Bazı sistem yöneticileri SSD-katı hal sürücüler ile RAID yapmanın artık gerekli olmadığını ya da bazı durumlarda engel bile oluşturduğunu düşünmektedir. Oysa günümüzde RAID hala veri kullanılabilirliğini ve depolama yedekliliğini sağlamanın en fazla tercih edilen yolu olmaya devam etmekte. Uzun yıllardır kullanılmakta olan RAID, özellikle düşük güvenilirlikli tüketici sınıfı HDD-sabit disk sürücülerin sunucu ve veri merkezi sistemlerinde kullanılabilmesi için geliştirilmiştir. Sürücülerden birisinin arızalanması durumunda, sürücü dizisi çalışmaya devam eder.
Modern SSD sürücüler, mekanik HDD sürücülerden çok daha güvenilir ve daha iyi performans sunan çözümler olmasına rağmen; giderek büyüyen veri yapıları nedeni ile olası bir arızanın sonuçları o kadar pahalı ve düzeltilmesi o kadar zaman alıcıdır ki sürücülerde oluşacak bir arızaya karışı verilerin kullanılabilir olmasını sağlamak için RAID hala mükemmel bir seçenektir. Birden fazla sürücünün arızalanması durumunda dahi çalışmayı sürdürebilen RAID türleri geliştirilmiştir. Arızalanan sürücü ya da sürücüler yenileri ile değiştirildiğinde sistem, sürücü arızasına karşı güvenli olacak şekilde kendisini yeniden yapılandırır.
Yeni Teknolojiye Uyum Sağlama
Depolama sistemi yöneticilerini yıllardır rahatsız eden bir sorun da, sürücü kapasitesi ve toplam depolama alanı büyüdükçe arıza durumunda sürücü dizisini yeniden oluşturma sürelerindeki artıştır. 1990 yılında her biri 4GB kapasiteli 7 HDD sürücüden oluşan bir RAID 5 dizisi, arıza durumunda bir ya da iki saat içerisinde kendini yeniden yapılandırıyordu. Günümüzde her biri 14TB kapasiteli 7 HDD sürücü ile oluşturulan bir RAID 5 dizisinin kendini yeniden yapılandırması günler alabilir. Öte yandan SSD sürücüler gelişmiş performansları sayesinde yeniden yapılandırma sürelerini önemli ölçüde azaltabilmektedirler.
HDD ve SSD RAID türlerine ve farklı seviyelerine ek olarak, yazılım ve donanım tabanlı olmak üzere RAID seçenekleri de mevcuttur. Yazılımsal RAID, Windows Server gibi bir işletim sistemi üzerinden verilerin birden fazla sürücüde dağıtılması ve ek donanıma ihtiyaç duymadan depolama yedekliliği oluşturmayı sağlar. SSD sürücüler, 3 ya da daha fazla SSD ile kabul edilebilir performans sunan yazılımsal RAID yapılandırmaları sunacak kadar hızlıdırlar. Donanımsal RAID ise, RAID kurulumu ve işletimi için gerekli tüm hesaplamaları, okuma ve yazma işlemlerini gerçekleştiren ayrı bir işlemci (kontrolcü) barındıran, yazılımsal RAID’e göre ek bir maliyetle de olsa genellikle en iyi performansı sunan RAID türüdür.
Yedekliliğin Sağlanması
RAID yapılandırmaları, yedekliliği sağlamak için fazladan diskler kullanırlar. RAID kurmak için gereken bu ek kapasite, RAID5’de 3 sürücüde 1 sürücüden, RAID 1 ya da RAID 10 da 2 ve daha üzeri sürücüye kadar çıkabilmektedir. Yedeklilik ya da artıklığı ayarlamak için kullanılan alanın bir kısmını geri kazanabilmenin yolu tekilleştirme (deduplication) ve veri sıkıştırmayı kullanmaktır.
Veri tekilleştirme (deduplication), dosyaların yinelenen kopyalarını kaldırmak için verileri işler. Böylece birden çok kopya kaydedilmiş olsa vile, herhangi bir dosyanın sadece bir kopyası depolanmış olur. Fazladan kopyalar, ilk kopyaya yönelik işaretçiler ile değiştirilir. İşaretçi sadece bir kaç bayt boyutundadır. Özellikle bir sistemde çok sayıda kopya olduğunda depolama alanında büyük tasarruf sağlar. Bu duruma en iyi örneklerden birisi sanal makinelerdir. İşletim sisteminin onlarca hatta yüzlerce kopyasının depolandığı bu sistemlerde neredeyse her sistemdeki dosyalar birbirinin aynıdır. Verilerin fazladan kopyalarını bulmak ve kaldırmak için işlenmesi, tekillleşmeyi ilk başlarda arşivlenmiş veriler için kullanım ile sınırlandırdı. Ancak günümüzde özellikle SAS ve NVMe SSD sürücüler, veriler depolanırken, gerçek zamanlı olarak tekilleştirme ve sıkıştırma işlemi yapacak kadar hızlı çözümler sunar.
Tekilleştirme ve sıkıştırma RAID yapılandırması ile doğrudan bağlantılı değildir. RAID kullanılmayan ya da silme kodlaması (erasure coding) gibi farklı yedeklilik ya da hata düzeltme türü çözümler kullanan sistemlerde de kullanılabilirler.
HDD ve SSD tabanlı RAID yapılandırmalarını oluşturma süreci temelde aynıdır. Asıl fark SSD sürücüler ile aktarım hızları, arama ve rastgele erişim sürelerinin daha hızlı olması ve yeniden yapılandırma işlemlerinin çok daha kısa sürede gerçekleşmesidir.
Kurumsal SSD sürücüler, veri merkezleri depolama dizileri için yüksek güvenilirlik ve uzun kullanım ömrü gibi en önemli özelliklere sahiptirler.
Kaynak : Samsung