Oyun Bilgisayarında CPU, GPU ve SSD Önemi

Yüksek performans için tasarlanmış oyun bilgisayarları;  kullanıcılara özel, sorunsuz ve eğlenceli bir oyun deneyimi sunmak için işlemci-CPU, ekran kartı-GPU ve en verimli depolama birimlerinin bir arada kullanılmasına gerek duyarlar. CPU, GPU ve günümüzde temel depolama birimi haline gelen SSD sürücüler, kullanıcı deneyimini güçlendirmek için birlikte çalışırlar. Masaüstü ya da taşınabilir bir oyun sistemi satın alırken son kararlarını vermeden önce kullanıcıların sistemin bu önemli bileşenlerini tanımaları doğru olacaktır.

CPU – İşlemci ile başlayalım

Yeni bir sistem kurarken ya da sistemi yükseltirken farklı ürün seçenekleri ve teknik özelliklerini incelemek gerekir. Dizüstü ya da masaüstü sistem araştırırken öne çıkan ilk bileşen, sistemin ana hesap işlerini yapan İşlemci-CPU’dur.

En basit anlatımla CPU, sistemin tüm diğer bileşenlerini, grafiklerin de dahil olduğu süreçleri ve çalışan uygulamaları birbirine bağlar ve yönetir. İşlemci seçilirken çekirdek sayısı ve her bir çekirdeğin gigahertz cinsinden ne kadar hızlı çalışacağı bilinmelidir. İşlemcinin çekirdek sayısı ve çekirdeklerin çalışma hızı ne kadar yüksek ise sistem verilen görevleri o kadar hızlı işleyebilir.

Oyunlar Görseller ve Ekran Kartı-GPU

GPU ya da Ekran Kartı, özellikle yüksek performans gerektiren görsel uygulamalar ve oyunlarda görüntülerin gecikmesiz, titremesiz ve keskin bir şekilde oluşmasını sağlayan bileşendir. Basit bir anlatımla GPU, gösellerin temel birimi olan piksellerin ekrana gönderir. 1 ve 0 dan oluşan verileri alır ve bunların ekranda görüntüye dönüşmesini sağlar. Dizüstü ve masaüstü sistemlerde anakart ya da işlemci ile dahili olarak sunulan ekran kartları günlük kullanım için yeterli seviyede grafikleri işleyebilir. Ancak oyuncular ve uzman kullanıcılar için bağımsız bir GPU-ekran kartına sahip olmak çok önemlidir.

GPU, sistem anakartı üzerinde yer alan tümleşik bir bileşen olabildiği gibi, PCIe yuvalarına takılan ekran kartı birimi olarak da sunulabilmektedir. Ayrıca satın alınıp sisteme takılan PCIe ekran kartları kullanıcılar için ayrı bir donanım maliyeti ve yüksek güç tüketimi getirse de, sunduğu yüksek performans ve güvenilirlik ile kullanıcılara üst seviye oyun ve kullanıcı deneyimi sunar.

Masaüstü sistem kurarken kullanıcılar; GPU ile mevcut ya da yeni alacakları ekranın uyumlu olduğundan emin olmalıdırlar. Çünkü ekran kartının yapabilecekleri ekran ile sınırlıdır. Örneğin 4K ya da 8K destekleyen bir ekran kartı, Full HD destekli bir ekran ile kullanılırsa, görüntü kalitesi Full HD ile sınırlı kalacaktır. Yine benzer şekilde 60Hz bir ekranda 144Hz oyun oynanması mümkün olmayacaktır. Yeni ekran alınacak ise yenileme hızı (görüntünün ekranda oluşma sıklığı) gibi değerler de göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca ekran kartının güç ihtiyacı da değerlendirilerek sistem güç kaynağı kontrol edilmelidir.

Oyun bilgisayarlarının yeni kahramanı SSD

İşlemci ve ekran kartının ardından değerlendirilmesi gereken bir diğer önemli bileşen depolamadır. Günümüzün oyun ve yüksek performans odaklı sistemlerinde, temel depolama birimi SSD sürücülerdir. Oyuncular ve uzman kullanıcılar, giderek daha büyük hale gelen oyun dosyaları ya da yüksek kaliteli çoklu ortam dosyalarını işleyebilmek için yüksek kapasite ve performans sunan depolama birimlerine ihtiyaç duyarlar. Yeni nesil SSD sürücüler ile verilere erişmek ve işlemek çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.

SSD depolama

Yüksek kaliteli bir SSD sürücü, güçlü bilgisayarların olmazsa olmaz bileşenlerinden biridir. Gecikmeleri azaltmaya, oyun ve uygulamaların akıcı ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamaya yardımcı olur. Özellikle yüksek performanslı NVMe SSD sürücülere sahip kullanıcılar oyun yüklemesini beklemek ya da yeni bir alana girildiğinde veya yeni nesneler modellenirken görüntülerin takılma ya da duraklaması ile karşılaşmaktan kurtulurlar.

Geleneksel sabit disk sürücülerden-HDD farklı olarak SSD sürücüler, verilerin depolanması için dönen manyetik disk yerine flaş tabanlı bellek kullanır. Bu sayede çok daha hızlı okuma yazma hızlarına ve daha düşük erişim sürelerine sahiptirler. NVMe SSD sürücüler doğrudan sistemin yüksek hızlı PCIe veriyolu bağlantılarını kullandıkları için çok daha yüksek aktarım hızları sunabilirler.

SSD sürücüler, HDD sürücülere göre daha yüksek güvenilirlik de sunarlar. Özellikle taşınabilir sistemlerde karşılaşılan çarpma ya da düşme durumunda hasar görecek hareketli parça barındırmazlar.

Doğru CPU, GPU ve SSD tercihi

İşlemci, ekran kartı ve depolama bileşenlerinin her biri çok önemlidir. Bu üç bileşen en iyi şekilde bir araya getirilerek en sürükleyici, hızlı ve güvenilir oyun sistemi elde edilir. Bol RGB ışıklı ve renkli,  en pahalı ürünlerin alınması en iyi oyun bilgisayarını oluşmak anlamına gelmez. Diğer bileşenler ile uyumlu ve sınıfının en iyi özelliklerini sunan CPU, GPU ve SSD çözümleri tercih edilmelidir.

Perakende mağazalarda ve e-ticaret sitelerinde bazen düşük fiyatı ile bazen de bol ışıklı ve havalı tasarımları ile kullanıcıların dikkatlerini çeken ürünler ile karşılaşılmaktadır. Ancak kullanıcılara tavsiyemiz Kingston ve Samsung gibi üreticiler tarafından geliştirilmiş çözümleri tercih etmeleridir. Oyunlar, video işleme ve grafik uygulamaları gibi yüksek performans gerektiren iş yükleri için tasarlanmış bileşenler ile daima en yüksek seviye oyun ve kullanım deneyimi edeceklerinden emin olabilirler.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.