DDR5 Bellek Teknolojisi Hakkında Merak Edilenler

Yeni nesil bellek teknolojisine sahip DDR5 modüller satışa sunulmuş durumda. AMD tarafından yeni nesil işlemcilerin duyurusunun ardından DDR5 bellekleri destekleyen çok sayıda işlemci ve anakart seçeneğinin kullanıcılara sunulması bekleniyor. Sistemlerini yenilemek isteyen kullanıcıların DDR5 bellekler hakkında merak ettiklerine yanıt vermeye çalışacağız.

DDR5 ve DDR4 arasında ne fark vardır?

DDR5 bellekler, DDR4 belleklerden sadece daha hızlı hali değildir. Daha iyi kanal verimliliği, gelişmiş güç yönetimi ve yeni nesil çok çekirdekli sistemler için en iyi performansı sunma özellikleri ile devrimsel gelişmeler sunmaktadır. DDR5 bellekler başlangıçta; DDR4’ün iki katına varan hızlar ile kullanıma sunulacaklar. Ayrıca sadece testlerde değil, gerçek kullanım şartlarında da DDR5, yüksek hızlarda kanal verimliliğini düşürmeden bellek performansını ölçeklendirmeyi sağlar.* DDR5 ve DDR4 teknolojileri yazımızda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

*Bellek odaklı iş yükleri altında DDR5; iki kat veri bloğu uzunluğu, bank ve bank grupları ve DDR4 belleklerden belirgin şekilde yüksek olan hız değerleri sayesinde 1,87 kat yüksek bant genişliği sunar. Bu değerler sadece üreticiler tarafından yapılan şirket içi testlerde değil anakart ve sistem üreticileri tarafından yapılan kullanım senaryolarında da elde edilmiştir.

DDR5 bellek, DDR4 bellekten ne kadar hızlıdır?

DDR5 belleklerin ilk modelleri 4800MT/s hızlar ile kullanıma sunulmuşlardır. Bu değer standart DDR4 belleklerde en yüksek hız olan 3200MT/s değerinin 1,5 katıdır. Aynı zamanda 4800MT/s hızındaki DDR5 bellekler, 3200MT/s DDR4 belleklere göre 1,87 kat yüksek bant genişliği sunar. Son kullanıcılar için basit ifade etmek gerekirse en yavaş DDR5 bellek, en hızlı DDR4 bellekten %50 daha hızlıdır.

DDR5 belleklerde hangi kapasite seçenekleri mevcuttur?
DDR5 bellekler, 8GB, 16GB ve 32GB kapasite seçenekleri ile kullanıma sunulmuşlardır.
DDR5 bellek desteğine sahip işlemciler var mıdır?
2021 yılının sonundan itibaren DDR5 bellek desteğine sahip ilk işlemciler-CPU Intel tarafından kullanıcılara sunulmuş durumdadır. Farklı anakart üreticileri de DDR5 destekli Intel işlemcili modellerini satışa sunmuşlardır. AMD tarafında ise DDR5 destekli modellerin 2022 yılının sonbaharında duyurulması beklenmektedir.
DDR5 hızları, sistem performansını artırır mı?
Çoklu görevler, uygulamalar arasında geçiş ve sistemi zorlamadan aynı anda daha fazla tarayıcı sekmesi açma gibi durumlarda DDR4 ile kıyaslandığında DDR5 bellekler belirgin bir performans artışı sunmaktadır. Fotoğraf ve video düzenlemesi yapan uzman kullanıcılar kare kaybı olmadan çalışabilir ya da modelleme uygulamalarında 3D modellemeleri hiç olmadığı kadar hızlı yapabilirler. Oyuncular artan kara hızları sayesinde daha akıcı oyun deneyimi yaşayabilirler. Mühendis ve programcılar karmaşık kodları derlerken ihtiyaçları olan büyük bilgi işlem gücüne ulaşabilirler.
Oyun sistemim için aldığım yeni DDR5 belleğim, neden belirtilen hızdan daha düşük değerde çalışıyor?
Bellek hızları sadece bellek tarafından denetlenmez. İşlemci içerisinde yer alan bellek kontrolcüsü ve anakart BIOS yazılımı tarafından da kontrol edilir. Bu nedenle tüm bellek teknolojilerinde olduğu gibi ilk olarak anakart/sistem BIOS yazılımının güncel olduğundan emin olunmalıdır. Eğer yazılım güncel ise ve hala düşük hızda çalışmaya devam ediyorsa anakart RAM ayarlarının kontrol edilmesi doğru olacaktır. BIOS ayarlarında ön-tanımlı XMP ayarlarının etkin olduğundan emin olunmalıdır. XMP etkin ise istenilen RAM hız değerleri seçilerek sistem yeniden başlatılmalı ve bellek hız değerleri kontrol edilmelidir. Ancak başta da belirttiğimiz gibi bellek hızları CPU, anakart ve BIOS ile bağlantılıdır, bu bileşenlerin desteklediği RAM hız değerleri de kontrol edilmelidir.

