PlayStation 5 için SSD Önerileri

PlayStation 5 için SSD Önerileri

PlayStation 5™ – PS5 oyun konsolunuzda daha fazla depolamaya mı ihtiyacınız var?

825GB kullanılabilir kapasite ile kullanıma sunulan PlayStation 5™, günümüz oyun boyutları düşünüldüğünde kısa sürede yetersiz kalabilecek bir depolama alanına sahip. Oyunculara daha fazla depolama alanı sunmak için Sony PS5’de kapasite artırımı için SSD takılabilecek bir yuva mevcuttur.

Kullanıcılara en iyi oyun deneyimini sunmak isteyen Sony, PS5 içerisinde kullanılacak SSD sürücülerin bazı şartlara uygun olmasını istiyor.
PS5 konsolları için M.2 SSD gereksinimleri (Kaynak: Sony)

  • Arabirim PCI-Express Gen4x4 destekli M.2 NVMe SSD (M Anahtarı)
  • Depolama 250 GB – 4 TB
  • Desteklenen boyutlar 2230, 2242, 2260, 2280, 22110
  • Isı dağılımı mekanizması dahil boyut:
    Genişlik: 25 mm’ye kadar
    Uzunluk: 30/40/60/80/110 mm
    Kalınlık: 11,25 mm’ye kadar (kartın üstünden 8 mm’ye kadar, kartın altından 2,45 mm’ye kadar)
  • Sıralı okuma hızı: 5500 MB/sn veya daha yüksek bir hız önerilir
  • Soket türü: Socket 3 (M Anahtarı)

Bu listeden de görüldüğü gibi PS5 konsolda herhangi bir M.2 SSD sürücüyü takıp kullanmak mümkün değil. Öncelikle PCIe Gen 4 arayüzüne sahip olması gereken M.2 sürücü en az 5500MB/s sıralı okuma hızı da sunmak zorunda.

Sürücünün yüksek performansını en iyi şekilde sunabilmesi için Sony, SSD sürücülerin yukarıda belirtilen özelliklere sahip ısı dağılımı mekanizması yani soğutucu ile kullanılması gerektiğini belirtiyor.

SSD soğutucu çözümleri ve soğutuculu SSD sürücü ürünlerinden bahsedeceğimiz bu yazımızda PS5 için uygun SSD tercihi yapmanıza yardımcı olacağımızı umuyoruz.

SSD Soğutucu ve Soğutuculu SSD

M.2 SSD sürücüler küçük biçim faktöründe yüksek performans sunan SSD çözümleridir. Farklı biçim faktörleri, yüksek hız ve kapasite seçenekleri ile yeni nesil sistemlerde en çok tercih edilen SSD sürücü çözümleri haline gelmişlerdir. Ancak giderek küçülen boyutlar ve artan performans, sürücülerin daha fazla ısınmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle sürücülerin aşırı ısınmasını önlemek için çeşitli donanımsal soğutma çözümleri tercih edilmeye başlanmıştır. M.2 SSD sürücülerin grafen alüminyum gibi ısı dağıtıcı etiketler ya da nikel kaplamalı kontrolcü birimleri ile kullanıma sunulması öne çıkan çözümlerdendir.

PCIe 4.0 ile sunulmaya başlayan 7.000MB/s aktarım hızları ile oyuncu bilgisayarları ve iş istasyonları gibi yüksek performanslı sistemlerde SSD sürücülerin daha etkin bir şekilde soğutulması gerektiği ortaya çıkmıştır. Daha verimli soğutma için farklı soğutma çözümleri ve SSD sürücü modelleri kullanıcılara sunulmaya başlamıştır.

Samsung 980PRO Soğutuculu bütünleşik soğutuculu SSD sürücülerin en bilinen örneklerinden birisidir. Kullanıcıların satın almış olduğu mevcut yüksek performanslı SSD sürücüleri için de farklı alüminyum soğutucu çözümleri kullanıma sunulmuştur. Bigboy M.2 2280mm Alüminyum Soğutucu modelleri, farklı kullanım alanlarında SSD sürücüler ile kullanım için tasarlanmışlardır.

PlayStation 5™ ile Soğutuculu SSD mi kullanılmalı?

PS5 oyun konsoluna SSD takılacak ise Sony tarafından önerildiği gibi ek bir soğutma bileşenine sahip SSD sürücüler kullanılmalıdır. Bu sayede aşırı ısınma nedeni ile konsol performansının etkilenmesi önlenmiş olacaktır. Eğer kullanıcının elinde Kingston KC3000 ve Samsung 990PRO gibi  PS5 uyumlu yüksek performanslı SSD mevcut ise Bigboy M.2 2280mm Alüminyum Soğutucu 6mm ve benzeri soğutucu modelleri takılarak PS5 ile kullanılabilir. Eğer PS5 için yeni bir sürücü satın alınması planlanıyorsa bu durumda Kingston Fury Renegade Soğutuculu gibi bütünleşik soğutucuya sahip SSD sürücüler tercih edilmelidir.

PS5 ile kullanılması düşünülen M.2 SSD’nin veya soğutucu bileşeninin Sony tarafından açıklanan boyut gereksinimlerine uyup uymadığından emin olunmadığında farklı ürün modelleri değerlendirilmeli ve daha fazla bilgi için satıcı ya da üreticiyle iletişime geçilmelidir.

Etkin bir soğutma çözümü ile PS5 içerisine takılan SSD sürücü daha serin ve verimli bir şekilde çalışarak oyun oynarken en yüksek performansı sunmayı sürdürecektir.

Yeni Sürücünüzü PlayStation 5’de kullanmaya başlayın

PlayStation SSD Yuvasında Kingston Fury Renegade SSD

 

PlayStation 5 Oyun Konsoluna M.2 SSD Takılması yazımız sürücünün konsola takılmasına kullanıcılara yardımcı olacaktır. Yeni sürücünün PlayStation 5 konsola montajı tamamlandığında M.2 SSD depolama alanı, PS5 ve PS4 oyunlarının yanında diğer medya uygulamalarını indirmek, kopyalamak ve başlatmak için de kullanılabilir. Böylece PS5 konsolda kullanılabilir depolama alanını artırılmış olur. Oyunlar; PS5 dahili konsol depolama alanı, yeni M.2 SSD depolama alanı ve bağlı USB genişletilmiş depolama cihazı arasında taşınabilir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.