Sunucu Belleği ve Sistem Uyumluluğu

Sunucu sistemlerinde performansı artırmanın en hızlı ve kolay yolu mevcut bellek kapasitesini artırmaktır. Bu süreçte sistem için uygun belleklerin belirlenmesi, belleklerin sisteme takılmasından daha zor bir işlemdir. Sunucu belleği alırken sorulması gereken doğru soruları biliyorsanız, sunucu sisteminiz için uygun bellekleri bulmanız daha kolay olacaktır.

İlk bakışta tüm sunucu bellekleri birbirinin aynısı gibi görünebilir. Hatta pek çok kullanıcı için tüm bellek modülleri aynıdır demek de mümkündür. Oysa özellikle sunucu sistemlerinde kullanılacak belleklerde, kalite ve uyumluluk açısında büyük farklar mevcuttur. Bu yazımızda farklı sunucu bellekleri arasında karşılaştırma yaparken sormanız gereken soruları sizlerle paylaşacağız.

Sunucu performansında artış sağlamak için tercih edilebilecek diğer bir yol da, HDD sürücüler yerine SSD sürücüler kullanmaktır.  Bu konuda hazırladığımız Server SSD seçiminde dikkat edilmesi gerekenler yazımızı da okumanızı öneririz.

Belleklerin üretimi nasıl gerçekleştiriliyor?

DRAM bileşenleri (component) üreten üç büyük şirket mevcuttur: Micron, Samsung ve SK Hynix. Bunun özellikle belirtilmesi gereklidir, çünkü üçüncü parti olarak da adlandırılan diğer markalar çoğu kez bileşen üreticisi zannedilir. Oysa aslında yaptıkları sunucu belleği için farklı bileşenleri farklı üreticilerden temin edip bir araya getirmektir. Aynı şekilde, sunucu üreticileri de kendi belleklerini üretmezler, sadece sunucu sistemlerini üretirler.
Üzerinde sunucu üreticisinin etiketinin bulunması belleğin bu üretici tarafından üretildiğini değil, herhangi bir üretici tarafından sadece o sunucu markası için üretilip markalandığını gösterir.  Özellikle sunucu sistemleri bellekleri, üretimin her aşamasını kontrol eden tek bir üretici tarafından üretilmedi ise kalite ve güvenilirlik oranları düşer, bu da arıza oranında artışa sebep olur. Sunucu sistemlerinde arıza nedeni ile sistemin kapanmasının maliyeti, bellek maliyeti ile kıyaslanamayacak düzeydedir. Bu nedenle, sunucu sistemlerinde kullanılacak bellekler seçilirken tasarımından üretimine her aşamasına hakim üreticiler tarafından sunulan ürünler tercih edilmelidir.

Bellekler sunucunuz ile uyumlu mu?

Sunucu bellekleri söz konusu olduğunda uyumluluk en önemli noktadır. Sunucunuz ile uyumlu belleklerden hangisini almak daha uygundur? Ve uygun olan bellekler hangi üreticiye aittir?

Sunucu sisteminiz için farklı markalar tarafından sunulan uyumlu bellekler mevcuttur. Kullanıcılar uyumluluk, maliyet ve güvenilirlik özelliklerini karşılaştırıp, bütçeleri ile alabileceklerinin en iyisini almayı isteyeceklerdir. Bu noktada önde gelen üreticiler tarafından sunulan belleklerin tercih edilmesi hem maliyet olarak hem de sistem uyumluluğu açısından en doğru karar olacaktır.

Ülkemizde de çok tercih edilen KOBİ’lere yönelik sunucu üreticileri; HP® ve Dell® sunucu sistemlerinin HP ProLiant® ve Dell PowerEdge® serileri için bellek uyumluluğu büyük önem taşımaktadır. bilendenal.com e-ticaret sitemizde, satışını gerçekleştirdiğimiz Kingston ve Bigboy gibi markalar, yukarıda da bahsettiğimiz önde gelen üreticilerden temin ettikleri bileşen ve modülleri sunucu sistemleri ile test ederek uyumluluk garantisi sunmaktadırlar.

Bellek üreticisi önde gelen işlemci ve platform üreticileri ile çalışıyor mu?

Bu aslında oldukça önemli bir sorudur. Üreticinin diğer bileşen üreticileri ile yaptığı işbirliği çalışmaları, hem üreticinin teknolojik gücünü hem de güvenilirliğini ortaya koymaktadır. Sunucu sistemlerinde uzun yıllar çalışması gereken bellek çözümleri için işlemci, anakart ve platform üreticileri ile uzun vadeli, güçlü ortaklıklar gerektiği ortadadır. Bu sayede en yüksek uyumluluk ve performans elde edilir. Bir önceki başlıktaki ifade burada da geçerlidir, önde gelen üreticiler tarafından sunulan belleklerin tercih edilmesi hem maliyet olarak hem de sistem uyumluluğu açısından en doğru karar olacaktır.

Son Söz

Sunucu bellekleri arasında karşılaştırma yaparken çoğunlukla fiyat ve teknik özellikleri dikkate alınır oysa arka planda kalan kalite ve güvenilirlik çok daha önemlidir. Sunucu satın alırken gösterilen dikkat ve özen; sunucu belleği satın alırken de gösterilmeli, detaylı araştırma yapılmalı ve gerekli tüm sorular sorulmalıdır. Daha düşük kalite ve güvenilirliğe sahip ürünlere daha fazla ödeme yapılmadığından emin olunmalıdır. Satın alınan bellekler; günümüz modern sunucu sistemlerinin gerektirdiği zorlu şartlarda çalışmaya uygun olmalı ve en iyi şekilde görevini yapmalıdır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.