SATA SSD Sürücülerde Performans için 4 İpucu

Serial ATA katı hal sürücüler ya da kısaca SATA SSD ürünler yirmi yıla yakın bir süredir pek çok  sistemde kullanılmaya devam etmektedir. Farklı cihaz ve sistemler ile uyumlulukları sayesinde uzun bir süre daha iş istasyonu ve sunucular gibi sistemlerde depolama çözümü olarak yer almaları beklenmektedir.

HDD sürücülerin yerini alması için geliştirilen SSD’ler, sabit disk sürücüler-HDD ile aynı bağlantı yapısını ve aktarım protokolünü kullanırlar. Bu sayede uyumluluk sorunu olmadan HDD sürücüler yerine sorunsuzca kullanılabilirler. Günümüzde tüketici ve kurumsal sistemlerde NVMe sürücülere oldukça büyük bir ilgi olsa da, mevcut sistemlerin büyük bir çoğunluğu için NVMe öncelikli bir tercih değildir.  SATA SSD sürücüler için hala oldukça büyük bir pazar mevcuttur. Bu yazımızda mevcut ya da satın almayı düşündüğünüz SATA SSD sürücülerden en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi anlatmaya çalışacağız.

SATA SSD Sürücüler

SATA sürücüden en iyi şekilde yararlanmak için öncelikle kullanım amacına uygun modeller tercih edilmelidir. Örneğin, video düzenleme ya da oyun oynamak dışında dosyaları saklamak için güvenilir ve yüksek depolama alanı sunan bir sürücüye ihtiyacınız varsa, yüksek performanslı NVMe sürücüler yerine SATA sürücüler tercih edilebilir. Farklı üreticiler tarafından sunulan SATA SSD sürücüler 250GB ile 8TB arasında kapasite seçeneklerine sahiptir. Samsung PM893 SATA SSD sürücüler ile uzun süre güvenle kullanabilecek bir dosya sunucusu oluşturulabilir. Ya da Kingston KC600 SSD sürücü ile mevcut masaüstü sistem performansı hızlı ve kolayca artırılabilir.

Uzun yıllar kullanım için tasarlanmış güçlü bir işlemciye ve donanımlara sahip bir iş istasyonu ya da masaüstü sistemlerde genellikle HDD sürücüler sistemi sınırlamaktadır. NVMe gibi yeni nesil arayüzlere sahip olmayan bu tür sistemlerde SATA sürücüler ideal çözümler sunar. Ek bir donanım kullanmaya gerek kalmadan eski HDD sürücü SSD ile kolayca değiştirilip sistem kullanılmaya devam edilebilir. Sıradan bir SATA SSD sürücü bile yüksek performanslı HDD sürücüden 3 – 4 kat daha yüksek aktarım hızları sunabilmektedir. Bu sayede HDD sürücü ya da sürücülerin SSD sürücüler ile değiştirilmesi ile sistem performansında hemen farkedilen bir artış elde edilir.

HDD sürücüler ile aynı biçim faktörlerine ve bağlantı özelliklerine sahip olan SATA SSD sürücüler, kurumsal HDD sürücülerde bulunan hot-swap (çalışırken değiştirme) gibi işlevleri de sunmaktadılar. Bu, özellikle dosya sunucusu ya da arşiv olarak kullanılan sistemler için oldukça önemlidir. Arızalı ya da eski SATA HDD sürücüler, sistem kapatılmadan hatta çalışır durumda iken çıkarılabilir. Yeni ve yüksek performanslı SSD sürücüler sisteme kolayca takılabilir. Hizmette kesinti yaratmadan, hizmet kalitesinde artış sağlanmış olur.

SATA HDD sürücülerden ve sürücülerin kullanıldığı sistemlerden en iyi şekilde yararlanmak için yapılması gerekenler bir kaç başlıkta toplanabilir.

1. Sürücüleri ihtiyaca uygun düzenleyin

Depolama yapınızı ihtiyacınıza uygun şekilde oluşturun. Örneğin sık erişilen bir veri tabanının çalıştırılacağı yeni nesil bir sistemde NVMe sürücüler ile düşük gecikme süreleri ve daha yüksek hızlar elde edilir. Dosya yedekleri ya da daha seyrek ulaşılan dosyalar SATA sürücülerde depolanabilir.

