RDIMM Bellekler ile Zorlu Şartlarda En Yüksek Güvenilirlik

Kesintisiz şekilde çalışmak üzere geliştirilmiş sunucu sistemleri, yoğun iş yüklerinin zorluklarını karşılamak için RDIMM (registered dual-inline memory module) ya da kısaca Registered olarak adlandırılan bellek modüllerini kullanırlar. Yazımızda RDIMM belleklerin ne olduğuna ve neden zorlu uygulamalarda yaygın olarak kullanıldığına değineceğiz.

RDIMM Bellek Nedir?

RDIMM ya da Registered bellek, veri iletimi için CPU ile DRAM yongası arasına, paralel iletim mesafesini azaltan ve iletim verimliliğini artıran bir kayıt (register) ekler. Genellikle sunucular tarafından kullanılan bellek türüdür. Register yongası sayesinde bellek denetleyicisinin daha az elektrik yüküne sahip olmasını sağlayarak, sunucu sistemi ve üzerinde çalışan uygulamalar için daha iyi kararlılık ve ölçeklenebilirlik sağlar.

UDIMM Bellekler, RDIMM Belleklerden Hızlı mıdır?

RDIMM belleklerde kapasite ve frekans artışı yapmak register verimliliği sayesinde UDIMM belleklere göre daha kolaydır. Ayrıca RDIMM bellekler, arabellek/buffered ve yüksek performanslı kayıtlı/registered desteği sayesinde UDIMM belleklere göre daha kararlıdırlar. Bu sayede en yüksek performans ve kapasiteli sunucu RAM çözümleri ile geniş uygulama yelpazesi sunarlar. Kullanıldıkları uygulamalar ve sistemler oldukça farklı olduğu için RDIMM ve UDIMM bellek performanslarını birebir karşılaştırmak doğru sonuçlar veremeyecektir.

UDIMM Bellek Yerine RDIMM Bellek Kullanılır mı?

Anakartlar sadece RDIMM ya da UDIMM desteğine sahip olacak şekilde tasarlanırlar. Bu iki bellek türü farklı teknolojiler ve mimariler kullandıkları için anakart ikisine birden destek sunamaz. RDIMM destekli anakarta UDIMM takmak ya da UDIMM destekli anakarta RDIMM bellek takmak sisteme zarar vermez. Ancak eğer belleklerin tamamı uyumsuz ise sistem açılmayabilir. Ya da açıldığında sistemde uyumsuz belleklerin olduğunu belirten bir hata mesajı verir. Bunun anlamı uyumsuz bellek ya da belleklerin devre dışı bırakılarak uyumlu modüller ile çalışmaya devam edeceğidir. Sistem kapatılarak uyumsuz bellek ya da bellekler çıkarılıp uyumlu bellekler ile değiştirildiğinde sistem sorunsuz biçimde çalışmaya devam edecektir.

RCD (registered clock driver) ya da kısaca “register” olarak olarak bilinen yonga RDIMM belleklerin en önemli bileşenidir. Temel işlevi, talimat ya da komutları bellek modüllerine göndermeden önce CPU/işlemciden almaktır. RCD yongası, CPU ve DIMM arasında “aracı” olarak hizmet eder. Veri sinyali bir saat döngüsü botunca RCD’de kalır ve ardından bir sonraki saat sinyalinin yükselen noktasında RCD’deki veri DIMM’e aktarılır. Bunun sonucunda DIMM’e giden talimatlarda bir CPU döngüsü kadar kadar gecikme olur. Fakat verinin arabelleğe alınması CPU bellek denetleyicisinin yükünü vr sinyal bütünlüğü üzerindeki etkinin azalmasına yardımcı olur.

RCD’nin temel amacı, ağır iş yüklerinde dahi aynı bellek hızını sağlamaktır. Oyun gibi hız odaklı uygulamaların aksine, kurumsal sistemler ve sunucu uygulamaları performans sürekliliği ve bellek modüllerinde yer alan RCD yongasının sunduğu yüksek kapasite ve ek güvenilirlik özelliklerini de gerektirmektedir.

Aşağıdaki şekilde, CPU/işlemcinin her modülde bulunan RCD ile nasıl iletişim kurduğu ve ardından RCD ile DRAM modülündeki bellek yongaları arasında nasıl iletişim kurulduğu gösterilmektedir.

Zorlu Şartlarda Hizmet Veren Sistemler için RDIMM Çözümleri

Kurumsal sistemler ya da sunucular aşırı ısı farklarının olduğu ya da değişen hava koşullarında çalışması gereken uygulamalarda da kullanılabilirler.

