DDR4 ve DDR5 Masaüstü Bellek Karşılaştırması

Bellek teknolojileri karşılaştırması yapılırken sadece hızların incelenmesi yetersiz kalacaktır. DDR4 ve DDR5 bellek modülleri karşılaştırılırken, aynı kapasitede, yapıda, aynı işlemci ile aynı iş yükleri altında olacak şekilde düzenlenmelidirler.

Masaüstü sistem belleklerinde günümüzde yaygın kullanılan bellek kapasitesi 16GB olarak kabul edilebilir. 16GB kapasiteli DDR4 bellek modülleri 1Rx8 – 16Gb DRAM ya da 2Rx8 – 8Gb DRAM yapılandırmalarına sahip olabilir. DDR5 16GB bellek modülleri ise sadece 1Rx8 – 16Gb DRAM yapılandırmasına sahiptirler. Dolayısı ile modül karşılaştırması yaparken her iki modülün aynı yapıda (16GB 1Rx8) olması daha doğru sonuç verecektir.

Modüller karşılaştırılırken single-rank ve dual-rank modüllerin karşılaştırılması da hatalı sonuçlar verebilir. Çünkü dual-rank modüller daha fazla eş zamanlı okuma/yazma işlemine izin verir. Bu da %10-15 daha yüksek işleme kapasitesi fark yaratmaktadır. Ancak dual-rank modüllerin fazla sistem yükü nedeni ile hızlarda düşüş gerçekleşir. Bu da tüm bellek bant genişliğini etkileyerek dual-rank performansında düşüşe sebep olmaktadır.

DDR4 ve DDR5 bellek modüllerinin performansın karşılaştırılırken, aynı rank ve yapılandırmaya sahip olmaları sağlanmalıdır. Bu sayede daha kesin ve gerçekçi karşılaştırma sonuçları elde edilebilir.

Aynı rank ve yapılandırmaya sahip modüllerin karşılaştırması tamamlandığında, farklı yapıda ya da kapasitede bellek modüllerinin karşılaştırması yapılarak DDR4 ve DDR5 teknolojilerinin yapabileceklerinin görülmesini sağlamakta yardımcı olacaktır.

Örneğin; 16GB DDR4 bellek modülleri çoğunlukla dual-rank ürünlerdir. 16GB single-rank DDR5 modülleri kullanmak daha düşük performans mı sunar? Yoksa DDR5 mimarisi beklenenden daha yüksek performansı mı sağlar? Bu gibi soruların cevaplarını bulabilmek için farklı kapasite, hız, yapılandırmaya sahip DDR4 ve DDR5 modüllerin karşılaştırması gereklidir.

Karşılaştırma yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada da bellek modüllerinin özellikleri her ne kadar aynı olsa da, farklı iş yüklerinin farklı sonuçlara sebep olacağıdır. Bazı durumlarda mevcut iş yükleri ile test edilen DDR5 bellek modülleri düşük performans gösterebilmektedir. Bunun sebebi DDR5’in hala gelişmekte olan ve iş yükleri ile birlikte gelişmeye devam eden yeni nesil bellek teknolojisi olmasıdır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.