DDR5 Masaüstü Bellek modülleri soğutucu ile mi kullanıma sunuluyor?

Hayır. DDR5 Masaüstü Bellek modülleri, günlük ofis ve ev kullanımı için tasarlanmışlardır. JEDEC standartları ile uyumlu olan tasarlanan bu modüllerde soğutucu çözümlerine ihtiyaç olmamaktadır. Oyun sistemleri için tasarlanmış “Performans Bellekleri” RAM modülleri ise hız aşırtma/overclock işlevi, yüksek performans ve hız değerleri nedeni ile ek ısıtma çözümleri gerektirirler. Bu nedenle Kingston FURY DDR5 masaüstü ve dizüstü performans bellekleri, soğutucu çözümleri ile kullanıma sunulmaktadırlar.
DDR5 Masaüstü Bellekler, hız aşırtma/overclock ile belirtilen hızların üzerinde çalıştırılabilirler mi?
JEDEC standartlarına uygun olarak tasarlanmış DDR5 Masaüstü bellekler ile hız aşırtma işlemi yapılması önerilmemektedir. Bu ürünlerde işlem yapılması modüllere ya da sisteme zarar verilmesi ile sonuçlanabilir. Standart masaüstü belleklerde hız aşırtma işlemi yapılması ürünlerin garanti dışı kalmasına sebep olur.
DDR5 bellek teknolojisi akıllı telefonlar ve tabletler gibi taşınabilir cihazlarda zaten kullanılmıyor mu?
2020 yılından beri bazı cep telefonlarında sunulan Low-power DDR5 (LPDDR5) teknolojisi DDR5 bellek teknolojisinden farklıdır. DDR5 bellek teknolojisini destekleyen masaüstü/sunucu işlemcileri 2021 sonundan itibaren kullanıma sunulmuşlardır. İşlemci ve anakart çözümleri sunuldukça farklı üreticiler de DDR5 bellek çözümlerini duyurmaktadırlar.
DDR5 belleklerde ODECC (on-die ECC) işlevi bulunduğundan, tüm DDR5 bellekler ECC özelliğine sahip mi olacak?
Hayır. DDR5 masaüstü ve performans bellekleri non-ECC bellek modülleridir. ECC işlevi; sunucular ve iş istasyonları gibi sistemlerin her bir modüldeki hatayı düzeltebilmeleri için ayrıca bir DRAM yongası gerektiren modül seviyesinde bir özelliktir. RDIMM, LRDIMM, ECC UDIMM ve ECC SODIMM bellekler tarafından sunulur. On-die ECC (ODECC) işlevi ise; DDR5 belleklerin sahip oldukları bileşenlerin özelliğidir ve modül seviyesinde ECC işlevi ile karıştırılmamalıdır. ODECC işlevine sahip bileşenlerin kullanıldığı DDR5 masaüstü ve performans bellekleri, sistem seviyesinde ECC işlevinin gerektirdiği bileşen ve yongalara sahip değildirler.
GDDR5 ve DDR5 aynı değil midir? Ne farkları vardır?
Hayır. Bu iki bellek türü aynı değildir. GDDR bellekler video belleği olarak geliştirilen ve ekran kartı gibi donanımlarda kullanılan bellek türüdür. DDR bellekler ise sistem belleği olarak geliştirilmiş ve masaüstü, dizüstü cihazlarda sistem belleği olarak kullanıma sunulmuşlardır. En önemli farkları DDR bellekler daha düşük bant genişliği ve düşük gecikme sürelerine sahipken GDDR belleklerin yüksek bant genişliği ve yüksek gecikme sürelerine sahip olmasıdır.

DDR5 bellekler DDR4 destekli sistemlerde kullanılabilir mi?

Hayır. DDR5 bellekler, DDR4 anakartlar ile uyumlu değildirler. Masaüstü, dizüstü ya da sunucu sistemlerde DDR4 bellekler ile birlikte ya da DDR4 belleklerin yerine kullanılamazlar.
Yeni DDR5 bellekler çıktığında, DDR4 ve DDR3 belleklerin üretimleri duracak mı?
Hayır. Hala DDR4 ve DDR3 bellek modüllerini kullanan çok sayıda sistem mevcuttur. Bu sistemlere destek sunabilmek için pek çok üretici DDR4 ve DDR3 bellek üretimine devam etmektedir.
Dizüstü sistemler için DDR5 bellek çözümleri mevcut mudur?
Evet. Intel ve AMD tarafından DDR5 destekli sistemler duyuruldukça Kingston gibi önde gelen bellek üreticileri de dizüstü DDR5 çözümlerini duyurmaktadırlar.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.