Yeni bir sistem toplayan ya da mevcut sisteminde bellek yükseltimi yapan kullanıcılar RAM tercihi yaparken ilk olarak hızına bakarlar. Bellek hızı ya da aktarım hızı; bellek ile depolama sürücüsü arasında verilerin aktarıldığı hızdır. Basitçe HDD ya da SSD sürücüdeki verinin RAM’e ne kadar hızlı kopyalanacağını gösterir denilebilir. Kullanıcıların dikkat ettikleri bir diğer değer de gecikme/latency değeridir. Bazen gecikme değerinin hızdan daha önemli olduğu düşünülür. Peki gerçekten öyle midir?

Bellek Gecikme Değeri Nedir?
Bellek gecikmesi ya da gecikme değeri, sistem belleğinin gelen istek ya da isteklere ne kadar hızlı yanıt verdiğini gösterir. Nanosaniye cinsinden ölçülen gecikme, bir CL derecesi ile ifade edilir. CL olarak belirtilen gecikme değerinin saniye(nanosaniye) olarak karşılığını bulmak için aşağıdaki dönüşüm hesabı kullanılır.
Gecikme Süresi (ns) = CAS Gecikmesi (CL) x 2000 / Aktarım Hızı (MT/s)
Bir örnek ile anlatmak gerekirse, Kingston Beast 16GB DDR5-6800 modülünde aktarım hızı 6800MT/s ve gecikme değeri CL34’tür. Bu durumda nanosaniye cinsinden gecikme şöyle hesaplanır:
34 x 2000 / 6800 = 10 nanosaniye gecikme süresi değeridir.
Bellek Gecikmesi Hangi Durumlarda Önemlidir?
Ev ya da ofis kullanıcıları için sunulan RAM çözümlerinin bellek gecikme değerleri, ofis uygulamaları, web’de gezinme ya da alt ve orta seviye bir çok oyun için yeterlidir.
Bellek gecikmesi, belleğe sürekli olarak erişim olduğunda daha önemli hale gelir. Bellek modülü ya da bellek kitinin gelen taleplere en kısa sürede yanıt vermesi ve işlemi gerçekleştirmesi gerekir.
Daha kısa yanıt süresi yani düşük gecikme değerinden yararlanan uygulamaları başlıcaları; kurumsal tarafta büyük veritabanı işlemleri, tüketiciler tarafında ise yüksek yoğunluklu oyunlar ve simülasyon uygulamalarıdır. Özellikle oyuncular yüksek kare hızı ve daha hızlı tepki gerektiren oyunlarda düşük gecikmeye ihtiyaç duyar.

Oyun ve performans meraklıları RAM seçimi yaparken, öncelikle sistemleri ve ihtiyaçlarına uygun ürünleri belirlemeli, ardından kapasite tercihini yapmalıdır. Daha sonra hangi hızda bellek istediklerine karar verip, son olarak da gecikme süresi seçimi yapmalıdır.

Mevcut ya da yeni toplayacağınız sisteminiz ile uyumlu bellek çözümlerini kolayca bulmak için Kingston işbirliği ile sitemizde sunulan Bellek Arama Motoru’nu ve canlı destek hizmetini kullanabilirsiniz.