NVMe ya da PCIe SSD desteği olmayan eski nesil sistemlerde ise yüksek performans gerektiren uygulama ve veriler SATA SSD üzerinde, diğer veriler HDD sürücüler üzerinde tutulmalıdır. Kısaca, hızlı ve sık erişilmesi gereken dosyalar her zaman en yüksek performansa sahip sürücülerde depolanmalıdır.

2. Disk birleştirme-Defragmentation kullanmaktan kaçının

Sabit disk sürücülerde-HDD disk birleştirme işleminin oldukça önemli olduğu bilinir. Okuma/Yazma kafası ve dönen manyetik disk kullanan geleneksel disk sürücüler için bu doğru ve gerekli bir işlemdir. Dağınık bir halde olan veriler, belirli bir alanda bir araya getirilir. Böylece verilere erişim süresi kısalır ve okuma yazma işlemleri daha hızlı gerçekleşir.

SSD sürücülerin verileri depolama yapısı farklı olduğu için bu tür bir işleme gerek kalmaz. Flash tabanlı bellek birimleri üzerinde dijital olarak tutulan tüm verilere ,erişim aynı hızda gerçekleşir. SSD sürücüler için gereksiz olan Disk Birleştirme işlemi sürücüde yazma yoğunluklu olarak çalıştığından, sürücü ömrünü de olumsuz olarak etkiler. Sistemde otomatik bir şekilde gerçekleştirilen disk birleştirme işlemi kapatılarak SATA SSD sürücülerin ömrü uzatılmış ve SATA performansı iyileştirilmiş olur.

3. Sürücü kapasitelerinin tamamını doldurmayın

Bir önceki başlıkta bahsettiğimiz gibi HDD ve SSD sürücülerin verileri depolama mimarileri farklıdır. HDD sürücülerde veriler doğrusal bir şekilde olduğu gibi yazılır. SSD sürücülerde ise veriler sayfalar (page) halinde yazılır. HDD sürücüde 1MB boyutunda bir veri olduğu gibi manyetik plakaya yazılırken, SSD sürücüde aynı veri 256KB’lık bir blok içinde 4KB ya da 8KB’lık satırlara (row) yazılırlar.

Eğer blok boş ya da kullanılmamış ise sürücü hızlı ve kolay bir şekilde yazma işlemini tamamlar. Ancak sürücü dolmaya başladığında yani boş bloklar azaldığında, veri yazılırken önce boş bloklar aranır. Mevcut depolanan sayfanın da kopyalanması gerekir. Ardından bloğun tamamı silinerek, yeni veri ve kopyalanan veri birlikte sayfaya yazılmalıdır. Tüm bu süreç boş blok üzerine veri yazmaktan çok daha uzun sürer. SSD sürücünün kapasitesinin tamamına yakını doldurulduğunda özellikle yazma performansı düşecektir. Bu nedenle sürücü kapasitesini sınırlarına kadar dolmadan kullanmak SSD sürücünün her zaman en yüksek performans ile kullanılmasını sağlayacaktır.

4. Üretici yazılımlarını güncel tutun

Yeni nesil tüm diğer donanımlarda olduğu gibi depolama birimleri de yazılımsal olarak yenilik ve geliştirmelere açık olarak tasarlanmaktadır. Firmware/Cihaz yazılımı olarak adlandırılan donanım yazımları mevcuttur. Üreticiler tarafından sunulan bu yazılımlar sayesinde sürücülere ek özellikler kazandırılabilir, hata ve sorunlar düzeltilebilir. Ayrıca güvenlik ile ilgili geliştirmeler de üreticiler tarafından yine yazılım güncellemeleri ile sunulur.

Tüketiciler ya da BT yöneticileri Samsung Magician ya da Kingston SSD Manager gibi SSD yönetim yazılımları ile sürücü hakkındaki verilere anlık olarak ulaşabilirler. Sürücü sağlık durumu, kapasite kullanımı gibi bilgiler kolayca takip edilebilir. Ayrıca sürücüler ile ilgili over-provisioning gibi yapılandırmalar ya da performans ayarları yapılarak performans ve dayanım artışı sağlanabilir. Dahili testler ile sürücü performansını ölçebilirler. Üreticiler tarafından sunulan firmware güncellemeleri de yine bu yazılımlar aracılığı ile yapılabilir.

Hem donanım yazılımları hem de yönetim yazılımları güncel tutularak, SATA SSD sürücülerin uzun yıllar boyunca güvenle ve sağlıklı bir şekilde hizmet sunması sağlanır.

Kaynak : Samsung

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.