RAM satın alırken kullanıcılar genellikle sistemleri ya da anakart ile uyumlu olup olmadığını kontrol ederler. Oysa sistemde kullanılabilecek bellek hızına ya da kapasitesine etki eden bir diğer bileşen de CPU yani işlemcidir. Günümüz işlemcileri içerisinde dahili bellek kontrolcüsü mevcuttur. Bu da farklı CPU modellerinin farklı bellek türlerini ya da farklı bellek hızlarını desteklemesi demektir.
Örneğin anakartın 3200 MHz bellek desteği olduğu için 3200 MHz RAM modülleri satın alınması durumunda, eğer işlemci 2666MHz desteğine sahip i5-10505 modeli ise satın alınan modüller en fazla 2666MHz hızında çalışacaktır. Notebook sistemlerde anakart ve işlemci uyumluluğu üst seviyededir. Bu gibi sorunlar ortaya çıkmayabilir. Oysa genellikle kullanıcı tarafından toplanan masaüstü sistemlerde maliyet tercihleri nedeni ile RAM konusunda anakart ve CPU arasında farklılıklar artabilmektedir.
İşlemcilerdeki farklılıkların anlaşılması için Intel ve AMD tarafından farklı dönemlerde sunulan CPU modelleri arasındaki farkları göstermek uygun olacaktır.
İlk örneğimiz oldukça eski sayılabilecek i5-4460 modeli, DDR3 bellek teknolojisi ile sunulan modülleri destekliyor. 1600 ya da 1333MHz hızında bellekler ile kullanılabilen bu işlemci en fazla 32GB sistem belleği desteği sunuyor. Bu işlemcinin kullanıldığı anakartta toplam bellek kapasitesi 32GB değerinden yüksek olsa bile CPU sınırı nedeni ile sistem belleği en fazla 32GB olarak tanınacaktır.
Benzer şekilde, aşağıdaki görselde görüldüğü gibi Ryzen™ 5-5600 işlemci en fazla 3200MHz bellek hızı desteğine sahiptir. Bu işlemcinin kullanıldığı sisteme 3600MHz DDR4 RAM modülleri takıldığında en fazla 3200MHz hızında çalışabileceklerdir.
Daha yeni CPU modellerinden örnekler ile işlemci RAM desteği daha anlaşılır olacaktır. 10. nesil i5 10505 işlemci DDR4 2666 ve 128GB toplam bellek kapasitesini desteklemektedir. Ryzen 5 7600 modeli işlemci de DDR5-5200 RAM modül desteği sunan oldukça yeni bir işlemcidir.
İşlemci Modeli Nasıl Öğrenilir ?
İşlemci hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için öncelikle işlemci modelinin öğrenilmesi gereklidir. Windows işletim sistemli cihazlarda bu bilgiye ulaşmak oldukça kolaydır. Ayarlar menüsünde Sistem > Hakkında başlıklarına tıklamak yeterlidir. Gelen ekranda Cihaz Özellikleri başlığı altında İşlemci bilgisi gösterilmektedir.