DDR5 RAM Yükseltimi Yaparken Dikkat Edin

DDR5 RAM desteğine sahip bazı sistemlerde bellek yükseltim işlemi sırasında yeni RAM modülü takıldığında; yeni takılan belleğin sistemle çalışması ve UEFI erişimi için ya da sistemin açılışta yaptığı kendini denetleme (power-on self-test (POST)) testini tamamlaması için bir süre beklenmesi gerekmektedir. Bu süre sistemin yeni RAM modülüne “alışma” süresi olarak adlandırılabilir.

Bazı DDR5 destekli dizüstü/notebook ya da masaüstü/All in One sistemlerde mevcut RAM modülünün yanına – ya da mevcut RAM modülü çıkarılarak yerine – yeni RAM modülü takıldığında sistem ilk açılışta hemen başlamayabilir. Sistem sesli ya da görüntülü bir hata uyarısı da vermez. Bu süreçte sistem yazılımı (firmware) yeni takılan bellek için kendini yapılandırmaktadır. Ekran kapalı ya da BIOS/UEFI açılış ekranında bekliyor durumda olabilir. Sistemin çalıştığını gösteren güç ve sürücü gibi bildirim ışıkları da yanmaya devam eder.

Belirttiğimiz bu durumla karşılaşırsanız, 15 dakikayı bulabilen bu işlemin tamamlanması için sistemi açık bırakın. İşlem başarılı bir şekilde tamamlandığında, sistem normal çalışmaya başlayacaktır. Bazı durumlarda işlem tamamlandıktan sonra sistemin yeniden başlatılması gerekebilir. Yeniden başlatılan sistem normal çalışmasını sürdürecektir. Bu işlem tamamlandıktan sonra, yeni bir donanım değişikliği yada BIOS ya da UEFI ayarlarında değişiklik yapılmadıkça sistemde böyle bir süreç yaşanmayacaktır. Yeniden RAM yükseltimi gibi bir donanım değişikliğinde benzer süreç yeniden yaşanacaktır.

DDR5 bellek yükseltimi sırasında başka hatalar alıyorsanız ya da yazımızda belirtilen adımları takip etmenize rağmen sistem açılmıyorsa sistemi kapatın. Yeni RAM modülünü çıkararak sistemi kendi belleği ile yeniden başlatmayı deneyin. Hatanın kaynağını anlamak için RAM Hata Türleri yazımızı da inceleyebilirsiz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.