Yeni Kurumsal SSD Sürücüler ile NVMe Hızı Veri Merkezlerinde

Yeni nesil SSD sürücülerde hız ve performans artarken maliyetler giderek düşmektedir. Özellikle kurumsal seri sürücüler için önemli olan yüksek kapasite ve yüksek aktarım hızları sunan NVMe SSD sürücüler sayesinde kurumsal sınıf güvenilirlik, yönetilebilirlik ve güvenlikte yeni bir dönem başlamıştır.

Kurumsal SSD sürücü çözümleri, yüksek hız ve performansın yanında olağanüstü güvenilirlik sunarlar. Kullanım senaryolarına göre geliştirilen sürücüler, verimliliği arttırarak toplam sahip olma maliyetinin düşmesini sağlarlar. Örneğin; okuma odaklı uygulamalara yönelik SSD sürücüler, büyük veri (big data), gerçek zamanlı analizler, Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – IoT) gibi uygulamalar için en uygun depolama çözümüdür.

NVMe Hızı, Kurumsal Güç

Veri Merkezleri için geliştirilen ve üreticiler tarafından Data Center serileri olarak adlandırılan NVMe SSD sürücüler, 2,5 inç (U.2) ve M.2 (22x110mm) biçim faktörleri ile kullanıma sunulmaktadırlar. 2,5 inç SAS ya da SATA sürücüler ile aynı boyutlara sahip olan U.2 sürücüler; PCIe Gen3 x4 arayüzü ile 3500MB/s, PCIe Gen4 x4 arayüzü ile 7000MB/s aktarım hızlarına ve 1.000.000 IOPS değerlerine sahip olabilmektedirler. %99,99 Quality of Service (QoS) değeri ile de yüksek servis kalitesi sunmaktadırlar.

Günlük 1 sürücü kapasitesi kadar (1DWPD) veri yazılması durumunda 5 yıl kesintisiz kullanım sunabilen NVMe sürücü modelleri, 2 milyon saat hatalar arası süre (MTBF) değerleri ile de yüksek güvenilirlik sunmaktadırlar. Kurumlar için önem taşıyan TCG/Opal güvenlik desteği de NVMe veri merkezi sürücülerinde de mevcuttur.

Güç ve Güvenlik

Veri merkezleri için tasarlanmış SSD sürücülerin gelişmiş özellikleri sadece hız ve performans ile sınırlı değildir. NVMe protokolü için özel tasarlanmış kontrolcüler sayesinde yeni nesil sürücüler tıpkı SAS ya da SATA sürücülerde olduğu gibi veri akatarımının tüm aşamalarında uçtan uca veri koruması işlevine sahiptirler. Dahili tantal kapasitörler sayesinde güç kesintisi durumunda dahi veri bozulması önlenir. Gelişmiş ECC (error correcting code) motoru sayesinde gerçek zamanlı olarak sinyal tutarsızlıkları tespit edilip düzeltilir. 256-bit AES şifreleme moturu ile de sürücüde performans kaybı olmadan veriler şifrelenir.

Diğer kurumsal SSD sürücülerde olduğu gibi NVMe SSD sürücüler için de üreticiler yönetim yazılımları sunmaktadırlar. Bu yazılımlar ile tek seferde tüm sürücü bellenim yazılımları (firmware) güncellenebilir, secure-erase işlevi ile veriler güvenli bir şekilde silinebilir. Kullanıcılar yönetim yazılımları ile biçimlendirme (low-level format), TRIM, overprovisioning ve sürücü sağlığı kontrolü gibi sürücü ile çeşitli denetimleri kolayca yapabilmektedir.

Kaynak : Samsung

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.