Karada, denizde, havacılıkta ve hatta uzayda zorlu ortamlardaki sistem ve uygulamalar; sağlam, güvenilir ve dayanıklı belleklerin kullanılmasını gerektirir. Bu tür ihtiyaçlar için 0°C ile 85°C aralığında çalışmak üzere tasarlanmış standart DRAM modülleri bu zorluklara dayanmayabilirler. Bu bellek modülleri arızalandığında, özellikle uzak mesafedeki sistemlerde DRAM değişimi için gereken zaman, işçilik ve maliyet ile birlikte sistemde arıza ve donanım değişimi sırasında yaşanacak kesintiler kurum ve işletmelerde iş gücü kaybı ve maliyetlere sebep olmaktadır.

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT), Yapay Nesnelerin İnterneti (AIoT) ve 5G Açık Radyo Erişim Ağı/Dağıtılmış Birim (O-RAN/DU) için uç bilgi işlemler giderek daha evrensel hale geldikçe, daha geniş bir sıcaklık aralığında çalışma özelliğine sahip bellek çözümlerine olan ihtiyaç her zamankinden daha fazla.

Bellek üreticileri de bir çok bilgi işlem uygulamasının çoğunlukla zorluk ortamlarda 7/24 çalıştığını bilmektedir. Standart (ticari sınıf/commercial-grade) DRAM modüllerinin yeterli olmadığı kritik ortamlarda kullanım için, daha yüksek dayanım ve veri bütünlüğü sağlayan endüstriyel seviye RCD yongasına sahip geniş sıcaklık aralıklarında ve zorlu şartlarda çalışabilecek RDIMM çözümleri sunmaktadırlar.

Aşağıdaki tabloda standart ticari sınıf / commercial grade RDIMM modüller ile sıfırın altındaki sıcaklıklarda ve zorlu ortamlarda bile kararlılık ve güvenilirlik sunan endüstriyel sınıf / industrial grade RDIMM modüller arasındaki farklar gösterilmektedir.

Ticari Sınıf
RDIMM
Commercial Grade
Endüstriyel Sınıf
RDIMM
Industrial Grade
DRAM IC/Entegre Tipi Üst düzey IC Wide-Temp IC¹
(-40°C to 85°C)
RCD IC Sıcaklık Aralığı Ticari Sınıf
(0°C ile 85°C)
Industrial Grade
(-40°C ile 85°C)
Modül Sıcaklık Aralığı 0°C ile 85°C -40°C ile 85°C
Test Yöntemleri ATE2 ve TDBI3
Modül Düzeyinde Test (Oda Sıcaklığı)
ATE² ve TDBI³
100% Modül Düzeyinde Test
(-40°C ile 85°C)

 

  1. Geniş Sıcaklık Aralığı (Wide-temperature) içinde çalışacak şekilde tasarlanmış entegreler (IC) endüstriyel sınıf uygulamalarda kullanım için zorlu şartlarda düşük maliyetli çözümler sunarlar.
  2. Güvenilirlik Testi ATE: Automatic Test Equipment : Hatalı Tekil IC’leri veya DRAM PC kartlarını tespit edebilir, böylece hem yeni ürün geliştirme hem de seri üretim aşamaları için daha verimli bir arıza analizi yöntemi sunar.
  3. Güvenilirlik Testi TDBI: Test During Burn-in: %99,99 çalışabilirlik sunan bir sistemde %0,01 hata bile modül seviyesinde arıza oranlarını artırabilir ve gerçek kullanım sırasında arızaya yol açabilir. TDBI testi, DRAM modüllerinin güvenilirliğini sağlamak için %0,01’e kadar hata algılar ve hatalı ürünleri eler. Belirli zaman aralıklarında çeşitli sıcaklıklar, güç çevrimleri, voltajlar ve diğer zorlu test koşulları kullanılarak müşteri kullanım şartlarına göre özel olarak uyarlanabilir. Sunucu bellek modülleri 100ºC / 212ºF sıcaklıkta, yüksek voltaj altında her bir DRAM yongasının tüm hücreleri sürekli olarak etkin tutularak 24 saat boyunca teste tabi tutulur. Bu seviyedeki stres testi, modüllerin en az 3 ay çalışması ile gerçekleşecek yaşlandırmasına denk bir etki gösterir.

Son Söz

IIoT (Endüstriyel Nesnelerin İnterneti), AIoT (Yapay Nesnelerin İnterneti) ve 5G O-RAN/DU (Açık Radyo Erişim Ağı/Dağıtılmış Birim) giderek daha fazla benimsenmektedir. Bu da kimi zaman zorlu şartlarda çalışan daha fazla belleğe ihtiyaç duyan ve belleğin öneminin arttığı 7/24 çalışan kritik uygulamaların artması demektir. Bu tür uygulamaların çalıştığı sistemlerde UDIMM ya da ECC DIMM bellekler bu tür görevlere uygun olmayabilir. Standart bellekleri bu seneryolarda kullanmak kurumlar ve işletmeler için zaman ve iş gücü kaybı nedeniyle daha yüksek maliyetlere sebep olacaktır.

Dünyanın önde gelen sunucu sistemleri ile %100 uyumlu RDIMM bellek çözümleri için bilendenal.com web sitemizi ziyaret edebilir, ekibimizden canlı destek alabilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.