücülerdeki verileri okuyabilirler. Veya programların OS X sürümü de olması için yazılım üreticileri ile işbirliği yapmaktadır.
PC Sistemler
PC sistemlerinin en büyük artısı, maliyetleridir. Çok sayıda üretici tarafından farklı fiyat seçenekleri ile bir çok sistem kullanıcılara sunulmaktadır. En yüksek sistem yapılandırmasına sahip ve en pahalı PC sistemleri, Mac sistemler gibi yüksek fiyat seviyelerine çıkabilmektedir.
Windows işletim sistemi ve PC sistemleri; yaygın kullanıma sahip olmaları nedeni ile yazılımlar ve donanımlar tarafından çok güçlü bir desteğe sahiptirler. Önde gelen yazılım üreticileri ürünlerini öncelikle Windows işletim sistemi için sunmaktadırlar.
PC sistemleri, özellikle de toplama ya da özel sipariş olarak yapılandırılmış olan sistemler, nerede ise tüm donanımları yükseltilebilir ya da değiştirilebilir sistemlerdir. Bir Mac sistem ise, eğer yükseltilebilir olarak tanımlanıyor ise bunun anlamı Bellek-RAM ya da depolama biriminin HDD/SSD değiştirilebilir olmasıdır. Oysa PC sistemlerde işlemci ve anakart başta olmak üzere bellek, depolama, ekran kartı gibi bileşenlerin tamamı değiştirilebilir parçalardır. Mevcut sistem kolaylıkla güncellenebilir ya da yeni bir sistem alınırken kullanıcılar sistemi diledikleri gibi yapılandırabilirler.
Yine donanım tarafında, kullanıcılar seçtikleri anakart ya da sisteme göre çok sayıda çevre birimi bağlantısı seçeneğine de sahip olurlar. Ayrıca ihtiyaçları olan bağlantı türü için kullanabilecekleri genişleme kartları ile de sistemlerine yeni bağlantı noktaları (USB, Ethernet, Wi-Fi, Thunderbolt gibi) ekleyebilirler.
Çok yaygın bir şekilde kullanılmaları PC sistemlerine yazılım tarafında büyük esneklik sağlamaktadır. Eski bir yazılım yeni bir sistemde sorunsuz çalışırken, yazılımın yeni bir sürümünü eski bir sistemde kullanabilmek için de yeni bir sistem almadan sadece tek bir donanımda değişiklik yapmak yeterli olabilmektedir.
Oyun konusunda yapılacak karşılaştırmada kazananın PC tarafı olacağı tartışmasızdır. Özellikle üst seviye oyunlar için PC sistemleri tercih edilmektedir.
En yaygın iki sistem ve işletim sistemleri olmaları Mac ve PC ya da Windows ve macOS karşılaştırmasının her dönem sürmesine sebep olmaktadır. Her sistemin kendisine göre üstünlükleri ve zayıflıkları vardır. Kullanıcıların tercih yaparken kullanım amaçlarına, sistemleri ile neler yapmak istediğine ve ihtiyaçlarına göre kendilerini en rahat edecekleri sistemi seçmeleri en doğrusu olacaktır.