Oyunlar ve Yüksek Performans Gerektiren Sistemler için En İyi SSD Çözümleri

Masaüstü PC kullanıcılarının pek çoğu; sıradan katı hal sürücüler hatta sabit disk sürücülerinden memnun durumdadırlar. Oyuncular ise, daima mevcut sistemlerinden en iyi performansı alabilmek için, en iyi SSD sürücüye sahip olmak isterler. Kişiye özel oyun sistemleri üreticileri de,bu tür sistemlerde en yüksek performansı sunan sürücüleri kullanmayı tercih ederler.

Uygulamalar geliştikçe bilgisayar oyunları sistemleri daha fazla zorlamaktalar. İşlemci-CPU, bellek-RAM, ekran kartı/GPU, ağ bileşenleri ve depolama birimleri, en yüksek kapasitede çalışmak zorunda kalırlar.

Ekran Kartı ya da GPU olarak da adlandırılan grafik işleme ünitesi; genel olarak oyun sistemlerinin en önemli parçası olarak değerlendirilmektedir. Özellikle, gerçek zamanlı simülasyonlarda kesintisiz bir deneyim için olmazsa olmaz yüksek kare hızı değerleri söz konusu olduğunda.  Ancak, oyunun sonraki bölümünün yüklenmesi için dakikalarca bekleyen her oyuncunun kabul edeceği gibi SSD sürücüler hız, düşük gecikme ve olağanüstü aktarım değerleri ile ikinciliği zorlamakta hatta büyük boyutlu harita ya da yüksek yoğunluklu grafiklerin bulunduğu oyunlar için en önemli bileşen haline gelebilmektedir.

Aynı dönemde üretilen üst düzey bir işlemci ya da ekran kartı giriş seviyesi modellere göre 3 ya da 4 kata kadar daha yüksek performans sunabilir. Üst seviye bir SSD sürücü ise güncel bir HDD sürücüye göre 10 hatta 20 kat daha yüksek performans sunabilmektedir. Yakın geçmişe kadar HDD tercihinin tartışmasız sebebi yüksek kapasite idi. 10GB ve üzeri boyutlara ulaşan dosya boyutları nedeni ile oyuncular terabayt hatta birkaç terabayt depolama kapasitesine sahip olmayı isterler. Ancak maliyetler nedeni ile ya düşük kapasiteli SSD sürücüler ya da yüksek kapasiteli HDD sürücüleri tercih etmek zorunda kalırlar. Yeni nesil oyun sistemi üreticileri 1TB kapasite seçeneği sunan Samsung 970 PRO SSD gibi çözümleri kullanmaktadırlar.

Giderek Artan SSD Kapasiteleri ve Düşen Fiyatlar

V-NAND yapısında gerçekleşen son yenilikler sayesinden 48 ya da 64 katmanlı SSD sürücüler üretilerek; önceki nesile oranla çok daha yüksek performans değerlerine sahip 2 ya da 4TB kapasiteli sürücüler kullanıcılara sunuldu.  Özellikle Non-Volatile Memory Express kontrolcü arayüzünün sundukları, oyunculara büyük avantajlar sağladı. HDD sürücüler ile elde edilen aktarımı hızı değeri 120 MB/s, SATA SSD sürücüler ile 500-600 MB/s, NVMe SSD sürücüler ile 3,500 MB/s değerine ulaştı. Bu değerler yükleme sürelerinde yarı yarıya varan düşüşler elde edilmesini sağladı.

Günümüzde oyuncular için en iyi SSD sürücüler Samsung 970 PRO ve Samsung 970 EVO Plus gibi NVMe sürücülerdir. Birden fazla ekran kartı kullanılan sistemlerde düşük güç tüketimi, daha az ısınme ve olağanüstü performansları ile NVMe sürücüler büyük fark yaratmaktadırlar. Sıvı soğutma kullanan sistemlerde de daha az ısınan ve daha az güç tüketen bir bileşenin olması oldukça önemlidir.

NVMe desteği bulunmayan sistemlerde tercih edilecek en iyi oyun SSD sürücüleri Samsung 860 PRO gibi SATA 6 GB/s arayüzüne sahip güncel sürücülerdir. 550MB/s değerine ulaşan aktarım hızları sunabilen bu sürücüler NVMe sürücülere göre daha düşük maliyet değerlerine sahiptir.

NVMe yuvasına sahip olmayan sistemlerinde NVMe sürücülerin performansından faydalanmak isteyen kullanıcılar Bigboy M.2 NVMe gibi adaptör çözümlerini kullanabilirler. Üzerinde bulunan M.2 yuvasına SSD takıldıktan sonra PCIe x4 yuvaya yerleştirilerek yüksek performanslı SSD sürücüyü kullanmaya başlayabilirler.

Oyuncular ve yüksek performansa ihtiyaç duyan kullanıcılar için diğer bir iyi haber de V-NAND teknolojisi sayesinde kapasitede gerçekleşen artış fiyatlara aynı oranda yansımadı. Böylece sadece oyunculara yönelik sürücü çözümleri değil, yüksek kapasiteli veri uygulamaları ve programlar için sürücü ihtiyaçları olan kurumlar içinde çözümler ortaya çıkmış oldu. Ses ve video düzenleme, yazılım kodlama ve derleme, özel efekt geliştirme gibi kurumsal uygulamalar da, oyuncular tarafından tercih edilen yüksek performanslı SSD sürücülerin tüm faydalanabilirler.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.